ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het balhoofdplaatje van Otto …

Wat een ongelofelijk aardige gozer was die Claude Criquielion, de wereldkampioen van 1984. Met het onvolprezen redactieteam van de toenmalige Wielerrevue hebben we menigmaal een praatje met hem gemaakt.

Ik herinner me onder andere nog een ontmoeting met hem bij de start van Luik-Bastenaken-Luik in 1990, waar hij ons ontspannen te woord stond. L-B-L is een koers die hij met zijn talent net als Merckx vijf keer had kunnen winnen.

Maar waar Merckx zich in zijn grote jaren door niemand liet kloppen, daar werd Claudy er opgelegd door renners als Moreno Argentin of Stephen Roche. De Waal was misschien niet geslepen genoeg.

Barton van Vlijmen maakte daar bij die start een aantal mooie portretten, en wij een half uur later van Barton toen hij het aan de stok kreeg met een zwaantje, een Belgische motoragent.

Die beschuldigde Barton later hem 'opzettelijke slagen en verwondingen' te hebben toegebracht. Een incident met een staartje, waarvoor onze hoofdredacteur Evert de Rooij als getuige nog voor de rechtbank moest komen.

Op zijn goede dagen kon Claudy alles, behalve de regie voeren over zijn eigen koers. Zo won hij ongeveer de helft minder dan wanneer hij met de zelfverzekerdheid van bijvoorbeeld een Jan Raas of Peter Sagan was geboren.

Denkelijk een jaar of wat later, Criquielion reed toen voor Hitachi-Bosal, kregen we ergens bij een wedstrijd bijgaand foldertje in de handen gedrukt, en de handtekening was er gauw opgezet.

Ik voel nog de plaatsvervangende schaamte, dat een groot renner, nota bene een gewezen wereldkampioen, zich heeft laten fotograferen met een grote plastic bus met oplospoeder.

Misschien is de bus met Axi Citroensmaak er wel later op gefotoshopt. Maar een renner met een tikkeltje meer eergevoel zou zo niet vereeuwigd willen worden, zelfs niet voor een mooi bedrag.

Foto 2: © Cor Vos

Door Otto Beaujon, 10 maart 2017 12:00

Claude Criquielion

Ik blijf denk ik bij de naam Criquielon eeuwig het beeld voor me houden van de finale bij het
WK 1988. Hij werd door Steve Bauer zo duidelijk de hekken ingereden dat een regenboog trui er niet meer inzat.
Geplaatst door Jan Quax, 10 maart 2017 13:16:23

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web