ad ad ad ad
Deel 3 is uit

Han de Gruiter (1934-2017)

Vanmorgen kreeg ik een mailtje van zijn broer Jos met de mededeling dat Han gisteren vredig is ingeslapen. Na een kort ziekbed, want nog maar luttele weken geleden werd bij hem kanker vastgesteld met een levensverwachting van hooguit enkele maanden.

Hoewel hij al weer enige tijd geleden, enigszins beledigd, zijn bijna dagelijkse reacties niet meer op het slogblog plaatste, heb ik daarna niets meer van hem vernomen.

Ik maakte kennis met hem nadat ik op donderdag 11 augustus 2011 zijn enige wielerboek had gerecenseerd. Het boek heet ‘Joop Zoetemelk, een sportleven in woord en beeld’. Samen met die van Henny Rückert staat de naam Han de Gruiter als auteur op de omslag.

Ik vond het een slecht boek en heb mijn mening, in overigens vriendelijke bewoordingen, niet onder stoelen of banken gestoken. http://wielersport.slogblog.nl/post/1/4849 

Tot mijn verbazing kreeg ik daags daarna een mailtje van Han de Gruiter. Niet om mij de les te lezen over mijn niet zo aardige recensie, maar om me gelijk te geven.

Er volgde een telefoongesprek en hij legde me uit waarom dat boek niet geworden was, wat hij er zich van had voorgesteld. Dat lag aan Rückert, die zichzelf ten onrechte tot co-acteur had benoemd en ook de uitgever van het boek was.

Er ontstond tussen ons een soort relatie en in lange telefoongesprekken kreeg ik een beeld van zijn leven. Een man die nog in zijn ouderlijk huis woonde en niet voldoende aan zijn journalistieke carrière had kunnen werken, omdat hij tot haar dood zijn zieke moeder moest verzorgen.

Ook was er op zijn oude dag een chronisch gebrek aan munten, zoals hij dat noemde. Toen ik hem uitnodigde om bij mijn boekpresentatie aanwezig te zijn, liet hij weten zich te schamen omdat hij geen fatsoenlijke kleren meer had.

Hij had een grote wielerkennis vooral wat renners betrof van net na de oorlog. Toen ik voor het eerste deel van mijn boek Als je de Tour niet hebt gereden … geen nabestaande kon vinden van de Bosschenaar Frans Vos, vertelde hij dat hij ‘die lange’ een keer uitgebreid had geïnterviewd.

Ik kreeg alle details te horen die hij zich herinnerde en wat dat betreft heeft hij mij fantastisch geholpen. De biografie van Vos is dankzij Han toch een redelijk en compleet verhaal geworden.

Volgens broer Jos was hij echter helemaal niet zo beklagenswaardig als hij zich voordeed. Hij had namelijk een panische angst om zich te binden. Niet aan een vrouw, niet aan een werkgever, aan niets of niemand.

Hij is daarom heel bewust altijd solo door het leven gegaan en is nooit uit geweest op een vaste baan. Hij was zijn hele arbeidzame leven freelancer, of zoals dat tegenwoordig heet: zzp’er. Schnabbeltje hier, schnabbeltje daar en soms een paar jaar een contract, zoals bij het orgaan van de Nederlandse Skivereniging.

Ik heb hem met enige regelmaat aan de telefoon gehad. Dat waren leuke gesprekken met een goed en integer mens en vooral een man met humor. Zelfmedelijden was hem vreemd, zijn vrijheid ging hem boven alles.

Maar eens komt de dag dat iedereen moet gehoorzamen. Aan Magere Hein die gisteren aan zijn bed verscheen. Han de Gruiter werd 82 jaar. Ik wens broer Jos en de verdere nabestaanden veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Door Fred van Slogteren, 2 februari 2017 14:00

Grijze Gruit

...de man had een fantastische 'pen', want vilein, en scherp. Ik genoot van de polemiek tussen hem en Fred. Vond het heel jammer dat deze discussie stopte.
Geplaatst door andré, 02 februari 2017 14:17:45

Han RIP

Heb Han afgelopen jaar enkele keren gesproken.Bijzonder aardige man!Heb de afgelopen tijd genoten van zijn prachtige,op het kantje,verhalen!
Bij deze wens ik zijn naasten veel sterkte !!
Geplaatst door Harry Hermkens, 02 februari 2017 18:34:21

Han is oet de tied gekomm'n

Dag Han,

Nooit gezien, ook nooit gesproken, maar op een of andere manier was er een vorm van contact dat leek op een zielsverwantschap. Dat bestond bij de gratie van het Slogblog.
In de discussies daar gevoerd, kwam bovendrijven dat we allebei iets hadden met Doetinchem. Ik ben er geboren en hij koesterde mooie herinneringen aan zijn werkzaamheden bij uitgever Misset, toen nog gevestigd aan de IJsselkade.

