Het wordt me het weekje wel …

Vandaag start in Bois d’Arcy, een plaats in de buurt van Versailles, de achtdaagse etappekoers Parijs-Nice en aanstaande woensdag volgt in Lido di Camaiore de start van de zesdaagse Tirreno Adriatico.

In de koers naar de zon staan elf Nederlanders aan het vertrek en in de koers van de Ligurische kust naar de Adriatische kust vertrekken negen landgenoten. Van de klassementsrenners heeft Steven Kruijswijk (foto 1) voor Frankrijk gekozen en Robert Gesink, Wilco Kelderman, Tom Dumoulin en Bauke Mollema voor Italië.

Wat de buitenlanders betreft starten Richie Porte, Alberto Contador en Romain Bardet in Parijs-Nice, terwijl Nairo Quintana, Vincenzo Nibali, en Thibaut Pinot in de Tirren te bewonderen zijn.

Het zijn de eerste serieuze krachtmetingen van het seizoen op weg naar de Giro d’Italia en/of de Tour de France. Beide koersen hebben een erelijst van jewelste, want bijna alle grote namen uit het verleden staan er op.

Inclusief zes Nederlandse overwinningen in Parijs-Nice (Zoetemelk drie keer en verder Janssen, Knetemann en Boogerd) en drie in de Tirreno (Wederom Zoetemelk en daarna de twee Dekkers, Erik en Thomas).

In Parijs-Nice zitten vier etappes die wel eens in een massasprint zouden kunnen eindigen. Om die reden vertrouwt lottoNL-Jumbo op Dylan Groenewegen (foto 2). Die moet dan wel afrekenen met Greipel, Kittel, Matthews en Kristoff.

Hij had ook voor de Tirreno kunnen kiezen, maar daar had hij maar twee kansen en winnen van Sagan, Van Avermaet en Boonen is ook niet eenvoudig.

In ieder geval hebben de ploegen daar invloed op, maar niet op de weersomstandigheden die vaak bar en winters kunnen zijn. De zege van Joop Zoetemelk in 1985 is daar een voorbeeld van. In Siberische omstandigheden met zeventig procent uitvallers, was Joop de beste. Hoe?

“Twee truien over elkaar twee lange broeken een bivakmuts en verder niet zeuren”, was zijn antwoord toen hij in de traditionele finishplaats San Benedetto del Tronto als winnaar werd gehuldigd.

Hoe het met de Tirreno zit kan ik in mijn programmablad niet vinden, maar Parijs-Nice wordt in ieder geval door België één en Eurosport 1 rechtstreeks verslagen.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 5 maart 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web