Van de boekenplank van Wim …

PARIJS ROUBAIX 100 JAAR

door Pascal Sergent

Ik vrees dat niet veel Vlamingen het met me eens zijn, maar Parijs-Roubaix is toch echt de mooiste van alle klassiekers. De Vlamingen koesteren Vlaanderens Mooiste, maar de Hel van het Noorden is net nog een tikje heroïscher.

Waar dat in zit is moeilijk te zeggen, maar dat er veel emotie bij speelt, is zeker. Niemand die dat beter begreep dan Pascal Sergent, een Franse sportjournalist geboren in Roubaix.

De naam van zijn geboorteplaats, toch niet meer dan een sombere industriestad, is in de hele wereld bekend, dankzij de fameuze klassieker, die in 1896 voor het eerst werd gehouden en in die beginjaren een ware helletocht moet zijn geweest.

Aan de hand van krantenverslagen, documenten en getuigenissen heeft Sergent alle edities van 1896 tot en met 1985 allemaal als verslag opgeschreven en gebundeld en het resultaat is door de Vlaamse uitgeverij De Eeclonaar als boek gepubliceerd.

Het moet een gigantisch werk zijn geweest maar het resultaat is er naar. Een mooi boek, op A4-formaat, vierhonderd pagina’s, rijk geïllustreerd met vele foto’s, deels in zwart/wit, deels in kleur.

Het stak de schrijver en de uitgever echter dat ze in een boek met de titel Parijs-Roubaix 100 Jaar maar 94 wedstrijdverslagen konden opnemen. Weliswaar was de Hel in 1996 een eeuw eerder geboren, maar was nog net niet honderd keer verreden.

Zes keer kon de klassieker niet plaatsvinden vanwege de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Daarom is in 2000 nog een aanvullend boek verschenen met daarin de wedstrijdverslagen van de edities 1996 tot en met 2000.

Daar zal ook wel een commerciële reden achter hebben gezieten, want dat waren de grote jaren van de Italiaans-Belgische formatie Mapei. Met winnaars als Franco Ballerini, Andrea Tafi en vooral natuurlijk Johan Museeuw, de Leeuw van Vlaanderen.

Er is over die Mapei-ploeg later natuurlijk veel aan het licht gekomen, maar dat wisten we toen allemaal nog niet. Daar zijn we met z’n allen ingestonken, inclusief Pascal Sergent.

Wat niet wegneemt dat deze boeken een stuk geschiedenis weergeven over de mooiste klassieker van allemaal. Daarbij zakken de treurige dopingverhalen in het niet.

Door Fred van Slogteren, 6 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web