Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 28 maart …

In het Amsterdamse wielermilieu van kort na de Tweede Wereldoorlog speelde Ad Schotman een belangrijke rol. Hij was geen grote renner, maar wel iemand die zijn prijsjes reed in de Amsterdamse straatrondjes en op de baan van het Olympisch Stadion.

Hij dankte zijn succesjes hoofdzakelijk aan zijn eindschot, waarmee hij niet tot de snelsten behoorde maar waarmee hij wel veel ereplaatsen pakte.

Zoals bij de Nederlandse kampioenschappen waar hij op de sprint verschillende tweede en derde plaatsen behaalde. Eén keer was hij kampioen van Nederland op het nummer 50 kilometer zonder gangmaking.

Dat was in 1951 en dat is de parel van zijn verder bescheiden palmares. In 1948 was hij samen met Patsi Willekes genomineerd voor de Olympische Spelen op de tandem (op de foto is Schotman de stuurman).

Het olympisch kostuum was ze reeds aangemeten, maar het feest ging op het laatste moment niet door.

De belangrijke rol, waarop ik doel, was het feit dat hij een bindende figuur was. Dat kwam door zijn minzame, vaderlijke karakter maar ook door de locatie van de fietsenwinkel van zijn vader aan de Jan van Galenstraat hoek Hoofdweg in Amsterdam.

Dat was toen de grens van de hoofdstad, omdat nog aan de gigantische nieuwbouw, die Nieuw West is gaan heten, begonnen moest worden.

Daar verzamelden iedere ochtend tientallen renners uit heel Amsterdam bij de winkel van Schotman om vandaar te gaan trainen richting Halfweg, Haarlem, Zandvoort en Kraantje Lek.

Alle grote Amsterdamse renners van toen waren erbij, zoals Derksen, Faanhof, De Groot, Van Breenen, Van Heusden, Mahn, Willekes, Post, Captein, Marinus, Zieleman en noem maar op.

Er werd behoorlijk gebuffeld en in de zomermaanden deden ze dat 's middags nog eens dunnetjes over op de stadionbaan. Later werd Schotman sigarenwinkelier in de Kinkerstraat.

Ik heb hem in 2002 nog eens gebeld voor een inlichting over een tijdgenoot van hem. Hij vertelde me aan de Ziekte van Parkinson te lijden. Erg optimistisch was hij niet over zijn toekomst.

Terecht, want een jaar later zag ik zijn rouwadvertentie in de krant. Ik kijk daar zelden maar, maar mijn aandacht werd getrokken door het silhouet van een wielrenner in het kader van een overlijdensannonce.

Ad Schotman overleed vandaag precies veertien jaar geleden op 72-jarige leeftijd.

Foto 1: archief dewielersite.net
Foto 2: archief T&T Tekst & Traffic

Door Fred van Slogteren, 28 maart 2017 9:00

aanvullingen Ad Schotman

Ik heb in mijn jeugd Ad Schotman gekend. Hij was onze buurman op de Werengouw in Nieuwendam (Amsterdam-Noord). Hij was toen al niet meer actief als wielrenner, maar in zijn vrije tijd reed hij nog wel rally's met zijn Opel Kadett Coupé Rally. Hij bestierde indertijd inderdaad de sigarenwinkel van zijn ouders. Later ging hij 'in de paarden' en kocht hij een manege bij Landsmeer. Privé zat het hem niet altijd mee. Zijn eerste vrouw overleed aan een hartkwaal en van later herinner ik me dat hij verwikkeld raakte in een aantal zakelijke conflicten.
Geplaatst door Okke Groot, 24 augustus 2020 11:40:17

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web