Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 11 april …

Rick Flens, een renner met een echte Zaanse familienaam, reed vrijwel zijn gehele profloopbaan in dienst van Rabobank. Hij was een goede tijdrijder, maar vooral een sterke en betrouwbare helper.

Zijn erelijst was beperkt tot hij in 2010 in het eerste weekend van het seizoen in Noord-Europa in Kuurne-Brussel-Kuurne van de anonimiteit in de schijnwerpers stapte door in die koers een van de drie hoofdrollen te spelen.

De andere twee hoofdrolspelers waren de Brit Ian Stannard en onze landgenoot Bobbie Traksel. In waar beestenweer met meer opgevers dan aankomenden leverde hij de beste prestatie uit zijn loopbaan. Tweede achter een die dag superieure Traksel.

Eind jaren negentig behoorde Rick Flens tot de betere junioren in zijn gewest, waar hij vooral had af te rekenen met jongens als Niki Terpstra en Reinier Honig. De drie jutten elkaar op met hun prestaties.

Rick reed zich in de kijker bij Van Vliet-EBH, destijds een Trade Team III, vergelijkbaar met de continental-status van tegenwoordig. Bij deze ploeg kwam zijn aanleg voor het tijdrijden aan het licht.

Hij ontwikkelde zich voorspoedig maar maakte in 2004 toch even pas op de plaats om zijn studie MBO Bouwkunde af te ronden. Daarna besloot hij alles op het wielrennen te zetten om na te gaan hoever hij in die sport zou kunnen komen.

Binnen de kortste keren reed hij zich met zijn prestaties in het opleidingsteam van Rabobank. Hij viel daar vooral op door zijn ritten tegen het horloge en in 2007 maakte hij de stap naar het ProTour-Team.

In datzelfde jaar won hij een tijdrit in de Ronde van Denemarken waarin hij specialisten als Roman Kreuziger en Marco Pinotti achter zich wist te laten.

In de twee jaar die volgden waren het weer zijn tijdritten, waarmee hij de uitslagen haalde en in het Nederlands kampioenschap van 2009 werd hij derde achter zijn ploeggenoten Stef Clement en Koos Moerenhout.

Met zijn lichaamsbouw is Rick niet het type dat vleugelend over de bergkammen scheert en daarom moest hij het vooral hebben van de voorjaarsklassiekers. Hoe zwaarder, hoe mooier, zoals toen in Kuurne.

Hij maakte in 2012 als Raborenner de dag mee dat de bank volkomen onverwacht de stekker uit de ploeg trok, vanwege alle dopingbekentenissen. Hij ging mee naar Blanco, vervolgens naar Belkin en tenslotte naar lottoNL-Jumbo, maar eind 2015 was het afgelopen voor hem.

Hij had het misschien eerder bij een andere ploeg moeten proberen om daar zelf wat naam te maken. Want het gevolg van al die dienstbare loyaliteit was dat geen andere ploeg plaats voor hem had.

Ik hoop dat zijn diploma Bouwkunde nog waarde heeft en hij zijn draai in de burgermaatschappij heeft gevonden. In de prettige wetenschap dat hij nooit meer zo hoeft af te zien als toen, in Kuurne.

Rick Flens viert vandaag zijn 34ste verjaardag.

Foto’s: © Cor VosDoor Fred van Slogteren, 11 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web