Uit de wasserette van Henk …

We kennen Rudie Kemna nu al weer jaren als de eerste ploegleider van Skil-Shimano, Argos-Shimano, Giant-Alpecin en Sunweb-Giant, synoniem voor grote successen met renners als Kittel, Degenkolb, Dumoulin en anderen.

Vier sponsornamen, maar min of meer dezelfde ploeg, die in 2006 ontstond uit Shimano-Memory Corp, een formatie die slechts één jaar (2005) onder die naam heeft bestaan. Met negen Japanse renners in de gelederen en verder wat Nederlanders.

Zoals Rudie Kemna, die dit truitje heeft gedragen, een goede renner die dankzij zijn sprintcapaciteiten in 2003 Nederlands kampioen was. En verder onder andere Eelke van der Wal, Rik Reinerink, Alain van Katwijk en niet te vergeten Laurens ten Dam. Arend Scheppink was de teammanager en Piet Hoekstra de ploegleider.

Een jaar later heette de ploeg Skil-Shimano en was Rudie van het smalle racezadel verhuisd naar de ploegleiderswagen. Er was meer geld beschikbaar en Iwan Spekenbrink was erbij als assistent-ploegleider.

Sindsdien is het ieder jaar beter gegaan met de voormalige ProContinental formatie die in 2009 in de Tour de France debuteerde. Op een wildcard, maar nu al weer een aantal jaren deelnemer aan alle grote koersen als WorldTour ploeg.

Veel is er veranderd, maar Rudie is gebleven. Als ploegleider, maar ook als de rechterhand en vertrouweling van teammanager Spekenbrink. Dat vertrouwen verdiende hij in 2013 door te bekennen.

Zijn mond opendoen dat ook hij wel eens had gebruikt, nadat Lance Armstrong onder grote druk had bekend. Die druk was er voor Rudie niet en als hij had gezwegen zou misschien niemand er van hebben geweten..

Maar hij legde wel een bekentenis af terwijl hij wist dat het hem zijn baan kon kosten. Dat vereist moed en het verdient respect. Dat vond zijn werkgever Iwan Spekenbrink ook, toen Rudie hem kwam vertellen dat ook hij …

Hij kreeg het vertrouwen en zijn rol in de ploeg is sindsdien alleen maar belangrijker geworden. Rudie is een aardige correcte vent die de pech had om in de verkeerde tijd in een totaal verziekte maffiose wielerwereld te belanden.

Het ligt allemaal al weer ver achter ons en de rust is weergekeerd. Maar eerlijkheid duurt het langst, toen en nu. Mensen als Rudie Kemna willen niet met leugens leven.

Foto 2: © Cor Vos

Door Henk Theuns, 5 april 2017 10:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web