Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 16 april …

Herman Frison kennen we al jaren als een van de ploegleiders van de Lotto ploeg. De ploeg heeft al vele mede-sponsors gehad, maar de naam Lotto is altijd gebleven net als de naam Frison.

Nu zijn het er zelfs twee want in de rennersgroep rijdt Frederik Frison, de zoon van Herman. Hij kan van zijn vader leren wat bescheidenheid is, want Herman was niet iemand van de voorgrond.

Wel iemand die zijn renners op een empatische manier begeleidt. Als wielrenner was hij net zo. Veel talent, veel discipline, maar qua karakter iets te weinig ego om een topper te worden.

Hij zat er net tegenaan, maar miste het overwicht om zo nu en dan te roepen: “En nou potdomme ben ik aan de beurt. Allemaal opzij en nu!” Dat talent had Herman niet en dat is niet erg, want met alleen maar bazen heb je al gauw oorlog.

Op de erelijst van Herman staan vele ereplaatsen, maar weinig grote erepalmen. Hij zal best trots zijn op zijn overwinning in Gent-Wevelgem 1990, waar hij vooral de Panasonics van Peter Post een loer draaide.

Vier man had Post in de kopgroep met daarbij sterke finishers als Urs Freuler en Olaf Ludwig. Het tempo in de grote kopgroep viel daardoor stil omdat de rest het werk aan de mannen van Post overliet.

Het peloton kwam tot op zestien seconden en toen knalde de Italiaan Ballerini uit de kopgroep met het voornemen naar de zege te soleren. Vijf man reageerden, waarbij de ploeggenoten Frison en Holm van de Histor-ploeg.

Het restant van de koers was een knap staaltje teamwork, waarbij de Deen Brian Holm de andere vier koplopers afmatte door keer op keer te demarreren. Frison kon zich zo behoorlijk sparen en met een overtuigende eindsprint pakte hij mooiste triomf in zijn carrière.

Een prachtige zege en na zijn triomf in 1987 in de Vierdaagse van Duinkerke de tweede parel op zijn kroon. Meer is het helaas niet geworden voor deze sympathieke coureur uit Retie, maar daar hebben we het hierboven al over gehad.

Rest de vraag of hij op zijn verjaardag bij de Amstel Gold Race in de ploegleiderswagen van Lotto-Soudal zit of dat het hem is vergund om zijn 56ste verjaardag thuis te vieren.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 16 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web