Het pand waar Han ooit werkte bestaat al lang niet meer. En nu is ook Han verworden tot herinnering. Wel een aangename.

Joep Scholten

Geplaatst door Joep Scholten, 02 februari 2017 18:54:08

Han de Gruiter

Ik heb voor zover ik mij kan herinneren Han nooit ontmoet al begreep ik van hem dat we elkaar ooit wél ontmoet hebben, lang lang geleden. In ieder geval: Han kende mij en mijn vader Klaas Kwantes kennelijk beter dan ik hem. Pas nu lees ik wie Han de Gruiter is/was.
Mistte hem idd al een poosje op het Slogblog
Omdat hij wel eens schreef in de toekomst niet meer te gaan reageren op stukjes was mijn idee dat hij de daad bij het woord had gevoegd.
Jammer om te lezen dat hij overleden is.
Mocht er een hemel zijn en al die oude (en helaas ook jonge) wielerknakkers vinden elkaar daar weer kan het er nog best eens gezellig zijn.
Sterkte gewenst voor zijn familie!
Geplaatst door Willy Kwantes, 03 februari 2017 12:52:19

Haage Han

En ik was nog steeds van plan om hem een toetsenbord toe te sturen. Dit omdat hij herhaaldelijk aangaf dat die van hem kuren vertoonde........
Dat hoeft nu niet meer, zo gaan die dingen helaas. Sterkte aan de nabestaanden.
Geplaatst door Edo Elfrink, 03 februari 2017 16:06:46

Han de Gruiter

Zeer spijtig te moeten lezen dat Han de Gruiter is overleden. Ik heb hem leren kennen via Slogblog en heb hem diverse keen aan de telefoon gehad. Een uur of langer voor een telefoongesprek was heel normaal. We hadden veel gemeenschappelijke herinneringen. We hebben op dezelfde lagere school en dezelfde HBS gezeten, maar niet in dezelfde tijd. Zijn bijdragen aan Slogblog waren meer dan lezenswaardig en heel jammer dat hij er een aantal maanden geleden mee gestopt is, een absolute verarming voor het Slogblog. Dat hij een “chronisch gebrek aan munten” had is wel zeker. Ik heb hem een keer bezocht om deel 2 van “Als je de Tour niet gereden hebt” te bezorgen (ik had het boek dubbel) en duidelijk was, dat hij alleen van een AOW uitkering moest leven. Wat overigens geen beletsel was om zijn allochtone buren meer dan eens financieel te helpen. Zijn rijkdom zat niet in het materiële. Hij genoot van het leven en kon terugzien op veel mooie dingen. Het is een voorrecht om Han gekend te hebben. Ik wens zijn familie veel sterkte toe.
Geplaatst door Piet van der Meer, 03 februari 2017 19:41:44

Naïeve Han

Mooi om die waarderende woorden over mijn broer te lezen. Dank ook voor de goede wensen. Han was 65 jaar en drie maanden mijn Grote Broer. Ik heb zijn hand vastgehouden toen hij vredig zijn laatste adem uitblies. Ik was er ook bij toen hij de grootste teleurstelling uit zijn leven incasseerde. Midden jaren tachtig werkte Han lang aan de productie van een nieuw wielersportblad. 52x12 moest het gaan heten. Ondanks alle voorbereidende werkzaamheden is het er niet gekomen: de man die zich uitgever noemde bleek een oplichter die overal schulden achterliet. Tijdens wat de feestelijke doop van het eerste nummer had moeten worden was er geen blad: de oplichter, die vrolijk zat mee te kanen en de onschuld uithing, had nooit een drukorder geplaatst. Het was typerend dat het juist Han moest overkomen. Hij was een goeie, wat naïeve kerel, die altijd in mensen bleef geloven, ook als iedereen hem waarschuwde voor het naderend onheil en de oplichter bij wijze van spreken al door de gendarmerie werd afgevoerd. Dat hardnekkig geloof in de verkeerde mensen heeft zijn journalistieke loopbaan misschien meer parten gespeeld dan de verzorging van zijn bejaarde moeder.
Geplaatst door Jos de Gruiter, 04 februari 2017 13:09:36

