Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 13 april …

Toen in 1989 de Muur van Berlijn van twee kanten enthousiast werd gesloopt en het IJzeren Gordijn na 44 jaar hermetische geslotenheid werd opengeschoven, was Olaf Ludwig al bijna dertig jaar.

Hij dacht al aan stoppen en dan zou hij ongetwijfeld zijn benoemd tot Held van het Oostduitse Volk. Wat had hij als amateur al niet gepresteerd om die eer te verdienen.

Hij was Olympisch kampioen, wereldkampioen en kampioen van zijn land geweest. Hij had twee keer de Vredeskoers gewonnen, met totaal 34 etappezeges en twee keer stond de Tour de l’Avenir op zijn naam.

Na al die triomfen had hij de lippen van dictator Erich Honnecker op beide wangen gevoeld en daar niet echt van genoten. En toen was daar ineens de vrijheid van de democratie en ene Peter Post uit Nederland was de eerste die bij hem op de stoep stond.

Met een contract waar de sympathieke wielrenner en staatsamateur al jaren van gedroomd had. En dan nog wel van de baas van wonderploegen als TI-Raleigh en Panasonic. De faam van die ploegen was regelmatig door het IJzeren Gordijn te horen geweest.

Zijn eerste kennismaking met het beroepswielrennen in het kapitalistische westen was hilarisch. Post had de gewoonte om aan het begin van het seizoen, als alle contracten getekend en verlengd waren, in een luxe hotel bijeen te komen.

Op die traditionele dag van in 1990 parkeerden al die Mercedessen, BMW’s en Porsches op het daarvoor bestemde terrein bij het hotel. En tussen al die miljoenen aan blik, stond een roestige Lada, het symbool van de Oostduitse heilstaat.

Dat was lachen geblazen voor de Planckaerts, de Rooksen, de Theunisses, de Freulers, de Van Poppeltjes en al die andere tonnen verdienende wielervedetten van toen.

Het leedvermaak veranderde snel in waardering, want die Ludwig kon er wat van. En zo werd hij op zijn oude dag toch nog een Held. Niet van de DDR, maar van PPP, Peter Post’s Panasonic.

Olaf Ludwig ging in Nederland wonen, in Limburg om precies te zijn. In de kost bij een aardige familie waar zijn natje en droogje klaarstond als hij niet met de ploeg in dure hotels verbleef om ergens in Europa te koersen.

Hij was nog acht jaar beroepsrenner, waarvan de laatste in dienst van T-Mobile. Zijn erelijst is imposant met zeges in de Vierdaagse van Duinkerke, de E3 Prijs Harelbeke, Kuurne-Brussel-Kuurne, Dwars door België, Rund um den Henninger Turm en als klap op de vuurpijl de Amstel Gold Race.

Hij ontkwam niet aan dopingbeschuldigingen maar had in 1997 ongetwijfeld een riant banksaldo toen hij afscheid nam. Olaf Ludwig viert vandaag zijn 57ste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 13 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web