Herinneringen bij een foto …

Het was gisteren weer genieten bij Parijs-Roubaix. Een mooie koers, een geweldige winnaar en diverse Nederlanders in de voorste linies. Allereerst Langeveld natuurlijk, maar ook Dylan van Baarle, Boy van Poppel, Jos van Emden, Ramon Sinkeldam, Pim Ligthart en nog wat andere landgenoten.

De val en het uitvallen van Niki Terpstra was daarentegen een enorme tegenvaller. Net als andermaal het rijden van Lars Boom. Met nog honderd kilometer te gaan was hij even vooraan in beeld maar daarna was het gauw gedaan met de Brabander. Het kan zijn dat hij bij een van de vele valpartijen betrokken was.

Maar dat is geen excuus, want de latere winnaar Greg Van Avermaet lag ook twee keer op zijn snufferd, moest beide keren een enorme inspanning leveren om terug vooraan te geraken en stond uiteindelijk met de zo begeerde kei op het erepodium.

Het was voor de zoveelste keer in de laatste decennia een droge hel en omdat er al zo lang geen regen meer gevallen is, was het op de kasseistroken stof happen tot de renners er bijkans in stikten.

De troep zit bij de renners dan diep in de neusgaten om daarna nog dagen die troep op te moeten snuiten. Ook Van Emden zal daar gezien de foto de komende dagen nog flink last van hebben.

Sebastian Langeveld heeft geweldig gereden en zijn derde plaats verdient een groot compliment. In het tv-verslag kreeg hij echter behoorlijk op z’n lazer van Maarten Ducrot toen hij bleef zitten toen Sagan ervan doorging.

Wel vijf keer gaf Maarten te kennen dat Sebas de slag definitief had gemist, maar tien minuten later zat alles weer bij elkaar en hadden Boonen en Sagan een hoop energie vermorst die ze in de finale goed hadden kunnen gebruiken.

Zoals Sebastian wel nog wat over had om met Van Avermaet en (in mindere mate) Stybar als eersten de wielerbaan van Roubaix op te draaien. Om zich daar nog bijna te laten verrassen.

Tegen Greg Van Avermaet was niets uit te richten. De Olympische kampioen is de absolute man van dit voorjaar en hij is nog nooit zo sterk geweest als nu. Waren in de afgelopen jaren zijn zenuwen hem nog wel eens de baas, nu is hij super en een gehaaide afmaker.

De gigantische stofwolk waar de renners bij iedere kasseistrook in verbleven, leverde na afloop prachtige beelden op. Zoals van Jos van Emden, de enige renner van lottoNL-Jumbo die een dikke voldoende haalde.

Zie ook de video waar je een goed begrip krijgt van de tientallen valpartijen en nog meer van de honderden net-niet-valpartijen die dankzij het vakmanschap en stuurmanskunst van de coureurs op het nippertje voorkomen zijn.

Foto’s: © Cor VosDoor Fred van Slogteren, 11 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web