Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 5 maart …

Zijn naam is in zijn vaderland vergelijkbaar met Kees Jansen of Joop de Vries in Nederland. Veel voorkomende namen en in het geval van Sergej Ivanov zijn er zelfs drie die het tot Bekende Rus hebben gebracht.

Er is een beroemde kunstschilder die zo heet en er is een politicus van die naam, die het tot minister van defensie bracht onder Alexandr Poetin.

De laatste Ivanov zal wel de meest aansprekende zijn, maar de wielrenner mag er qua bekendheid ook wezen. Zeker in eigen land, want hij werd maar liefst vijf maal kampioen van Rusland.

Zijn verdere palmares omvat zeges in de Amstel Gold Race waar hij Karsten Kroon en Robert Gesink klopte, de Druivenkoers (2 maal), de E3 Prijs Harelbeke, de Trofeo Luis Puig, de Ronde van het Vlaamse Gewest en etappezeges in de Ronde van Zwitserland, van Nederland, van Luxemburg, van Engeland en de Tour de France.

Die laatste zege behaalde hij op 16 juli 2001 in de negende etappe van Pontarlier naar Aix-les-Bains. Het was geen grootse triomf, eerder een ietwat gluiperige.

Na 54 kilometer koers besloot de Rus de oversteek te maken naar het ontsnapte duo Bradley McGee en David Etxebarria, een Australiër en een Spaanse Bask. Hij deed zijn werk, maar ook niet meer dan dat.

Toen de finishplaats in zicht kwam en het peloton vol in de achtervolging was, kwam Ivanov helemaal niet meer op kop. De andere twee reden voor wat ze waard waren om uit de greep van het peloton te blijven.

Dat lukte, maar ze konden niet verhinderen dat de jarige van vandaag er met de hoofdprijs van door ging. Shame on you, zullen ze gedacht hebben en de reputatie van de Rus kreeg het zoveelste deukje.

Een jaar eerder werd hij uit de Tour gezet vanwege een te hoge hematocrietwaarde en zijn jarenlange verblijf in ploegen die op zijn minst verdacht zijn geweest, heeft ook niet bijgedragen aan een als een klok klinkende naam.

Maar dat is allemaal gespeculeer. Ivanov is nooit betrapt en als je niet bent betrapt heb je niet gebruikt, zegt de logica van het profpeloton. Hij heeft een dijk van een erelijst en hij viert vandaag zijn 42ste verjaardag.

Foto’s: archief dewielersite.net

Door Fred van Slogteren, 5 maart 2017 9:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web