Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 3 april …

Lode Troonbeeckx had veel talent, want als junior en amateur was hij vrijwel onklopbaar. Bij de junioren behaalde hij in een jaar eens zestig overwinningen en bij de amateurs haalde hij hetzelfde aantal.

Maar bij de profs kwam het er niet uit. Hij startte elk jaar goed, maar naarmate het seizoen vorderde werd het minder en minder met Lode.

De wielerpers veroordeelde hem voor een gebrek aan doorzettingsvermogen en als professional kwam hij in acht seizoenen maar achttien keer met de bloemen thuis. Uitsluitend in criteriums en kermiskoersen.

Zijn beste prestatie als wegrenner behaalde hij in 1962 in de Ronde van Duitsland. Hij werd tweede in het eindklassement achter onze landgenoot Peter Post.

Verder behaalde De Witte nog een tiende plaats in de Driezustersteden in 1963 en een jaar later eenzelfde klassering in Gent-Wevelgem.

Een carrière als die van Lode Troonbeeckx komt veel voor in de wielrennerij. Renners als hij hebben vaak veel talent en krijgen daardoor in de jeugdrangen te weinig tegenstand.

Ze hebben direct een grote schare supporters en dat is ook niet bevorderlijk voor het kweken van zelfkritiek. Er wordt te weinig aan het karakter ontwikkeld en dat wordt ze bij de beroepsrenners direct ingepeperd.

Het mooiste voorbeeld is wellicht Willy Vannitsen geweest, maar Lode Troonbeeckx is zeker ook een representant van het ‘veel-talent-weinig-karakter’ type.

Bij leven en welzijn wordt hij vandaag 79 jaar.

Foto: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 3 april 2017 7:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web