Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 8 april …

Ik had Walter Planckaert nooit eerder ontmoet toen ik in 2010 ineens oog in oog met hem stond bij de accreditatiebalie van de Ronde van het Groene Hart. De ploegleiders van de deelnemende ploegen kwamen daar daags voor de start hun spullen afhalen.

Hij zag er nog scherp uit als ploegleider van het ProContinentalteam Chocolade Jacques. Er zijn van die renners waar je een zwak voor hebt en Walter was daar één van. Geen speelvogel als broertje Eddy, maar veel meer aanwezig dan zijn oudere broer Stille Willy.

Walter was een keiharde prof, die misschien het minste talent had van de drie, maar heel veel heeft bereikt. Op zijn palmares staan de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race, Dwars door Vlaanderen, de E3 Prijs en nog veel meer.

Kortom, zo'n echte Vlaamse kanjer stond daar voor me. Wat grijs in de haren, maar verder nog zo scherp als in zijn beste dagen. Ik reageer altijd een beetje lullig als ik onverwacht iemand ontmoet waar ik een zekere bewondering voor heb.

Ik zei dat ik hem een van de beste Belgische renners vond van na de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte een wegwerpgebaar en noemde broer Eddy. Hij was bescheidener dan ik had verwacht, want hij had de uitstraling van een coureur die door roeien en ruiten gaat.

Hij was ook kleiner dan ik dacht, maar dat heb ik met bijna alle renners. In werkelijkheid zijn ze altijd kleiner dan je ze op de fiets inschat. De Reus van Goirle, het alias van de goede Huub Zilverberg, is in feite maar een klein reusje.

Het was Peter Post die van Walter een ploegleider maakte. Na jaren zelf de ploegleiderswagen te hebben bestuurd deed Post bij Panasonic een stapje terug en schoof het duo Theo de Rooij en Walter Planckaert naar voren voor het echte veldwerk.

Voor De Rooij was het het begin van een opmars die hem tot de grote baas van het Rabobank Wielerplan maakte. Een top waar hij na de Rasmussen Tour in 2007 ook weer van af donderde. Vergeleken daarmee is Planckaert een beetje blijven hangen. Hij is nog steeds actief als ploegleider bij de ProContinental ploeg Sport Vlaanderen-Baloise.

Het is een ploeg met grote namen, zoals De Ketele, Van Hecke, Sercu, Colyn. De Clercq, Capiot, De Gendt, Farazijn en Steels. Met uitzondering van de eerste twee zijn het echter allemaal namen van zonen of andere familieleden.

Van Edward Planckaert weet ik dat niet zeker. Hij is in ieder geval geen zoon van Walter, Willy of Eddy, maar van Ignace. Ook een oud-wielrenner, maar of dat familie is van het fameuze trio Willy, Walter en Eddy weet ik niet.

Wel dat die Edward in Baptiste en Emiel ook weer twee fietsende broers heeft. Edward is nog maar 22 jaar en de tijd zal het leren of er een nieuwe Planckaert-dynastie op komst is.

Ik ben wel nieuwsgierig naar de familiebanden, dus als iemand me daarover kan informeren, hou ik me aanbevolen. Walter Planckaert zou het me precies kunnen vertellen, maar die is vandaag druk met het vieren van zijn 69ste verjaardag. Als alle Planckaerts, die wielrenner zijn of zijn geweest, hem komen feliciteren, dan mag hij wel een zaaltje huren.

Foto’s: archief dewielersite.netDoor Fred van Slogteren, 8 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web