ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

Voor de Belgen was hij ’n Ollander, een keeskop en voor de Nederlanders was hij een Belg. Rik Wouters, de onbekende renner die door Kees Pellenaars in 1964 uit de hoge hoed werd getoverd bij de vorming van zijn Televizier-ploeg.

Wouters werd geboren in het meest ingewikkelde dorp ter wereld. Baarle-Nassau vormt één ondeelbare gemeenschap met Baarle-Hertog. Baarle-Nassau is Nederlands en Baarle-Hertog Belgisch.

De grens tussen de twee landen kronkelt door het dorp heen en omdat er niet uit wijs te worden was, werd bepaald dat de plaats van de voordeur bepalend was in welk land de bewoner woonde.

De voordeur van de boerderij van vader Wouters lag in Baarle-Nassau en de rest van de boerderij in Baarle-Hertog. Rik was dus Nederlander, maar voor de rest een Belg, zeker als wielrenner.

Hij reed vrijwel alleen in Belgische koersen. Daar kenden ze hem dan ook als een sterke coureur, die vooral in zware koersen tot zijn recht kwam.

Hij trainde vaak met Karel Leyten, een Nederlandse amateurrenner die voor Breda Bier reed. Aan de vooravond van de Ronde van Limburg kon die ploeg door de vele zieken geen volledig team opstellen.

Leyten noemde de naam van Wouters en voor die het wist stond hij als gastrenner in het shirt van Breda Bier aan de start van de zwaarste amateurklassieker van ons land. Met ongeschoren benen en de verkeerde versnellingen op zijn fiets.

Tot ieders verrassing werd hij vijfde en had tot het eind kans gehad op de zege. Hij was gelijk ontdekt en toen Pellenaars kort daarna de Televizier-ploeg formeerde was Rik een van de eersten die een contract mocht tekenen.

Hij reed drie maal de Tour en was heel belangrijk voor de ploeg. Toch kreeg hij in 1967 van Pellenaars geen nieuw contract meer en richtte zich op een maatschappelijke carrière.

Hij pachtte een café in het centrum van Baarle en leek voor de wielersport verloren. Maar in 1968 stond ineens Ton Vissers aan de toog van zijn café met een contract. Rik tekende, maar het heilig vuur voor de wielersport was gedoofd.

In dit mooie shirt was hij een meerijder geworden die zonder veel animo criteriums en kermiskoersen reed. Zijn carrière duurde dan ook niet lang meer.

Foto: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 15 maart 2017 12:00

Onbekend?

Zo onbekend was Rik toen ook al niet meer. De Ronde van Limburg die genoemd is was die van 1963. Als ik me niet vergis was Rik kort daarvoor bij toeval achter gekomen dat hij de Nederlandse nationaliteit bezat en reed hij pas sinds dat seizoen met een Nederlandse licentie. De week na de Ronde van Limburg startte Rik in het gecombineerde Brabants-Zeeuwse wegkampioenschap in Prinsenbeek, zowat in de achtertuin van Pellenaars dus. Rik won de loodzware wedstrijd met zo'n anderhalve minuut voorsprong. Voor mensen die er oog voor hadden was Rik niet zo onbekend meer.
Geplaatst door Albert van de Donk, 16 maart 2017 10:04:33

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web