ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Uittreksel uit de Burgerlijke Stand van 14 februari …

Gianni Bugno was een van de beste renners van zijn tijd en die tijd ligt tussen 1985 en 1998. Hij was een allround renner die zowel in het eendags- als het rondewerk tot de absolute toppers hoorde.

Hij won de Ronde van Italië en stond twee maal op het erepodium van de Tour de France. Hij won Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en de Clasica San Sebastian. Hij werd twee maal kampioen van Italië en ook twee keer wereldkampioen.

Twee keer op rij en die prestatie deelt hij met de Belgen Ronsse, Van Steenbergen en Van Looy, waarbij moet worden aangetekend dat Van Steenbergen ook al in 1949 wereldkampioen was geweest, toen hij in 1956 en ’57 de dubbel realiseerde.

De eerste wereldtitel van Gianni Bugno was in 1991 in Stuttgart. Hij was de grote favoriet en hij maakte dat ook waar door dominant te koersen, met de hulp en instemming van de gehele Italiaanse squadra onder leiding van bondscoach Alfredo Martinello.

Zijn zege werd dan ook door iedereen verdiend genoemd. Ik was toen en ben nog steeds van mening dat Steven Rooks die dag wereldkampioen had kunnen worden, als hij wat slimmer gesprint had.

Rooks was geen supersprinter, maar dat was Bugno ook niet. En de derde in de kopgroep van vier al helemaal niet. Miguel Indurain is een van de beste tijdrijders aller tijden en hij kon bergop bij de beste klimmers aanklampen, maar zijn sprintvermogen was te verwaarlozen.

En toen de eindsprint begon, koos Rooks uitgerekend het wiel van de Spanjaard in plaats van dat van Bugno. Zo had hij geen enkele kans, hoewel het er nog even naar uitzag dat hij nog zou winnen.

Bugno oordeelde al meters voor de streep dat de titel in de tas zat en hij richtte zich op, verloor vaart om met de armen omhoog over de finish te gaan. Dit alles terwijl Rooks nog alles aan het geven was. Het scheelde maar een half wieleke.

De naam Bugno horen we nu nog wel eens in wedstrijdverslagen, omdat hij als piloot van een helikopter de cameramensen vervoert die de vaak prachtige beelden van bovenaf leveren.

Gianno Bugno viert vandaag zijn 53ste verjaardag.

Foto 1: © Cor Vos
Foto 2: archief dewielersite.netDoor Fred van Slogteren, 14 februari 2017 9:00

Twee keer op rij wereldkampioen

Ondertussen mag dit rijtje aangevuld worden met Bettini en Sagan.
Geplaatst door Albert van de Donk, 14 februari 2017 09:45:55

je hebt gelijk

Sorry Albert, je hebt weer helemaal gelijk. Ik doe dit wel eens meer om te kijken of mijn bezoekers nog wakker zijn. Alleen dit keer niet. haha. Bedankt voor je aanvulling.
Geplaatst door Fred, 14 februari 2017 11:55:22

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web