Van de boekenplank van Wim …

AMSTEL GOLD RACE 50 JAAR 1966-2015

door Bennie Ceulen, Raymond Kerckhoffs en Wiel Verheesen

Aanstaande zondag is het weer zo ver. De Amstel Gold Race, de enige Nederlandse klassieker, wordt voor de 52ste keer verreden en heel Limburg staat het komend weekend in het teken van het evenement.

Zaterdag de toertocht met duizenden deelnemers en zondag de wedstrijd, met het predikaat 1 UWT, UCI-taal voor klassieker. Een van de jongste in het rijtje, maar met 52 jaar toch al een koers met een grote traditie.

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan is twee jaar geleden dit boek uitgegeven. Geschreven door drie wielerjournalisten uit het Limburgse die het wereldje van haver tot gort kennen. En met heel veel foto’s van onder andere de Limburgse fotograaf Tonnie Strouken.

‘Al 50 jaar onvergetelijk’ is de ondertitel van het boek en dat is niet ten onrechte. De twee oprichters, Herman Krott en Ton Vissers, zijn niet meer onder ons, maar Vissers was twee jaar geleden nog in leven om samen met Jos Krott, de weduwe van Herman Krott, het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Het boek bevat verhalen, anekdotes, herinneringen en interviews. In die laatste categorie een heel opmerkelijke. Namelijk met Jan Raas.

De winnaar van vijf edities opende zowaar zijn voordeur voor Wiel Verheesen, gepensioneerd journalist die Jan in zijn gloriejaren goed heeft gekend. Dat is opmerkelijk want Raas laat al jaren niemand meer binnen en laat zich ook nergens meer zien.

Maar voor Wiel maakte hij een uitzondering, omdat dat een representant is van een generatie journalisten die nog erg eigen was met de renners. Te eigen, volgens de normen van de tegenwoordige journalistiek die liever afstand houdt om objectief te kunnen blijven.

Het is een boek vol nostalgie over een wielerkoers die nog springlevend is. Hopelijk is er voldoende aanleiding om in de toekomst nog meer jubileumboeken over de enige Nederlandse klassieker te maken.

Foto 2: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 13 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web