Uit de ordners van Jan …

Vandaag vraag ik jullie aandacht voor het oudste tijdschrift dat ik in mijn ordners bewaar. Het heet Le Sports Illustrés, verschijningsdatum 6 april 1927 en dat is komende donderdag dus negentig jaar geleden.

Op de cover een prachtige sfeerfoto, gemaakt tijdens de doorkomst in Brugge van de elfde Ronde van Vlaanderen in Brugge. Wat waren zo de wielergebeurtenissen in dat jaar?

De Gooische wielervereniging De Adelaar werd opgericht en is nu één van de oudste wielerverenigingen van ons land. De club heeft veel bekende renners voortgebracht, zoals Evert Grift, Nico Lute, Splinter Spierenburg, René Beuker en Cora Westland.

Op de site van De Adelaar lees ik dat 1927 geen goede tijd was om je met wielrennen bezig te houden. Het was in die tijd nog verboden om wielerwedstrijden op de openbare weg te organiseren, omdat men het onzedelijk vond als jonge meisjes mannen in korte broeken zouden zien.

Het eerste WK wielrennen op de weg voor beroepsrenners werd in 1927 gehouden op de Duitse de Nürburgring. De Italiaan Alfredo Binda (foto 2) won voor zijn landgenoten Girardengo en Piemontesi.

Binda zou nog twee keer wereldkampioen worden en is samen met Van Steenbergen, Merckx en Freire postuum nog steeds recordhouder. Verder won de Italiaan vijf maal de Giro. Alleen Coppi en Merckx hebben dat geëvenaard.

In 1927 won Binda twaalf van de vijftien ritten in de Giro. Hij zou er in totaal 41 winnen en dat is net geen record, want Mario Cipollini won er eentje meer.

Gelijk met de mondiale titelstrijd werden ook in de bij de UCI aangesloten landen voor het eerst aparte nationale kampioenschappen op de weg gehouden voor beroepsrenners.

Tot 1927 werden er al kampioenschappen op de weg verreden. De winnaar was kampioen, ongeacht of hij prof, onafhankelijke of amateur was. De Limburger Joep Franssen was de eerste Nederlandse kampioen.

De 21ste editie van de Ronde van Frankrijk begon op 19 juni 1927 in Parijs en de Luxemburger Nicolas Frantz (foto 3) werd winnaar. Tijdens de eerste bergetappe was het bijna anders afgelopen toen Gordini ontsnapte en zijn vlucht pas werd opgemerkt toen hij al een uur voorsprong had.

Normaliter zou de Italiaan de Tour hebben gewonnen, maar hij kreeg materiaalpech en werd vervolgens ingehaald. Frantz won de etappe en pakte de gele trui, die hij niet meer zou afstaan.

Gisteren waren de eerste twee plaatsen in de Ronde van Vlaanderen voor Belgen, maar in 1927 waren de eerste tien aankomenden van Belgische komaf. Winnaar was Gerard Debaets voor zijn ploeggenoot Gustaaf Van Slembroeck en Maurice De Waele.

En verder werd in 1927 in Frankrijk de latere Tourwinnaar Roger Walkowiak geboren en in Italië overleed onder geheimzinnige omstandigheden tweevoudig Tourwinnaar Ottavio Bottecchia.

En in Amsterdam werd in 1927 ook een wielrenner geboren. Was dat niet gebeurd dan had hij zich niet kunnen voortplanten en was de politie en het openbaar ministerie een hoop werk bespaard gebleven.

Een mooie huiskamervraag, zou Mart Smeets zeggen.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Jan Houterman, 3 april 2017 10:00

huiskamervraag

Zou het Wim Holleeder kunnen zijn?
Geplaatst door Wim van Eyle, 03 april 2017 17:21:41

100 jaar wegrenners

Iemand die wil scoren met het antwoord op deze al dan niet serieuze huiskamervraag zoekt zoiets toch gewoon op in het onvolprezen naslagwerk "100 jaar wegrenners"
Geplaatst door Albert van de Donk, 03 april 2017 19:19:39

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web