Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 17 april …

Gérard Debaets was tussen de twee wereldoorlogen een van de beste Belgische wielrenners, die twaalf maanden per jaar actief was.

Hij was wat dat betreft een voorganger van Rik Van Steenbergen die aan het einde van het wegseizoen, waarin hij meestal wel een of meer klassiekers won, ook altijd probleemloos overschakelde op de winterbaan.

Daarvoor trok Debaets altijd naar Amerika en de zeventien zesdaagsenzeges die op zijn palmares staan, heeft hij allemaal in de Verenigde Staten en Canada behaald. Op de weg was hij echter ook succesvol.

Zo won hij drie maal de Ronde van Vlaanderen, een maal als onafhankelijke en twee maal als beroepsrenner. Verder won hij Parijs-Brussel en was hij wegkampioen van België.

Hij en zijn vier eveneens fietsende broers zijn geboren en getogen in Heule, een nietig Vlaams dorp waar de Ronde van Vlaanderen altijd in de buurt komt en er soms doorheen trekt.

De laatste keer dat dit gebeurde liet het gemeentebestuur ter gelegenheid van dit heuglijke feit een speciaal biertje brouwen, dat nog steeds als een Baetske te koop schijnt te zijn in de staminees van Heule.

Aan het eind van zijn loopbaan kreeg Gérard Debaets heibel met de Belgische wielerbond en hij besloot zich in de Verenigde Staten te vestigen, het land waar hij al jaren de wintermaanden doorbracht.

Hij trok dan van sportpaleis naar sportpaleis en kwam pas weer naar België als de laatste SIX was verreden. Ik weet niet waar die ruzie met de wielerbond over ging, maar Debaets trok er de vergaande consequentie uit dat hij niks meer met België te maken wilde hebben.

Hij liet zich tot Amerikaan naturaliseren en vestigde zich in New Jersey waar hij op zestigjarige leeftijd overleed. Hoe het hem daar verder is vergaan, is niet bekend, maar In Detroit staat een café dat al tientallen jaren gefrequenteerd schijnt te worden door Belgische immigranten.

Daar kunnen de Vlaamse Amerikanen onder elkaar een pintje happen en over de koers van vroeger klappen en dan in het bijzonder over Jerry Debaets. In dat Cadieux Café is ooit de Cadieux Bicycle Club opgericht, die ieder jaar in Detroit een wielerkoers organiseert die de Debaets Race heet.

Sinds 1978 is de naam echter Debaets-Devos Memorial Race geworden, omdat een van de stamgasten van het café Bob Devos in dat jaar overleed.

Gérard Debaets overleed op 27 april 1959.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 17 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web