Wilfried PEFFGEN (1942, Duitsland)

Na een korte carrière als handballer en voetballer werd de Keulenaar op zijn zestiende wielrenner. Hij had talent en hij werd direct Duits wegkampioen bij de junioren. Zes jaar later werd hij het ook bij de amateurs. Hij werd daarna een echte Radprofi, bij wie het verdienen van geld voorop stond. Hij startte vier keer in de Tour de France. In 1967 maakte hij bijna een doodsmak door een overstekend hondje, maar de andere drie keer reed hij de ronde uit. In de middenmoot. In de Vuelta was hij succesvoller. In 1968 werd hij 22e in de eindstand en won hij een etappe. In 1972 werd hij Duits kampioen op de weg en in diezelfde periode ging hij zich steeds meer toeleggen op de baan. Zesdaagsen en koppelkoersen werden zijn specialiteit. Hij was er goed in. Hij startte in 188 zesdaagsen en hij won er zestien. Meestal met zijn landgenoot Albert Fritz als koppelgenoot. Maar het meeste succes behaalde Peffgen als stayer. Achter de grote motor van entraineur Dieter Durst werd hij drie keer wereldkampioen en vijf keer Europees kampioen. Hij stopte in 1982 met wielrennen en hij begon een rijwielzaak in Keulen. Daar is hij nog steeds druk mee, maar in de winter laat hij de zaak toch een aantal weken aan zijn vrouw over om als wedstrijdleider de Zesdaagse van Dortmund te runnen. Dat doet hij al vele jaren en de speaker hoeft zijn naam maar te noemen om aan het publiek een ovationeel applaus te ontlokken. Wilfried Peffgen ist nie vergessen.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 30 september 2006 22:00

Jean-Paul VAN POPPEL (1962, Nederland)

Jean-Paul is de beste wegsprinter die we in Nederland hebben gehad. Qua snelheid zal Jeroen Blijlevens niet veel voor hem onder hebben gedaan, maar Van Poppel had veel meer killersinstinct en was mentaal veel minder kwetsbaar dan de kleine Brabander. Zijn wapen heeft hij vooral uitgespeeld in het rondewerk. Negen etappes in de Tour, negen in de Vuelta en vier in de Giro. En dan nog vele sprintzeges in kleine rittenkoersen. Hij heeft er zelfs een gewonnen. Dat was de Ster van Bessèges in 1994. In het eendagswerk was hij minder succesvol. De Scheldeprijs en Veenendaal-Veenendaal staan op zijn palmares, maar een klassieker ontbreekt. Gent-Wevelgem had zeker binnen zijn mogelijkheden gelegen, maar dan moet je een beetje geluk hebben, want niet iedere G-W eindigt in een massaspurt. Zijn grootste succes is ongetwijfeld het winnen van het puntenklassement in de Tour de France van 1987 geweest. Hij reed toen in de Superconfex-ploeg van Jan Raas en die was geheel om hem heen gebouwd. Een klassementsrenner had Raas niet, maar wel tempobeulen als Maarten Ducrot, Gert Jakobs, Jelle Nijdam, Ludo Peeters en Gerrit Solleveld. Of die het ook zo leuk vonden om iedere dag als een menselijke trein te fungeren, betwijfel ik, want het waren renners die zelf ook wel iets konden. Na zijn carrière ging Van Poppel zich met coaching bezighouden. Hij was vooral actief in het vrouwenpeloton en hij werd er verliefd op Mirjam Melchers met wie hij nog maar kort geleden trouwde. En om nog even in de familiesfeer te blijven, zoon Boy werd in februari wereldkampioen bij de junioren in het veldrijden. De Poppeltjes blijven in het nieuws. (Foto: © Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 29 september 2006 22:00

© Otto Beaujon

“Le Nordiste is een merk van Dangre-Starnord, destijds een grote fietsenfabriek in Marly bij Valenciennes. Het bedrijf werd in 1938 opgericht door de gebroeders Dangre, en ze maakten aanvankelijk naast fietsen ook tuinmeubelen, grasmaaiers en speelgoed. Dat was niet uniek in die tijd, want ded grootste concurrent Manufrance in Saint Etienne, bracht jaarlijks een dikke postordercatalogus uit. Ik heb er één in mijn verzameling en die is 772 pagina’s dik.
Dangre-Starnord deed aanvankelijk ook aan deze vorm van verkoop, maar vanaf 1958 deden ze alleen nog maar fietsen en sponsorden ze plaatselijke renners met materiaal. Eén van die renners was ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 29 september 2006 8:00

