Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 9 april …

Tussen 1949 en 1964 was Ferdinando Terruzzi een van de sterren van het zesdaagsecircus. Samen met mannen als Schulte, Van Steenbergen, Koblet, Von Büren, Gillen en nog enkele anderen speelde hij het spel, zoals het in die dagen gespeeld werd.

Gerrit Schulte was de machinist van de blauwe trein, genoemd naar het destijds beroemde treinstel van de Franse spoorwegen dat de mondaine jetset van Parijs naar de Casino’s van Monte Carlo vervoerde.

Wie in de blauwe trein zat kon met enige regelmaat het zoet van de overwinning smaken. Je moest er wel voor rijden, want je kreeg het niet cadeau van de Bossche Reus, maar het was ook een erkenning.

Wie niet tot die elite behoorde, kon een plaatsje in een eersteklas coupé vergeten. Maar de kleine geblokte Italiaan uit Sesto San Giovanni in Lombardije zat er altijd bij.

Hij startte in 122 zesdaagsen en won er 23. Met twaalf verschillende partners. Zijn meest favoriete maat was de Luxemburger Lucien Gillen, met wie hij drie keer won. Dat was ook een echte specialist en de twee vulden elkaar perfect aan.

Terruzzi was een echte aanvaller en daarom ook een publiekslieveling. Als iedereen in de felle jachten op apegapen lag, dan kwam hij vaak nog eens de rust verstoren met een splijtende uitval.

Hij zal daarvoor dikwijls vervloekt zijn, want het rijden van een zesdaagse was zwaar. Zeker in zijn tijd toen er nog 144 uur aan één stuk gekoerst werd. Met in de nachtelijke uren de mogelijkheid om een uurtje in de cabine te gaan liggen.

Liggen en niet slapen, want probeer Klaas Vaak maar eens te ontbieden als de wedstrijd gewoon doorgaat. Weliswaar geneutraliseerd, maar de helft van het deelnemersveld reed in rustig tempo rondjes. Om de zoveel seconden kwamen ze ratelend op de houten latten langs.

In 1963 won Nando de Zesdaagse van Milaan aan de zijde van Peter Post. Het was zijn 21ste zege en de zestiende van Post. De Amstelvener zou nog 49 overwinningen aan zijn totaal toevoegen, maar de Italiaan won daarna nog alleen in Montreal en Melbourne.

Ondanks zijn weinig gezonde beroep is hij heel oud geworden, want hij overleed vandaag precies drie jaar geleden op de respectabele leeftijd van negentig jaar.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 9 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web