Han de Gruiter

Han heb ik leren kennen via Marktplaats waar ik voor mij overbodige wielerfoto,s vaak op heb geplaatst.Han reageerde hier vaak op met soms ellenlange emails waarin hij soms zijn hele hebben en houden blootlegde en vaak ook met lange verhalen over het vroegere wielrennen. Ook over de buurt waar hij zo graag woonde en de kinderen die bij hem in huis speelden.
Ook over zijn stoppen bij slogblog schreef hij uitvoerig,
Sterkte voor zijn familie.
Geplaatst door Piet Pijnen, 04 februari 2017 20:09:43

Han de Gruiter

Lees 2x per week in een locutoria de slogblog, dus ook vandaag, had besloten om geen reacties meerte geven op deze slogblog, gelijk Han, zonder dat ik contact met hem had gehad.
De laatste keer dat ik hem ontmoette was op zijn verjaardag 2 jaar geleden, vorig jaar stond ik bij hem voor een gesloten deur, en heb hem op mijn manier onderscheiden, door een doos met koekjes met de beeltenis van Willem Alexander en Maxima, ons koninklijk paar, aan de deurknop te hangen, hij reageerde hier op, d.m.v. een ingezonden stuk op deze slogblog
Ja dan lees je dit bericht, ja dan schrik je hiervan,. Ik zondig nu door mijn belofte om niet meer te reageren, echter voor Han maak ik een uitzondering
Spijtig zal ik niet op zijn begrafenis/crematie kunnen zijn, want als een verre buurman op zijn winterverblijf is, en dat is ver weg!
Ik wens zijn familie en vooral zijn broer Jos alle sterkte toe bij het verscheiden van een goed journalist, welke bijzonder goed omging met zijn allochtonen buren, vooral de Poolse en Turkse kinderen zullen Han missen, want ondanks dat Han grote financieele problemen had, zijn tot de op de bot versleten gebit was hiervan een voorbeeld, gaf hij altijd snoep en op zijn verjaardag de duurste bonbons aan deze kinderen! zo zat Han in elkaar!! Han rust in vredeen zal je nooit vergeten!
Geplaatst door Theo ten Dam, 07 februari 2017 14:12:25

Han de Gruiter-Theo ten Dam

Beste Theo,
Goed dat je reageert op het overlijden van onze goede vriend Han de Gruiter.
Jammer dat ik je stukjes op Slogblog niet meer tegenkom. Ik mocht ze graag lezen. Er zijn altijd lieden die wat te zeiken hebben als er een taalfout zit, of een zin niet helemaal goed loopt. Vaak lieden die zelf niets te melden hebben. Eigenlijk moet je daar schijt aan hebben.
Groeten uit het koude en natte Westland
Geplaatst door Piet van der Meer, 07 februari 2017 22:06:28

Han

Mijn beste buurman,
Spijtig dat ik vaak moet lezen hoeveel geld Han aan zijn allochtone buren heeft uitgegeven en nergens een woord van dank dat zijn laatste levensjaren zijn verlengt met vreugde en geneugt dmv van zorg van de kinderen en de buren. Jammer dat er niet wordt vertelt hoe de fam.heeft genoten van zijn kostbare verjaardagen en dat het hem niks uitmaakte wat het ook kostte. Dat de allochtone buren hem verzorgde met eten en kleding en boodschappen om hem naar zijn zin te maken en vreugde te geven omdat er ook niemand vd fam zoveel aandacht voor hem had als de buren. De fam was er alleen met verjaardagen. Zo het is nu maar gezegd. !!! Regelmatig moest hij ook voor een of ander familielid geld overmaken en met kerst kreeg hij van ons nw kleding. Laatste jaar gaf hij er niet meer om en ik vindt het jammer om dit te vertellen maar niemand vd familie heeft er tegen in gestreden om zijn huis te fatsoeneren of schoon te maken of gordijnen op te hangen ???? Weet je wie wel! De allochtone buren !! Jammer .jammer??
Geplaatst door Roos, 08 februari 2017 12:48:23

Miskende buurvrouw

Er is veel onwetendheid in deze wereld. Ik heb ervoor gekozen Han's miskende buurvrouw buiten de openbaarheid bij te praten. Dat lijkt me wel zo kies.
Geplaatst door Jos de Gruiter, 08 februari 2017 16:31:28

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web