ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uit de wasserette van Henk …

Piet Rentmeester overleed op 11 februari jongstleden. Van hem kreeg ik lang geleden dit truitje. Een trui uit de tijd dat een trui nog echt een trui was. Een wollen geval dat bij regenweer weinig comfortabel was.

Zo’n wollen tricot neemt behoorlijk veel vocht op en houdt dat ook vast. Het bovenlichaam van de renner wordt daardoor ijzig koud en dat is niet prettig als je er tweehonderd kilometer of meer mee moet fietsen.

Piet behoorde tot de emigratiegolf van begin jaren zestig. Nadat de Fransen Jo de Haan hadden ontdekt en in een Franse ploeg opgenomen, volgden er meer veelbelovende Nederlandse renners om in Franse ploegen te rijden.

In 1962 had de ploeg officieel de naam Gitane-Leroux-Dunlop-Geminiani. Waarom er op dit truitje alleen de namen van Leroux en Geminiani staan weet ik niet en heb ik niet kunnen achterhalen.

De ploeg had een behoorlijk Nederlandse inbreng. Zeven landgenoten stonden er onder contract. Behalve Piet waren dat Coen Niesten, Bas Maliepaard, Jan Hugens, Jaap de Waard, Kees de Jongh (de vader van Steven) en Jo de Haan.

Met toprenners als Darrigade, Lebaube, Mastrotto, Simpson en Wolfshohl was het een topformatie met oud-Tourwinnaar en oud-wereldkampioen Georges Speicher als ploegleider.

Hoofdsponsor Gitane was een sigarettenmerk, Dunlop een bandenfabrikant en de fietsen hadden Geminiani als merknaam. Wie of wat Leroux was of is, weet ik niet.

Voor Piet Rentmeester vormde dat jaar het hoogtepunt van zijn carrière. Hij kreeg volop kansen en greep die ook. Zo won hij dat jaar de koers Narbonne-Narbonne in de Languedoc en de semi-klassiekers Paris-Camembert en Kuurne-Brussel-Kuurne. En nog een heleboel ereplaatsen.

Het was pech voor die Nederlandse jongens dat de ploeg eind 1962 stopte. Piet kon overstappen naar Peugeot, een andere Franse ploeg, om daarna in dienst te treden bij de Spaanse KAS-formatie.

Sportief waren het mooie jaren, maar financieel schoten ze er niet veel mee op. Of zoals Bas Maliepaard me eens vertelde: “We reden mooie koersen, kregen volop kansen, maar kwamen net niet om van de honger. Ook hebben we veel gelachen, want het was een mooie tijd.

Het is al weer lang geleden en Piet is toch nog rijk geworden. Niet als wielrenner, maar als zakenman. Nu is hij er niet meer en mijn enige tastbare herinnering aan de kleine Zeeuw is dit truitje.

Foto 2: archief dewielersite.net

Door Henk Theuns, 1 maart 2017 12:00

Gitane/Leroux

Even een kleine correctie en aanvulling.
Hoewel Gitane een bekend Frans sigarettenmerk is was de wielersponsor Gitane een rijwielfabriek. Vele bekende wielrenners hebben op Gitane gereden zoals Anquetil, Lemond, Hinault, Fignon, Aimar etc.
Leroux was een fabrikant van chicorei produkten.
Hartelijke groet
Pierre Pellenaars
Geplaatst door Pierre Pellenaars, 01 maart 2017 12:27:37

Dank

Hartelijk dank Pierre voor deze aanvulling.
Geplaatst door Fred, 01 maart 2017 15:48:26

Gitane/Gitanes

Gitane is de wielersponsor; Gerard Vianen heeft er ooit nog een jaar voor gereden.
Het franse sigarettenmerk heeft als naam Gitanes.

Hoe een letter het verschil kan maken.

Geplaatst door Ad Liesker, 02 maart 2017 17:05:13

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web