Van de boekenplank van Wim …

50 JAAR DWARS DOOR BELGIË

door Koen Christiaans
Dit is volgens mij het enige boek dat ooit over de koers Dwars door Vlaanderen, voorheen Dwars door België geheten, is geschreven. Het boek is verschenen in 1995 toen deze semi-klassieker nog zijn oude naam had.

Met ingang van dit jaar is Dwars door Vlaanderen, net als de Omloop Het nieuwsblad een 1 UWT koers op de UCI-kalender en dat betekent dat deze wedstrijden nu ook echte klassiekers zijn.

Gisteren werd de 72ste editie verreden en de 25-jarige Belg Yves Lampaert van Quick-Step Floors werd na een fraaie solo de triomfantelijke winnaar (foto 2). Met Dylan Groenewegen op een fraaie vijfde plaats.

Ik zat er van te genieten tot mijn vrouw me kwam vertellen dat er weer een terroristische aanslag was gepleegd. Dit maal in Londen, nota bene op de dag dat in België de slachtoffers van 22 maart 2016 in Zaventem en Maelbeek werden herdacht.

Dwars door Vlaanderen doet me ook elk jaar weer denken aan Gerrie Knetemann die in de editie van 1983 in deze koers, toen nog Dwars door België, zo zwaar ten val kwam dat erst voor zijn leven en daarna voor zijn voortbestaan als wielrenner moest worden gevreesd.

Het enige dat toen niet gebroken was, was zijn gevoel voor humor. Zijn hand was verbrijzeld zat in het gips en de vingers waren met elastiekjes met elkaar verbonden. Aan de dokter vroeg hij of hij ooit nog zou kunnen pianospelen.

De dokter antwoordde dat alles goed zou komen en dat hij duis ook weer piano zou kunnen spelen. Waarop Kneet zei: “dat is dan een wonder, want dat heb ik nooit gekund.”

De afloop is bekend, Gerrie kwam na een lange revalidatie weer op de fiets en won in de herfst van zijn carrière voor de tweede keer de Amstel Gold Race. Onvergetelijke beelden.

Foto 2: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 23 maart 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web