ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Het was me het weekje wel …

Het belangrijkste wielernieuws van de afgelopen week was de bezorging van de 178 pagina’s dikke seizoensgids van Wielerrevue. Daarmee kan ik de database van onze slogblog weer bijwerken en die dikke pil het hele jaar onder handbereik houden, tot hij begin 2018 beduimeld en met ezelsoren in een ordner kan verdwijnen.

Verder was er voor mij weinig wielernieuws. De eerste rondritten in Zuid-Europa zijn al weer achter de rug of nog bezig, maar voor mij begint het toch pas weer op zaterdag 25 februari als de beste renners van de wereld zich verzamelen voor de Omloop Het nieuwsblad.

Daar gaan mijn gedachten dagelijks al naar uit. Een prachtige koers die behalve de afstand alle ingrediënten heeft van een klassieker. Daags erna volgt dan altijd Kuurne-Brussel-Kuurne en dan zitten we weer helemaal in het wielerseizoen.

Verder was het een week waarin we afscheid hebben moeten nemen van drie oud-wielrenners. Een Fransman, een Belg en een Nederlander. En daar kwam dan gisteren nog eens het overlijden van Piet Keizer overheen, een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden.

Over Roger Walkowiak heb ik afgelopen dinsdag al ter nagedachtenis een blog gepubliceerd. De oudste nog levende Tourwinnaar, de eretitel die nu Federico Bahamontes toekomt. Laten we hopen dat de Spanjaard er langer van mag genieten dan Walko, die het maar een goede maand is geweest.

De dood van Serge Baguet (foto 1) is gezien zijn nog jonge leeftijd, zeer tragisch. Hij was in de jaren rond het millenium een goede renner, die net niet genoeg klasse had om door zijn ploeg in grote wedstrijden te worden uitgespeeld.

Toch staan er mooie uitslagen op zijn naam, zoals een etappe in de Tour de France van 2001, de Druivenkoers Overijse in hetzelde jaar en eveneens in 2001 een tweede plaats achter Erik Dekker in de Amstel Gold Race. Plus nog het Belgisch kampioenschap in 2005.

Hij was de zoon van oud-wielrenner Roger Baguet, een degelijke prof in de jaren zestig, die het als 77-jarige moet meemaken dat hij zijn zoon overleeft. Het lijkt mij een vreselijke ervaring.

Het derde overlijdensbericht bereikte me gisteravond door een telefoontje van Hans Middelveld. Jan Groot (foto 2) uit Beverwijk was zeker geen topper, maar wel een goede renner. Hij is voor zover ik weet geen prof geweest, maar was in de jaren vijftig een van de betere amateurrenners die menig succes heeft behaald.

Hij reed in de amateurklassiekers van zijn tijd regelmatig bij de eerste tien, won met zijn eindschot menig criterium maar moest met wielrennen stoppen toen zijn vader overleed en hij de kleermakerij moest voortzetten.

Hij was een vakman, maar kon het ook niet helpen dat in de jaren zestig de klad in de maatkleding kwam. Hij ging over op confectiekleding en bouwde twee mooie herenmodezaken op in Beverwijk en Uitgeest.

Ik ken hem vooral uit de jaren dat hij als vriend van Gerrit Voorting die oude coryfee als chauffeur en begeleider van dienst was. Gerrit kon na zijn ongeluk zelf niet meer autorijden en was dus van anderen afhankelijk.

Op zijn eigen bescheiden wijze was Jan Groot dan bij hem. Rustig en hulpvaardig op de achtergrond. Een fijne kerel. Jan werd tachtig jaar.

Foto 1: archief dewielersite.net
Foto 2: © Hans Middelveld
(v.l.n.r. Kai Reus, Jan Groot, Gerrit Voorting en Gerda van Beek (gastvrouw in de Ronde van Noord-Holland)

Door Fred van Slogteren, 12 februari 2017 12:00

overlijden

ik lees zojuist op dacebook dat piet rentmeester vandaag zou zijn overleden op 78 jarige leeftijd.
Geplaatst door william van peer, 12 februari 2017 16:40:52

Dank

Dank William.
Geplaatst door Fred, 12 februari 2017 20:05:26

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web