Het wegseizoen 2017 is daverend begonnen!

Ongeduldig hebben we uitgekeken naar de traditionele aftrap, de Omloop Het Nieuwsblad. Waar bij de mannen zware valpartijen hele ploegen uit de wedstrijd deden verdwijnen en het koersverloop beïnvloeden, daar was het bij de dames anders.

Ook daar waren de nodige valpartijen maar dit hield de favorieten niet tegen. Uiteindelijk kwam Lucinda Brand met een prachtige solo over de streep. Wat jammer dat we hier geen mooie beelden van hebben! Waar blijft toch die media aandacht?

Het was trouwens een volledig Nederlands podium, Chantal Blaak en Annemiek van Vleuten maakten het succes compleet. Met Ellen van Dijk op de vierde plaats kunnen we met recht zeggen dat het seizoen voor onze dames daverend is begonnen.

Inmiddels zitten ook de Omloop het Hageland, Le Samyn, en Strade Bianche er al weer op. De Strade Bianche was de aftrap van een serie WorldTour wedstrijden, die dit jaar in totaal 21 wedstrijden telt. In vergelijking met vorig jaar zijn er vier wedstrijden bijgekomen. Dat zijn:

16 april: Amstel Gold Race (Nederland)
23 april: Luik-Bastenaken-Luik (België)
17-20 augustus: Ladies Tour of Norway (Noorwegen)
29 augustus-3 September: Boels Rental Ladies Tour (Nederland)

De gehele lijst WorldTour koersen voor dames staat onder deze blog.

Aan het rijden van deze wedstrijden is een klassement verbonden. Vorig jaar was de Amerikaanse Megan Guarnier (foto 1) de winnares van de eerste Womens World Tour. De eerste Nederlandse in de uitslag was Chantal Blaak op plek vier.

Ik ben erg benieuwd hoe de strijd voor de podiumplaatsen dit jaar gaat verlopen. In de hoop dat er aan het eind van dit seizoen ook een van onze dames op zal staan. Misschien wel twee.

De vier nieuwe wedstrijden op de Womens World Tour-kalender zijn niet echt nieuw. De twee Nederlandse wedstrijden bestaan voor dames natuurlijk al langer, maar golden tot dit jaar als 2.1 koersen op de UCI-kalender.

Daarom zijn niet alle elitedames blij met deze verandering, want ze verliezen een uitdagende meerdaagse wedstrijd. Aan de andere kant zijn er ook voor hen de nodige positieve veranderingen.

Zo zijn bijna alle criteriums in Nederland alleen nog maar toegankelijk voor club-elite dames U23 en dames met een amateur licentie. Rensters boven de 23 jaar met een contract bij een ploeg zijn in deze wedstrijden niet langer welkom.

Waarom? Bij de elitemannen is dat al jaren het geval. Coureurs die in de WorldTour uitkomen mogen niet starten in de rondjs om de kerk, met6 uitzondering van de na-Tourse criteriums, waar ze voor zijn gecontracteerd.

Dit om gemiddelde eliterenners, die met veel plezier de wielersport als hobby beoefenen, kansen te geven in criteriums, zonder zich te hoeven meten met renners die op het hoogste internationale niveau rijden. Bij de dames was dit onderscheid er nog niet en nu dus wel.

Het was een op voorhand ongelijke strijd met grote niveauverschillen in een rondje rond de kerk. Door de elitedames boven de 23 jaar te weren wordt het voor de rest aantrekkelijker en de kans op prijsrijden groter.

Voor de Top Competitie geld dit als elitedame nog steeds aan de start met de beste rensters uit het damespeloton. Veel club-elitedames vinden dat ook niet erg, omdat tegen de sterkste dames rijden ook goed is voor je ontwikkeling.

Naast de Top Competitie is er ook nog een Club Competitie. Die bestaat uit een variatie van klassiekers, omlopen en meerdaagse wedstrijden. Hier kunnen de club elitedames echt hun hart ophalen. De volgende wedstrijden staan in de Club Competitie op het programma:

17 april: Ronde van Gelderland
21 mei: GP Groenen Groep Veldhoven
03 juni: Ronde van de Kerspelen
10-11 juni: Wielerweekend Roden
25-25 juni: 2-daagse Peize/Nieuw-Roden
02 juli: Klimomloop van Ulestraeten
16 juli: Omloop van Alkmaar
09-10 september: Finale Clubcompetitie Ureterp

In 2016 was Evy Kuijpers (foto 2) van wielervereniging Jan van Arckel de winnares van de Club Competitie. Ondanks haar goede prestaties lukte het haar niet om voor 2017 een contract bij een profploeg te krijgen.

Dit jaar zal ze dus opnieuw, rijdend voor haar vereniging, aan de Club Competitie deelnemen. Opnieuw ‘one of the women to watch’.

Foto 1: © Cor Vos
Foto 2: archief dewielersite.net

4 maart: Strade Bianche (Italië)
11 maart: Ronde Van Drenthe (Nederland)
19 maart: Trofeo Binda (Italië)
26 maart: Gent Wevelgem (België)
2 april: Ronde van Vlaanderen (België)
19 april: de Waalse Pijl (België)
5-7 mei: de Ronde van Chongming Island (China)
11-14 mei: Amgen Tour of California (Verenigde Staten)
4 juni: Philadelphia Classic (Verenigde Staten)
7-11 juni: Aviva Women's Tour (Groot Brittannië)
30 juni-9 juli: Giro Rosa (Italië)
23 juli (TBC): La Course du Le Tour de France (Frankrijk)
29 juli: Prudential Ride London (Groot Brittannië)
11 augustus: Vargarda TTT (Zweden)
13 augustus: Vargarda Road Race (Zweden)
26 augustus: GP Plouay (Frankrijk)
10 september: Madrid Challenge La Vuelta (Spanje)

Door Renske van Rijswijk-Doedée, 12 maart 2017 13:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web