Het was me het weekje wel …

Vandaag wordt in Luxemburg het wereldkampioenschap veldrijden verreden, maar de strijd is al meer dan een week aan de gang. Een strijd in de media. Wat is het geval?

Topfavoriet Wout Van Aert verscheen vorig weekend niet aan de start van een belangrijke koers in Frankrijk, vanwege een knieblessure. Prompt kwamen de geruchten.

Van Aert zou zich volgens die geruchten hebben geprepareerd met cortisonen en had acht dagen nodig om de sporen daarvan uit zijn lichaam te krijgen, maar niet uit zijn spieren.

Kevin Pauwels, doorgaans niet zo’n opvallende jongen, besloot een bijzondere daad te stellen. Hij publiceerde het formulier van de dopingcontrole, die hij in de afgelopen week heeft ondergaan, waaruit blijkt dat hij schoon is.

Waarop Mathieu van der Poel, ook recentelijk gecontroleerd, hetzelfde deed en Van Aert min of meer is uitgedaagd het resultaat van zijn controle ook openbaar te maken. Maar die piekert daar niet over. Wat moeten we daar nou van denken?

Niets, natuurlijk. Als hij iets gebruikt zou hebben en hij positief zou zijn bevonden, dan hadden we dat al lang geweten, denk ik. Hem zou in ieder geval al een startverbod voor het WK zijn opgelegd en dat is in België groter nieuws dan een maatregel van Trump.

Gisteren leek Marianne Vos op weg haar honderdste wereldtitel te behalen, maar het ging niet door. In de voorlaatste ronde reed ze aan kop met een voorsprong van tien seconden. Met haar routine moest dat genoeg zijn, dacht iedereen.

Tien seconden is niet veel, maar voldoende als er niks gebeurt. Maar haar ketting sloeg er af, of er was iets met haar derailleur, dat is niet duidelijk geworden. Ze moest in ieder geval van de fiets om het te herstellen.

Het was snel verholpen, maar de Vlaamse Sanne Cant was haar inmiddels gepasseerd. Voske kwam terug, heroverde de kop, maar kon Cant niet meer losrijden. En die was rapper.

Ik vond het niet zo erg, want het belangrijkste is dat Marianne terug is aan de top. Hoewel ze haar verlies wel makkelijk opvatte. Daar zou ze een paar jaar geleden heel anders op hebben gereageerd.

Benieuwd of Van der Poel junior vanmiddag de hem opgelegde favorietenrol kan waarmaken en zijn wereldtitel bij de profs kan binnenhalen. Glibberen op de bevroren sneeuw kan hij als de beste.

Foto’s: © Cor Vos

Door Fred van Slogteren, 29 januari 2017 12:00

Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web