ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de ordners van Jan …

Marc Dewindt was de gepassioneerde zakenman achter het professionele wielerteam van Marc Zeepcentrale. Zijn bedrijf wist in de jaren zeventig en tachtig heel wat publiciteit te genereren voor zijn bedrijf met een programma schoonmaakartikelen door een wielerploeg en een aantal veldrijders te sponsoren.

De ploeg was gehuld in een hemelsblauw shirt en beleefde in 1980 haar laatste seizoen in het peloton. Als ik de brochure doorblader kom ik een team tegen met voor die tijd geweldige namen.

De drievoudige winnaar van de Omloop Het Volk Joseph Bruyère, de Tourwinnaar van 1976 Lucien van Impe, zesdaagsenkeizer Patrick Sercu, meervoudig wereldkampioen veldrijden Roland Liboton en verder Frank Hoste, Ludo Loos, Jos De Schoenmaecker en onze landgenoot Jos Schipper.

De ploegleider was Patrick Lefevere (foto 2). In 1979 werd hij als een van de renners van de ene op de andere dag bij Marc Zeepcentrale tot ploegleider gebombardeerd. Hij was amper 24 jaar oud en de week voordien was hij nog vierde geworden in Bonheiden.

De later zo succesvolle directeur sportif was er beduusd van. “Ik wou niet meteen ploegleider worden. Wat moest ik als snotaap vertellen tegen Lucien van Impe of Patrick Sercu? Het was Marc Dewindt die me over de streep trok.”

Het viel Lefevere mee: “We waren behoorlijk gestructureerd. De grote ploegen in België waren destijds Flandria en IJsboerke. We hadden een budget van een half miljoen euro voor dertig renners. Een bedrag dat ik nu alleen al aan antidoping en het medische kader besteed. Toch was het toen vrij veel.”

Marc Zeepcentrale was in 1980 de eerste ploeg met de net opgerichte fietsenfabriek van Eddy Merckx als materiaalsponsor.

Toen Marc Dewindt jaren later terugkeek op die jaren, zei hij: “Ik had toppers op de weg en op de piste maar de meeste publiciteit haalde ik toch door de veldrijders. Ik heb nooit begrepen dat andere wielersponsors daar niet zo in investeerden.”

Het was inderdaad niet te begrijpen dat er destijds geen bedrijven waren om de Belgische cyclocross specialisten van die tijd te sponsoren. “Ik had toppers als Eric De Vlaeminck, Roland Liboton, Bert Vermeire, Albert Van Damme, Eric De Bruyne en noem maar op onder contract en behaalde daar tijdens de winter heel veel publiciteit mee.”

Hij had gelijk, want zevenvoudig wereldkampioen De Vlaeminck was wel in zijn nadagen, maar zijn opvolgers Vermeire en Van Damme waren publicitair ook heel interessant. “Ze gaven altijd het beste van zichzelf en het waren echte volkshelden.”

Toch ging eind 1980 de stekker eruit. Dewindt was kwaad omdat geen van zijn renners was geselecteerd voor het WK in Sallanches. Ook al had het team, om maar wat te noemen, als enige ploeg twee bergritten in de Ronde van Frankrijk gewonnen.

‘Een Belg zal geen wereldkampioen worden, die zijn te jaloers op elkaar. leder jaar weer verloopt het samenstellen van de Belgische ploeg moeizamer dan een Nederlandse kabinetsformatie’, schreef Tim Krabbé destijds in NRC Handelsblad.

Naar ik heb begrepen zit Marc Dewindt al weer jaren in de kunst en woont hij het grootste deel van het jaar in Marokko. Ver weg van het wielertoneel waar hij twee decennia lang een mooi stempel op drukte.

Foto 2: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 13 maart 2017 12:00

nuanceverschillen...

... In 1981 ging Marc Zeepcentrale gewoon weer door met waar ze ooit begonnen waren. Met cyclocrossers.

... twee decennia is wat ruim bemeten. Ze begonnen in 1976 en gingen door tot en met 1988, met onderbreking van 1977 en enkele jaren was Marc slechts een privésponsor met een enkeling onder contract.

... volgens mij reden ze in 1980 nog niet meteen op Merckx fietsen maar aanvankelijk op Carlos. Ruim voor die tijd -uit de cross tijd zeg maar - was Superia het fietsenmerk. Immers de crossfiets bij uitstek van toentertijd. Misschien dat later dat jaar 1980 de Merkcx fietsen kwamen, want...

... het was vooral een jaar van een komen en gaan op die lichtblauwe truien. Carlos werd vanaf 1 April vervangen door Clement, en op 1 Mei werd dat alweer vervangen door IWC.

... ik heb me ook wel eens laten vertellen dat behalve wielrennen de coureurs werden geacht ook zeep te verkopen.
Geplaatst door marcov, 13 maart 2017 22:32:56

Marc Zeepcentrale

In mijn herinnering is Marc Zeepcentrale de eerste ploeg waar je moest betalen voor de ploegfoto's en rennerskaarten.
Geplaatst door Ad van der Linden, 14 maart 2017 14:05:52

betalen betalen...

Ja, en nu is dat schering en inslag vaak... Op de fanpages van de websites van de ploegen MAG je nu de ploegfoto's en rennerskaarten kopen. Samen met (te) dure truien etc...
Maar... op de Rotterdamse Zesdaagse op de de dag dat de nieuwe Roompot ploeg werd voorgesteld stonden de coureurs hun foto's zelf uit te delen. En waren de oude truien van 2016 voor een prikkie te koop. Een ploeg die dicht bij het volluk staat... :-) En het eerste jaar van de voorstelling van die ploeg in dezelfde entourage werden er speciale bidons uitgereikt... Mijn ploeggie... :-)
Geplaatst door marcov, 14 maart 2017 21:19:36

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web