Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

In 1973 stopte ‘le professeur aux lunettes’ met wielrennen en hij had geen idee wat hij zou gaan doen. Als een donderslag bij heldere hemel bood de Belgische fietsenfabrikant Flandria hem aan om racefietsen te gaan produceren met zijn naam erop.

Zo is Jan Janssen in het vak van racefietsenfabrikant gerold. De verkoop ging niet slecht, zeker toen in datzelfde jaar door het kabinet Den Uijl de autoloze zondagen werden ingevoerd en er een run op fietsen ontstond.

Het net gestarte bedrijf heeft daar enorm van geprofiteerd, maar onze Tourwinnaar was over de kwaliteit van de fietsen niet te spreken. Na een poosje besloot hij dat hij daar zijn naam niet langer aan wilde verbinden.

Hij brak met Flandria en hij liet frames maken bij kleine constructeurs in België en assembleerde ze zelf. De kwaliteit was beter, maar de toelevering was niet ideaal en daar kon een perfectionist als Jan Janssen slecht tegen.

Op een rijwielbeurs in Parijs ontmoette hij de heer Dumas, fabrikant van de kwalitatief hoogwaardige Vitus-frames. Jan was op slag verliefd op de vederlichte gelijmde aluminium kaders en hij verkreeg het importeurschap voor de Benelux.

Het liep geweldig en op een gegeven moment reed het halve peloton op Vitus, inclusief de Ier Sean Kelly die bij elke nieuwe werkgever - Kelly was een echte jobhopper - bedong dat hij alleen wilde tekenen als hij op een Vitus mocht rijden.

Geen probleem, de fiets werd in sponsorkleuren gespoten zodat niemand het verschil zag. Dat ging goed tot Dumas een paar jaar later plotseling overleed en de fabriek het slachtoffer werd van ruzieënde erfgenamen.

De hier afgebeelde Jan Janssen fiets dateert uit de periode tussen Flandria en Vitus in. Hij is bij benadering veertig jaar oud en afgemonteerd met vroege Shimano onderdelen.

Het frame is waarschijnlijk gemaakt door de Belgische constructeur Dija, met wie Jan in die periode veel zaken deed. Het stickertje WBR wil zeggen dat hij verkocht is door de Rotterdamse racespeciaalzaak Willem Buitendijk Rijwielen, destijds een van de dealers van Jan Janssen Fietsen.

Het is een puntgaaf model. In 1978 werd Jan Janssen ploegleider en materiaalsponsor van een amateurwielerploeg, maar dat duurde niet lang omdat de ploegleider maar moeilijk kon leven met de mentaliteit van de toenmalige amateurrenners.

Inmiddels staat Jan Janssen Fietsen al weer jaren onder leiding van de twee zonen van Jan en Cora, terwijl Jan senior zijn zonen bijstaat met PR-werkzaamheden. Hij is nog zeer bij het bedrijf betrokken.

Ik heb gehoord dat hij na zijn ziekte weer regelmatig fietst, maar met zijn bijna 77 jaar zal het wel niet meer zo hard gaan. Een jaar of vijftien geleden kon hij echter nog aardig meekomen met een ploegje jongere renners.

Jan fietste met name veel in de Franse Alpen als hij daar met vrouw Cora bij zijn dochter en Franse schoonzoon logeerde. Als vroege zestiger was hij eens bezig met een beklimming toen hij een veel jongere Franse fietstoerist passeerde.

Die was daar niet van gecharmeerd, ging op de pedalen staan en haalde Jan weer in. Bij het passeren beet hij Jan toe: “Ik rij op de fiets van een groot coureur”, zei hij uit de hoogte.  “Ik ook, en met die grote coureur spreekt u op dit moment”, reageerde Jan. De mond van de Fransman viel open van verbazing. Zo zout had hij het nog nooit gegeten.

Foto 1: © T&T Tekst & Traffic
Foto 2: © Otto Beaujon

Door Peter Ravensbergen, 21 maart 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web