Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 19 april …

In de jaren dat Eddy Merckx het internationale wielrennen beheerste en als een kannibaal tekeer ging, hadden de Belgen nog iets om trots op te zijn. De sterke Flandria-ploeg onder leiding van Briek Schotte.

Deze ploeg heeft ruim twintig jaar bestaan, maar het hoogtepunt waren de jaren toen de trojka Maertens-Pollentier-Demeyer van succes naar succes reed. Het aandeel van Marc Demeyer, die vandaag 67 jaar geleden werd geboren, is daarin groot geweest.

Niet in aantal overwinningen, want daarin is Maertens alleen maar overtroffen door Merckx, maar door zijn rol in het geheel. Ook in Pollentier moest de geblokte coureur uit Avelgem zijn meerdere erkennen.

Marc Demeyer was vooral hun knecht en daarom heeft hij intern in veel van hun successen gedeeld, zonder dat zijn naam op de erelijsten staat van de koersen waar zijn twee ploegmaten wel op voorkomen.

Ze hadden veel aan hem te danken, want Demeyer kon fantastisch op kop sleuren en gaten dichtrijden. En als Maertens of Pollentier er om de een of andere reden niet bij waren, dan wel uitgevallen of anderszins kansloos, sloeg hij zelf toe.

Zo won hij Parijs-Brussel en Parijs-Roubaix. Hij won ook twee ritten in de Giro nadat Maertens door een val was uitgevallen, na eerst acht ritten te hebben gewonnen.

Om het drietal heeft altijd een geur van dopinggebruik gehangen. Maertens is diverse malen betrapt en de peer van Polleke is een van de legendarische verhalen uit de Tourgeschiedenis geworden. Demeyer is daarentegen nooit betrapt, maar de geruchten zijn altijd gebleven. En dan kan het haast niet anders dat je dan ook wat dat betreft aan je kompanen wordt gelinkt.

Door zijn taak als superknecht heeft Demeyer, behalve de bovengenoemde overwinningen, niet echt veel gewonnen. De lijst met ereplaatsen in veel grote wedstrijden is echter lang en indrukwekkend. Hij was een goede renner, die nog veel meer zou hebben gepresteerd als hij niet aan Freddy Maertens was geklonken.

Toen Flandria failliet ging en de zo succesrijke ploeg uiteenviel, kwam Demeyer bij IJsboerke terecht. Hij was nog redelijk succesvol maar geraakte is een persoonlijke crisis, veroorzaakt door financiële problemen. Hij kreeg nog een contract bij de Splendor-ploeg van Berten De Kimpe, maar heeft nooit voor die ploeg gereden.

Hoewel hij geen schaduw meer was van de fameuze Flandria-coureur van luttele jaren daarvoor, kreeg hij dat contract op zijn naam en wellicht ook nog een beetje uit medelijden. Het werd nog triester toen hij, nog voor hij een meter voor Splendor had gereden, dood in zijn bed werd aangetroffen. Een hartstilstand had een einde gemaakt aan het leven van deze markante Vlaming.

Marc Demeyer werd slechts 31 jaar.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 19 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web