Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Op deze Italiaanse fiets met de merknaam Bottecchia is op de staande buis een sticker geplakt, waarop staat: Campione del Mondo 1966. Dat zou er op kunnen duiden dat Rudi Altig deze fiets heeft bereden en misschien wel op die regenachtige zondag toen hij op het autocircuit van Solingen wereldkampioen werd.

Ottavio Bottechia – alleen die naam is al een gedicht - was het in ieder geval niet, want hij was toen allang niet meer onder ons. Ottavio was wel de eerste Italiaan die de Tour de France won.

Dat was in 1924 en een jaar later deed hij het nog eens. Hij was ook de eerste winnaar die van het begin tot het eind in het geel reed. Of hij ook de eerste was die van start tot finish aan de leiding heeft gestaan is een ander verhaal, want de gele trui werd voor het eerst in 1919 gedragen.

De racefiets die zijn naam draagt is een mooi, maar eenvoudig exemplaar, zoals ook Ottavio een eenvoudige man was. Zijn bijnaam was De Metselaar van Friuli en hij leerde pas lezen en schrijven toen hij al een beroemdheid was.

Hij is een van de weinige winnaars van voor de Tweede Wereldoorlog die niet geheel vergeten is. Dat komt – hoe morbide – door zijn dood. Of eigenlijk door het nooit opgeloste raadsel rond zijn dood. Hij werd op 2 juni 1927 namelijk bewusteloos naast zijn fiets gevonden met een ernstige hoofdwond. In het ziekenhuis raakte hij in coma, waaruit hij niet meer is ontwaakt. Hij overleed twaalf dagen later.

Omdat er zich nooit getuigen hebben gemeld, is men er lang van uitgegaan dat de renner tijdens de training ten val was gekomen en een schedelbasisfractuur had opgelopen. Dat zou kunnen, maar niemand heeft dat gezien.

Een andere lezing kwam pas veertig jaar later in zwang, nadat een boer op zijn sterfbed had bekend dat hij een puntige steen naar de tweevoudige Tourwinnaar had gegooid, die Bottecchia vol op het hoofd had getroffen.

De reden waarom de boer dat had gedaan, was dat Bottecchia nabij zijn wijngaard even rust had genomen en toen een trosje van de boer zijn druiven had verorberd. Een mooi verhaal maar niet erg aannemelijk. Op 2 juni zijn de druiven nog erg zuur. Niet om te vreten eigenlijk, tenzij Bottecchia er mee heeft willen zeggen dat de druiven behoorlijk zuur moeten zijn geweest voor zijn tegenstanders.

Er zijn nog twee andere lezingen in omloop. Volgens de ene zou hij door de maffia zijn gedood en volgens de andere was het een politieke moord.

Van Bottecchia was namelijk bekend dat hij er socialistische sympathieën op na hield en dat was de reden waarom hij door de fascisten van Mussolini om zeep zou zijn geholpen.

Al die speculaties, want meer zijn het niet, hebben ervoor gezorgd dat de naam Bottecchia nog steeds een belletje doet rinkelen, ook al klinkt het niet meer zo luid.

Wie nog een andere lezing kent, mag zich melden en informatie over de relatie van Rudi Altig met het merk Bottecchia is eveneens welkom. Terwille van de geschiedschrijving.

Foto 1 en 2: © T&T Tekst & Traffic
Foto 3: archief dewielersite.net

Door Peter Ravensbergen, 7 maart 2017 12:00

Altig - Bottecchia

Volgens sommige databases reed Altig in 1966 op Bottecchia fietsen voor de Molteni ploeg.
Geplaatst door Ad van der Linden, 07 maart 2017 14:07:45

niet die fiets...

hoe dan ook reed Altig niet op de hier afgebeelde fiets. Die is van véééé'l latere datum...
Geplaatst door marcov, 07 maart 2017 21:00:50

Altig

En Rudi Altig werd wereldkampioen op de Nurnburgring en niet in Solingen. Dat was Louison Bobet in 1954.
Geplaatst door William van Peer, 08 maart 2017 21:33:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web