Het balhoofdplaatje van Otto …

De wereldfederatie van producenten van sportartikelen (WFSGI) heeft zich tegen de UCI aan bemoeid tijdens de afgelopen Taipei Cycle Show, over de beperkingen die de UCI de fietsen in de verschillende disciplines van de wielersport oplegt.

De fabrikanten willen dat de UCI de gewichtslimiet van 6,8 kilo voor wegracefietsen opheft, dat de 3:1 regel voor de ovaliteit van de framedelen wordt losgelaten en dat de UCI schijfremmen op wegfietsen gaat stimuleren in plaats van telkens uit te stellen.

Als de schijven, zo stellen de fabrikanten, gestandaardiseerd worden (gelijke diameter, gelijke dikte, gelijk remoppervlak, afgeronde randen) dan kunnen ze volgens de fabrikanten vanaf morgen gebruikt worden en kunnen wielen tijdens de koers probleemloos gewisseld worden.

Volgens de zegsman van de fabrikanten is de UCI al mondeling akkoord met het afschaffen van de 3:1 regel (een frame- of vorkbuis mag niet meer dan drie keer 'platter' zijn dan de dikte ervan).

Eveneens zou de UCI bereid moeten zijn het minimum gewicht naar beneden bij te stellen, rekening houdend met de veiligheid. Eerst zien, dan geloven, denken wij.

Bij eerdere standaardisatieprocessen, zoals bijvoorbeeld de Europese veiligheidsnormen voor de constructie van fietsen, sloegen de comités van deskundigen (waar overigens niemand met een wielersport-achtergrond in zat) de plank volledig mis.

Zo stelden ze bijvoorbeeld normbelastingen voor sturen op, waar een fabrikant aan zou moeten voldoen, terwijl in de praktijk van de kasseienkoersen belastingen van vijftig maal zo hoog gemeten werden.

Sturen die bij een dergelijke belasting heel blijven, voldoen natuurlijk ruimschoots aan de CEN-norm, maar dat betekent dat de norm waardeloos is, en uitsluitend een instrument om fabrikanten tegen aansprakelijkheid te vrijwaren.

Hierbij een plaatje uit de oude doos van de stalen frames. Gemaakt Uit staal En koper, met een ouderwetse benzinebrander om het spul aan elkaar te solderen.

Door Otto Beaujon, 7 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web