Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Veel mensen denken dat Koga Miyata een Japans merk is. Dat is gedeeltelijk juist want Miyata is de merknaam van een Japanse buizenfabriek die voor het bouwen van de Koga’s worden gebruikt.

Voor de rest is er niks Japans aan, want de Koga fietsen komen uit Heerenveen. Dat is ook van oudsher de vestigingsplaats van Batavus. Verder hebben de twee bedrijven niets met elkaar van doen.

Behalve dan dat zowel de oprichter van Batavus als van Koga dezelfde naam dragen. Andries Gaastra richtte in 1904 Batavus op en zijn gelijknamige kleinzoon begon in 1974 met Koga.

Gerrit Gaastra, de zoon van de oprichter, verkocht in 1974 het familiebedrijf en zijn zoon Andries, als verkoopdirecteur in dienst bij Batavus, zag een gat in de markt. De Nederlanders gingen massaal sportief fietsen.

Iedereen had inmiddels een auto met als gevolg te weinig lichaamsbeweging. De buikjes en cholestorolklachten ontstonden en het woord ‘trimmen’ werd geboren. Door die welstandsproblemen ontstond de vraag naar sportieve fietsen en zelfs racefietsen.

Franse fabrieken als Motobecane en Peugeot kwamen met racefietsjes van drie-, vierhonderd gulden op de Nederlandse markt, maar al gauw vraag bleken die fietsen van onvoldoende kwaliteit. Daar wilde de derde generatie Gaastra wat aan gaan doen.

Met de merknaam Koga, een samenvoeging van de eerste twee letters van zijn eigen naam achter de eerste twee van de familienaam van zijn vrouw (Marion Kowalik), leverde het woord Koga op.

Zo werd Koga B.V. de fabrikant van een exclusieve lijn lichtgewicht fietsen van een goede kwaliteit. De productiewijze is gericht op ultiem vakmanschap. Elke fiets wordt door één man gebouwd en getest en pas als de betreffende monteur een kwaliteitskeur heeft gegeven, mag hij de deur uit.

Er heeft jaren een Koga wielerploeg bestaan onder leiding van Egbert Koersen. Een vermaarde ploegleider bij de amateurs, die menige goede renner bij het profpeloton heeft afgeleverd.

Omdat Koersen een goede relatie had met Cees Priem, de leider van de TVM-ploeg, zijn heel wat van die Koga-amateurs bij TVM terechtgekomen. Bekende namen zijn onder andere Bart Voskamp, Jeroen Blijlevens, Tristan Hoffman en Steven de Jongh.

Het hierbij afgebeelde exemplaar uit mijn collectie valt op door de grote beugel op het stuur om ontspannen met de armen ver naar voren kilometertjes te maken in een makkelijke en gestroomlijnde houding.

Hoewel de naam Miyata al lang niet meer aan die van Koga is gekoppeld, blijft die in de volksmond gebruikt worden. Sinds 2010 ten onrechte omdat de frames niet meer uitsluitend van Miyata afkomstig zijn.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 18 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web