Het balhoofdplaatje van Otto …

Ike Tseng had een metaalwarenfabriek in Taiwan, één van de typische anonieme toeleveringsbedrijven die kunnen verspanen en vervormen van strip- of bandijzer. Voor niet technisch onderlegde lezers verspanen omvat bewerkingen als zagen, boren, frezen, vijlen, honen, kotteren enzovoort en vervormen omvat stansen, ponsen, knippen, buigen, trekken en smeden.

Tijdens een bezoek in de jaren zeventig aan de Verenigde Staten zag Tseng in de etalage van een fietsenwinkel een kaart hangen waarop stond dat ze géén fietsen van Taiwanese makelij repareerden, omdat de kwaliteit bedroevend slecht zou zijn.

Dat stak behoorlijk en Tseng besloot ter plekke een fietsenfabriek te beginnen. De merknaam was gauw gevonden, want Merida bestaat uit drie Chinese karakters (me-li-da) die samen iets als 'kwaliteit' betekenen.

Bijna een halve eeuw later is Merida qua aantallen één van de top tien producenten in de wereld en kwalitatief toonaangevend. Tal van grote merken, inclusief Trek, Cannondale en Specialized laten frames en zelfs complete fietsen maken bij Merida of Giant, al willen ze dat vaak niet weten.

Merida heeft natuurlijk ook gewerkt aan eigen naamsbekendheid. Het heeft een afdeling in Duitsland die op de voet volgt hoe de mode is, waar andere ploegen mee fietsen, kortom die in de diverse takken van de wielersport precies weten wat done en not done is.

Merida is al jaren de materiaalsponsor van de Italiaanse Lampre-ploeg. Met ingang van 2017 is deze formatie grotendeels overgenomen, door een conglomeraat van (olie)bedrijven uit Bahrain en de naam van de ploeg is Bahrain-Merida.

De ploeg is geformeerd rond Vincenzo Nibali (foto). Andere bekende namen zijn onder andere Grega Bole, Borut Bozic, Janez Brajkovic, Enrico Gasparotto, Heinrich Haussler, Javier Moreno, Ramunas Navardauskas, Kanstantsin Siutsou en Giovanni Visconti.

Merida is ook in het mountainbiken actief als sponsor van grote kampioenen in die tak van sport als meervoudige wereldkampioenen als José Antonio Hermida en Gunn-Rita Dahle.

Het gigantische bedrijf in Taiwan is uit lijfsbehoud wel verplicht om in de wereld zo veel mogelijk publiciteit te genereren. President en CEO Michael Tseng, die zes jaar geleden zijn vader Ike Tseng opvolgde, is in januari van dit jaar overgestapt naar Giant, de grootste concurrent.

Met kennis van alle bedrijfsgeheimen laat het zich raden wat dit voor Merida betekent.

Foto 2: © Cor Vos

Door Otto Beaujon, 3 maart 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web