Felice GIMONDI (1942, Italië)

Ik kan me die Tour van 1965 nog heel goed herinneren. Jacques Anquetil die ‘m al vijf keer gewonnen had was niet van de partij en Raymond Poulidor was daarom huizenhoog favoriet. En wat heel bijzonder was, Nederland had dat jaar vier kopmannen in de strijd. Althans in mijn eigen optiek en die van sommige kranten. Jan Janssen werd als kopman van de Pelforth-ploeg grote kansen toegedicht, ondanks het feit dat hij een paar dagen voor de start bij een keuring te horen kreeg dat hij een ernstige hartkwaal had en verder fietsen zeer onverstandig zou zijn. Die arts had nog nooit het hart van een topwielrenner onderzocht en die schrok zich te pletter van het paardenhart van Jan. Ook Arie den Hartog, Cees Haast en de debuterende Peter Post werden in staat geacht een hoge klassering te bereiken. Janssen was de enige die aan de verwachtingen voldeed met een negende plaats in het eindklassement. De andere drie vielen roemloos uit. En ook Poupou redde het niet, want er was plots een nieuwe ster aan het firmament verschenen. Een pas 22-jarige Italiaan. Hij maakte deel uit van de Italiaanse Salvarini-ploeg met daarin mannen als Vittorio Adorni en Arnaldo Pambianco. Maar al in de derde etappe van Roubaix naar Rouen zegevierde Felice Gimondi en hij pakte de gele trui. Ze wisten wel wie hij was, want een jaar eerder had hij de Tour de l’Avenir gewonnen. Door slim te koersen sprokkelde hij nog wat tijdwinst bij elkaar en in de bergen hield hij stand en hij won ook nog de klimtijdrit in de buurt van Aix les Bains voor Poulidor en Pingeon. Zo won hij de Tour van 1965 en ook nog drie keer de Giro en een keer de Vuelta. Hij won ook zes klassiekers en hij was wereldkampioen, alsmede een aimabel mens. Na zijn carrière werd hij een gefortuneerd zakenman en hij is al jaren ambassadeur van het vermaarde fietsenmerk Bianchi. Daar heeft hij bijna zijn hele carrière op gereden, behalve in het jaar van zijn grootste overwinning. De materiaalsponsor van Salvarini was namelijk het merk Fiorenzo Magni. Gimondi wordt nog regelmatig geïnterviewd en dan staat er altijd in dat hij het prototype is van een gentleman. Een heer van stand, want hij woont net als Heer Bommel in een kasteel. Niet in Rommeldam, maar in Bergamo. (Foto: archief Wim van Eyle)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 september 2006 22:00

De introductie van Wieler Magazine heeft vanavond een leuke aanvulling gekregen. Het nieuwe blad zal co-sponsor worden van de Nederlandse Pro Continentalploeg Skil-Shimano. Het logo van WM zal op een opvallende plaats op de broeken van de renners worden geplaatst. En als Tjallingii, Vierhouten en die andere kleppers van deze sympathieke ploeg net zo goed en aanvallend rijden als dit seizoen, dan is WM in no-time een begrip in wielerland.

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 september 2006 18:00

Hij is gisteren uitgekomen en hij zal vandaag op de openingsavond van de Zesdaagse van Maastricht feestelijk worden gepresenteerd. Het nieuwe blad Wieler Magazine, een uitgave van Drukkerij JPTamminga in Duiven. De directeur van dit bedrijf Johan Paape is een echte wielerman, die met zijn bedrijf het sympathieke continentalteam Marco Polo sponsort.
WM is een nieuw blad, maar het voelt vertrouwd aan, omdat Evert de Rooij, Marcel Slagman en Roy Schriemer natuurlijk oude bekenden zijn. Zij vormden jarenlang de redactie van Wieler Revue. In zijn openingscolumn legt Evert uit hoe het allemaal zo gekomen is.
Het blad ziet er gelikt uit en ook inhoudelijk beleef je er enkele onderhoudende uren aan. Er wordt teruggekeken op ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 september 2006 10:44

