Het balhoofdplaatje van Otto …

De rijwielfabriek van de gebroeders Schootstra werd in 1904 opgericht in Joure. Pas later verhuisde het bedrijf naar Leeuwarden net als pas jaren later de merknaam Phoenix werd gedeponeerd en de fabriek ook zo ging heten.

Er bestond namelijk al een fabriek met die naam gevestigd in Heerenveen, eigendom van de heren Harmsen en Nieuwenhuis. Dat bedrijf ging in 1917 failliet en de merknaam werd gekocht door Andries Gaastra, de oprichter van Batavus.

Hoe de naam in het bezit is gekomen van de familie Schootstra is mij niet bekend maar ze hebben de naam gedeponeerd en moeten dus wel de eigenaren er van zijn geweest.

Het merk Phoenix behoorde tot de betere helft van de Nederlandse fietsenindustrie, want onder die naam werd een compleet programma geproduceerd, inclusief transportfietsen en werkfietsen.

Dat waren half hoge, verzwaarde fietsen voor schilders en andere handwerkslieden die hun gereedschap en materialen moesten vervoeren en daarvoor aangewezen waren op de fiets.

De Schootstra’s hadden commercieel een belangrijke troef in handen, namelijk de alleenvertegenwoordiging van het Zwitserse merk Nordlight voor fietsverlichting. Dat merk was vanwege zijn kwaliteit populair bij veel fietsenfabrikanten.

Wat Schootstra exclusief voor zichzelf hield, was de Phoebus Mutaped versnellingsbak voor rijwielen (foto 2). Die zat in het frame achter de trapas. Het systeem werkte goed, want het had geen kwetsbare delen zoals kabels. Daarom is het een kleine twintig jaar bij Schootstra in productie geweest.

Rond 1960 ging Phoenix een samenwerkingsverband aan met noodlijdende concurrenten als Fongers en Germaan. De kwaliteit van hun product bleef ongeëvenaard hoog, maar financieel was het kwakkelen.

In 1969 stapte de laatste Schootstra uit het bedrijf, en volgde een fusie met Batavus. Een eufemistische formulering want Batavus nam Phoenix feitelijk over.

Huiskamervraag, welke bekende Nederlandse wielrenner is een rechtstreekse afstammeling van de Schootstra’s?

Door Otto Beaujon, 14 april 2017 10:00

Oplossing huiskamervraag

Hij gaat door het leven als de achterkleinzoon van Albert Schootstra, zijn naam: Bauke Mollema.
Geplaatst door Gerard Liesker, 14 april 2017 10:50:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web