Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 12 april …

Hij zag er met die mooie flapoortjes uit als één van die superdomme assistenten van Louis De Funès in die gendarmefilms van heel lang geleden. Ik schrijf ‘zag’, want op latere foto’s cocludeer ik dat er wat aan heeft laten doen.

Bovendien is Moreau allerminst dom. Hij was in 1998 met zijn ploeg Festina betrokken bij het dopingschandaal van de Tour de France van dat jaar. Toen zijn ploeg uit de Tour was gezet was hij de eerste die dopinggebruik bekende.

Terwijl de rest van de ploeg onder vuur lag, was de belangstelling voor zijn persoon snel verdwenen en kon hij zijn carrière voortzetten. Mede omdat zijn ploegleider Rouxel een ontlastende verklaring aflegde.

Hij vervolgde zijn carrière bij Crédit Agricole en was in de periode van 1995 tot 2010 een van de beste Franse renners. Een sterke tijdrijder en een goede klimmer, maar internationaal slechts een subtopper.

Hij was behoorlijk populair in eigen land omdat hij enkele malen de beste Fransman in de Tour was. De Fransen snakten na het afscheid van Bernard Hinault en Laurent Fignon naar een nieuwe Tourwinnaar en werd Moreau enkele jaren als een opvolger gezien.

Hij nam maar liefst vijftien keer aan de Tour deel en eindigde vier maal bij de beste tien in het eindklassement. Met een vierde plaats in 2000 als beste prestatie. Merkwaardigerwijs stond hij nooit op de startlijst van de Giro en de Vuelta.

In al die Tourjaren won hij slechts één keer een etappe. Wel stond hij bekend als een tomeloze aanvaller, die er vaak vroeg in een etappe vandoor ging. Het leidde nimmer tot succes, wel tot nog meer populariteit.

Met overwinningen in het Criterium International, de Dauphiné Liberé (2x), de Vierdaagse van Duinkerke en de Midi Libre kan hij tevreden op zijn carrière terugkijken.

Hij nam in 2010 afscheid van de wielersport en ben zijn naam nooit meer ergens tegengekomen. Hij zal echter vast nog wel eens in de Tour de France opduiken, zoals heel veel oud-Tourrenners.

Het enige dat ik weet is dat hij vandaag zijn 46ste verjaardag viert.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 12 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web