Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 15 april …

Mijn Franse vriend François is van Spaanse afkomst omdat zijn ouders naar Frankrijk zijn gevlucht tijdens de Spaanse burgeroorlog van 1936.

Met François was ik in 2005 in de Tour de France en we hadden daar een toevallige ontmoeting met Pedro Delgado, de Tourwinnaar van 1988. Hij liep langs ons en François riep zijn naam. Pedro bleef staan en trok zijn allervriendelijkste gezicht.

De twee waren direct in druk gesprek. Ik stond er bij als Jan met de korte achternaam, want ik spreek geen woord Spaans. Ik lette op de mimiek van de Tourwinnaar van 1988 en veronderstelde een diepgaand gesprek.

Een klein charmant mannetje, gewend om supporters alle aandacht te geven gaf al gesticulerend de indruk dat het om iets belangrijks ging. Toen François me later vertelde waar het over ging, ontging de diepgang me.

Pedro Delgado Robledo was de revelatie van de Tour van 1983, toen hij en zijn landgenoot Arroyo als twee onbekende coureurs heel goed bleken te kunnen klimmen, maar ook spectaculair durfden dalen en verder ook nog konden tijdrijden.

Delgado, de beste van de twee werd direct getipt als een toekomstige Tourwinnaar en dat heeft hij ook waargemaakt. In 1987 werd hij tweede achter Stephen Roche en een jaar later won hij zelf.

Ik vind dat achteraf gezien nog steeds een merkwaardige Tour. Een paar dagen voor het einde leek het klassement gemaakt. Delgado stond eerste in het klassement, Steven Rooks tweede en Gert-Jan Theunisse vierde.

Met nog een paar dagen voor het einde gonsde het in de Tourkaravaan ineens van de geruchten. Er zouden twee renners uit de top van het klassement positief zijn bevonden.

Een dag later kwam het officieel naar buiten, want zowel Delgado als Theunisse hadden positief getest. Theunisse kreeg direct een tijdstraf aan zijn broek waardoor hij uit de top van het klassement duikelde.

Bij Delgado was aangetoond dat hij een maskeringsmiddel had gebruikt dat niet op de lijst van de UCI, maar wel op die van het IOC voorkwam. De directie van de Tour conformeerde zich aan de UCI en zo won Delgado, terwijl vaststond dat hij doping had gebruikt, de Tour van 1988.

Ik vind dat nog steeds een rare zaak, maar het meest vreemd vond ik de reactie van Rooks, die dus de Tourwinnaar zou zijn geweest als Delgado dezelfde straf had gekregen als Theunisse.

Rooks vond er niks van en hij zei er ook weinig over. Hij was tevreden met de tweede plaats en de bolletjestrui, zei hij. Als je wordt geklopt door iemand die gebruikt heeft, had ik het er niet bij laten zitten.

Tenzij hij zelf ook niet helemaal clean was, maar dat zullen we nooit weten. Maar wat ook de waarheid is, Perico is een leuk baasje, die vandaag al weer zijn 57ste verjaardag viert.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 15 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web