Uit de wasserette van Henk …

Het was in de jaren tachtig niet altijd makkelijk om als beroepsrenner de kost te verdienen. Tenminste als je niet goed genoeg werd bevonden door Peter Post, Jan Raas, Cees Priem of Jan Gisbers om voor hun ploegen te rijden.

Gelukkig waren er in die tijd ook kleinere sponsors om renners op te vangen die het plan hadden opgevat om als beroepsrenner het dagelijks brood bijeen te fietsen. Voor een boterham kon je dan bijvoorbeeld bij de onlangs overleden Jos Elen terecht.

Dan had je een boterham en kon je in de criteriums het beleg verdienen. Ploegen als Jos Elen waren er meer, maar niet genoeg om alle wielrenners met profaspiraties onderdak te bieden.

Tot er iemand in 1988 met een nieuw en volstrekt uniek concept kwam dat The Zero Boys werd genoemd. De renners kregen een fiets en deze trui. Met een grote nul op voor en achterkant.

Met de toen nieuwe razendsnelle techniek om shirts te bedrukken kon de renner dan in de plaats waar hij ’s avonds een criterium moest rijden langs de plaatselijke middenstand gaan om een winkelier zo gek te krijgen om voor een paar honderd gulden zijn bedrijfsnaam binnen die nul te laten drukken.

Vaak lukte dat niet en dan bleef de binnencirkel van die grote nul maagdelijk, maar als het lukte dan reed zo’n renner die avond zijn rondjes namens Schoenmakerij De Ossekop of Herenkapsalon Rolman. Ik roep maar wat.

Die kleine middenstanders kregen er geen klant meer door, maar vonden het wel leuk om op de tribune bij de finish plaats te mogen nemen tussen de notabelen van het dorp.

Dan nog even op de foto met hun renner, een foto die daarna uitvergroot in de winkel kon hangen om de klanten te laten zien dat hun schoenlapper of haarsnijder een sportieve inborst had.

Volgens mij was het idee afkomstig van Frans Alberts, de vader van Jos Alberts, een van The Zero Boys. Andere renners die aan dit concept hebben meegewerkt waren onder andere Marco van der Hulst en Theo Appeldoorn.

En niet te vergeten Bob Rasenberg van wie ik dit truitje heb gekregen. Ze zijn er volgens hem niet op binnengelopen, want het project is al na een jaar gestopt. Het begon met een nul en het eindigde met een nul, zeg maar.

Foto: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 29 maart 2017 12:00

Zero Ploeg - Neil Stephens

Bijzondere ploeg. Het eerste optreden van de ploeg was in de GP WielerRevue, toen verreden op de woensdag voor Omloop het Volk. Later dat jaar ook nog van dichtbij meegemaakt in de Ronde van Nederland.
Op de onderste rij, tweede van links, staat volgens mij Neil Stephens die het als prof daarna nog heel behoorlijk heeft gedaan en nu nog volop actief is als ploegleider bij Orica-Scott. Als zodanig vrijwel elk jaar present in de Eneco Tour (dit jaar ... Tour).
Geplaatst door Herman Brinkhoff, 29 maart 2017 20:07:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web