ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 17 maart …

André Vlayen was in de jaren vijftig een goede renner met een grote schare supporters. Hij had in zijn tijd te maken met een groot aantal concurrenten, zowel in zijn eigen vaderland Belgiè als daarbuiten.

Hij koerste in de tijd toen het Belgische wielrennen werd gedomineerd door legendarische coureurs, die ook internationaal tot de top behoorden als Rik Van Steenbergen, Stan Ockers, Briek Schotte en Rik Van Looy.

Er waren in die jaren meer dan driehonderd Belgische beroepsrenners en als je dan twee maal achtereen Belgisch wegkampioen wordt, dan ben je geen koekenbakker, ook al duidt je naam op het vruchtengebak, waar ze in Limburg een exportartikel van hebben gemaakt.

Maar André Vlayen komt niet uit Limburg, maar uit Herselt in de provincie Antwerpen en die twee Belgische titels zijn wel de hoogtepunten van zijn palmares. Met natuurlijk zijn fraaie zege in de Ronde van België 1956 en overwinningen in Dwars door België (nu Dwars door Vlaanderen), en de Omloop van de Vlaamse Gewesten.

Hij was een stijlvolle coureur met een leuke sprint in de benen, maar niet het type dat aan de start stond met de onbuigzame wil om het hele veld vandaag eens met huid en haar op te vreten.

Dat zat er niet in bij de brave André en daarom is zijn erelijst er wel een om in te lijsten, maar niet een om op de mooiste plaats in de kamer te hangen. Of in het supporterscafé.

Nadat hij met koersen was gestopt heeft hij nog tot op hoge leeftijd gefietst. Zoals je op de Belgische wegen nog steeds als wielrenners verklede oude mannen op de racefiets bezig ziet.

In de jaren dat ik voor mijn werk nog vaak in België kwam, had ik bij het passeren van zo’n oldtimer altijd de neiging opzij te kijken of het soms een voormalige beroemdheid was.

Dat is nooit gebeurd, maar het had André Vlayen kunnen zijn. De meeste oud-coureurs gaan maar door. Zo heb ik Raymond Impanis eens horen vertellen dat hij pas definitief was afgestapt toen hij door een wandelende mevrouw met een hondje werd ingehaald.

De dood kan ook de reden zijn van stoppen. Wellicht voor André Vlayen, want die is op 20 februari jongstleden op 85-jarige leeftijd overleden.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 17 maart 2017 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web