Uit de ordners van Jan …

Het oogde als een affiche van een spannende film. ‘Meet & Greet’. Ik lees op de cover: “Rotterdam Cycling presents Farm Frites Hartol Ladies Cycling Team. Starring Leontien Zijlaard – van Moorsel, special appearance Mirjam Melchers.

Also starring Rachel, Elsbeth, Anouska, Miho, Adrie, Yvonne, Esther, Angela, Sissy en Sandra. Directed by: Jean-Paul van Poppel and Michael Zijlaard.

Het betreft een in tijdschriftvorm gegoten ploegpresentatie van het vrouwenteam Farm Frites- Hartol zoals die in 2004 de weg op zou gaan. In het team prominent aanwezig Leontien van Moorsel die dat jaar afscheid zou nemen van de actieve wielersport.

Het 32 pagina´s tellend boekwerkje ‘Meet & Greet’ fungeerde dus als een soort afscheidsmagazine voor Leontien, gevuld met interviews met de hoofdrolspeelster over haar laatste jaar als actief wielrenster.

Met natuurlijk ook een terugblik op haar carrière. Het magazine was helemaal in kleur en gevuld met vele mooie foto´s van Leontien en de rensters van haar team.

Op 22 augustus 2004 nam Leontien van Moorsel afscheid van de topsport. Haar laatste race was de strijd om de derde plaats individuele achtervolging tegen Katherine Bates tijdens de Olympische Spelen van Athene.

In het vliegtuig op weg naar huis werden de eerste plannen voor de toekomst gemaakt. Want de geliefde wielersport, die haar zoveel had gebracht, kon natuurlijk niet zo maar worden afgesloten.

Sindsdien maakten we kennis met Leontien.nl, de Ladies Ride en Run, 36cycling, Team Roompot en natuurlijk het Leontienhuis in Zevenhuizen. Daar wil men de kwaliteit van leven van mensen met een eetstoornis en hun naasten verbeteren.

Met het Leontienhuis wil de voormalige anorexia-patiënte mensen met een eetstoornis motiveren en richting herstel en (hernieuwde) deelname aan de maatschappij begeleiden.

In 2004 werd de Amstel Gold Race uitgebreid met een wedstrijd voor vrouwen. Organisator Leo van Vliet presenteerde Leontien Zijlaard-Van Moorsel als koersdirecteur van de vrouweneditie. Ze was zelf winnares van de Gold Race voor vrouwen in 2002.

In het team van Leontien had ook Mirjam Melchers een rol. Net als haar beroemde generatiegenote had de gewezen Gelderse een relatie met een van de ploegleiders van het team, namelijk Jean-Paul van Poppel.

Michael Zijlaard, de man van Leontien, komt in dit magazine natuurlijk ook aan het woord. “Sinds haar eetstoornissen halverwege de jaren negentig, let ik scherp op haar. Ik wil de rest van mijn leven met haar delen, maar wel op een gezonde manier.

Foto’s: © Cor Vos

Door Jan Houterman, 27 februari 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web