Uit de wasserette van Henk …

Trico Noble was in de jaren zestig en zeventig een sterke amateurploeg met veel Zeeuwse renners in de gelederen. Niet verwonderlijk was de gelijknamige fabriek van breigoederen stond in Aardenburg in Zeeuws Vlaanderen.

De eigenaren waren de gebroeders van Turenhout. Twee broers en ik heb wel eens gehoord dat er nog een broer was die op zondagmiddag om vijf uur met sonore stem op de radio de voetbaluitslagen voorlas. De manier waarop hij nul-nul uitsprak werd legendarisch.

Bijna alle goede Zeeuwse renner uit die tiojd hebben deel uitgemaakt van die ploeg. Kees Bal, Wim de Waal, Toine van den Bunder, Cees Priem en ook Jan Raas.

Het was echter niet alleen Luctor et Emergo dat de klok sloeg, want er zaten ook enkele niet-Zeeuwen in de ploeg. Allereerst de ploegleider Hennie Schouten, een geboren Amsterdammer.

Er was ook een renner uit Limburg die enkele jaren voor Trico Noble heeft gereden. Dat was Bennie Ceulen, tegenwoordig nog steeds actief in de wielersport als perschef van Sunweb.

Een andere niet-Zeeuw die de kleuren van Trico Noble heeft gedragen was Gerard Koel. Gerard is tijdens zijn carrière in het Brabantse Hoogerheide gaan wonen omdat hij als baanrenner dicht bij Antwerpen wilde wonen.

Gerard is eveneens Amsterdammer van geboorte en met drie stadgenoten (Cor Schuuring, Henk Cornelisse en Jaap Oudkerk) behaalde hij in 1964 bij de spelen van Tokyo een bronzen medaille op het nummer ploegachtervolging op de baan.

Gerard was een uitstekende baanrenner die vanwege zijn zigzaggende manier van rijden in de jachten Zoefzoef werd genoemd, naar de razendsnelle haas in de Fabeltjeskrant.

Van Gerard heb ik dit truitje gekregen. Het dateert uit de tijd dat het nog echt een trui was. Gebreid. Niet omdat de sponsor een tricotagefabriuek was, maar omdat alle wielertruien toen nog van wol waren.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 12 april 2017 10:00

Van Turenhout

Frits van Turenhout was een begrip !! Half Nederland hing aan zijn lippen.
Geplaatst door Jan Quax, 12 april 2017 14:51:05

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web