Uit de stalling van Peter R. de Fiets …

Deze mooie fiets draagt de merknaam Peka. Verder staat er Peperkamp Amsterdam op het frame. Ik heb lang gedacht dat deze fiets uit de jaren zestig, misschien begin zeventig dateert, maar het is me duidelijk gewordeen dat het misschien eind jaren zeventig, begin jaren tachtig kan zijn.

Toen ik hem in mijn bezit kreeg moest hij nog gerestaureerd worden. Dat is inmiddels gebeurd en het is een beauty. Hij is afgemonteerd met Campagnolo en de centre pull remmen zijn van Mavic.

Peperkamp is zeker geen bekende framebouwer geweest. Het was een rijwielhandel op de Admiraal de Ruyterweg in Amsterdam. In die lange straat zat ook een constructeur van racefietsen en dat was Aandewiel.

Piet Aandewiel de oprichter van deze racespeciaalzaak was in de jaren twintig van de vorige eeuw een bekende wielrenner. Zijn zoon Piet Aandewiel junior, iedereen noemde hem Pietje, was jarenlang een bekende mekanieker, onder andere voor de selecties van de KNWU.

In 1952 kreeg het merk grote bekendheid omdat Piet van Heusden op een Aandewiel bij de wereldkampioenschappen op de baan in Parijs wereldkampioen werd. Dat heeft het merk destijds veel publiciteit opgeleverd.

In de hoofdstad zaten behalve Aandewiel vroeger zeker zo’n tien bekende frambouwers: RIH, Joco, Presto, Zieleman, Nieuwenhoff, Bouma, Witte Ko (de Jonge), Van de Berg en dan vergeet ik er vast nog wel een paar.

In dat rijtje hoort de naam van Piet Peperkamp eigenlijk niet thuis, omdat de door zijn bedrijf gebouwde racefietsen te veel incidenten waren. Ik denk dat het een gewone fietsenmaker is geweest die vanaf 1978 op bestelling een aantal jaren racefietsen heeft geleverd.

Dat was in de periode dat Klaas Kwantes er werkte. De raceframes zijn voor het merendeel door Klaas gebouwd, maar het werd ook wel uitbesteed aan Peter Serier die het vak bij Presto leerde. Volgens mij is Serier de bouwer van deze fiets.

Foto’s: © T&T Tekst & Traffic

Door Peter Ravensbergen, 7 februari 2017 12:00

de centre pull remmen zijn van Mavic.

Wel Frans, maar ze zijn van MAFAC... ;-)
Geplaatst door marcov, 07 februari 2017 20:25:53

ongepast?

Naar ik uit een ander bericht begrijp is het onwenselijk dat je hier wijst op een onvolkomenheid. Waarom eigenlijk?
Geplaatst door marcov, 08 februari 2017 12:41:08

ongepast?

verklaar je nader, marcov. Geen idee wat je bedoelt.
Geplaatst door Fred, 08 februari 2017 12:44:55

Peka

hallo Peter,
de frames welke gebouwd zijn door mijn vader dragen in de staande buis altijd de gravering KK. Wanneer deze ontbreekt is het geen frame van mijn vader.
groet, Willy
Geplaatst door Willy Kwantes, 08 februari 2017 18:50:10

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web