100 JAAR WEGRENNERS

door Wim van Eyle en Jacques Burremans

“Er wordt mij vaak gevraagd wie Jacques Burremans is. Jacques is een wielerliefhebber uit Roosendaal die foto’s en boeken spaart. Hij is daar laat mee begonnen en daarom is zijn collectie, vooral wat het oudere werk betreft, nog niet compleet. Het recente werk heeft hij wel allemaal. Op de ruilbeurzen zie je hem altijd wel aan een tafeltje zitten met de boeken en foto’s die hij dubbel heeft. Een aardige man met wie ik in contact ben gekomen na het verschijnen van mijn boek Een eeuw Nederlandse wielersport. Hij schreef me toen een briefje over de fouten die hij daarin had ontdekt. Dat stel ik altijd zeer op prijs en ik heb hem toen uitgenodigd om eens naar mijn verzameling te komen kijken. We zijn daarna min of meer vrienden geworden en omdat ik al jaren met het idee voor dit boek rondliep, heb ik hem ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 september 2006 8:00

Guido DE ROSSO (1940, Italië)

In de periode dat deze coureur actief was, kwamen Italiaanse renners nauwelijks hun land uit. Er was in Italië genoeg te verdienen. Pas door het instellen van allerlei internationale klassementen – zoals de wereldbeker – werden de Italianen, en ook de Spanjaarden, gedwongen over de grens te gaan. De vandaag 66 jaar wordende Guido De Rosso – betekent gewoon De Rooij - was geen uitzondering. Zijn palmares vermeldt een hele waslijst met overwinningen en ereplaatsen in Italiaanse koersen. Hij was wel de eerste winnaar van de Tour de l’Avenir, een wedstrijd die in 1961 door de organisatie van de Tour de France voor het eerst werd gehouden. Jonge amateurs en onafhankelijken kregen de kans om in een soort verkorte Tour ervaring op te doen in het grote werk. Beide rondes werden parallel verreden. De toekomstronde begon altijd een week later dan de echte Tour. De resterende etappes werden op dezelfde dag verreden als die van de grote Tour, maar waren meestal korter. Het publiek in de finishplaatsen zag dan twee aankomsten. Toen daar later ook nog de Tour Féminin aan werd toegevoegd werd het een beetje teveel van het goede en kregen de drie evenementen een eigen plaats op de wielerkalender. De Rosso was dus lang geleden de eerste winnaar voor de Spanjaard Gabica en de Belg Van d’Huynslager. Jan Janssen werd negende. Guido De Rosso was vooral een sterke klimmer die zijn successen dan ook voornamelijk bergop heeft behaald. Hij won ook de Ronde van Romandië en hij was een keer derde en een keer vierde in de Giro. In de Tour van 1965 werd hij zevende. Meer zat er niet in, want hij was slechts knecht van Gianni Motta en die werd derde. De Rosso bleef tot 1969 fietsen maar de laatste jaren zaten er geen successen meer in.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 september 2006 22:00

© Henk Theuns

“Ja vandaag kan ik natuurlijk niet om il Grillo heen. Dat grappige kleine mannetje dat zondag op zo’n grandioze wijze wereldkampioen werd. Ik heb deze week alleen maar mensen gesproken die me vertelden dat ze het hem zo gunden. In 2003 was Paolo Bettini kampioen van Italië en toen kreeg ik dit kampioensshirt van hem. Zondagavond besloot ik direct dat er een trui van Bettini in mijn wasserette moest. Ik meen dat Michael Boogerd hem de beste eendagsrenner van de laatste tien jaar noemde. Ik sluit me helemaal bij die kwalificatie aan. Bettini is een klasbak die volgens mij nog niet klaar is met winnen. Hij oogt nog ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 september 2006 8:00

Benoni BEHEYT (1940, België)

Benoni Beheyt was in 1963 een jonge renner met grote toekomstmogelijkheden. Hij had veel talent en vooral een scherp eindschot. Hij had een contract bij Wiel’s Groene Leeuw, zo’n echte Vlaamse ploeg vol met kasseienvreters. Het Belgische wielrennen werd in die tijd beheerst door één man en die heette Rik Van Looy. Die was al twee keer wereldkampioen geweest toen in 1963 de Belgische ploeg voor het WK in eigen land werd samengesteld. Rik II wilde per se een derde titel binnenhalen en de WK-ploeg bestond dan ook grotendeels uit slaafse types uit zijn eigen Flandria-formatie, aangevuld met coureurs uit andere ploegen. Er werden harde afspraken gemaakt en iedereen zou zich volledig in dienst stellen van de Keizer van Herenthals. Ondanks het loodzware parcours ging er uiteindelijk toch een grote groep op de streep af en Van Looy had als razendsnelle finisher de beste papieren. Maar door allerlei gebeurtenissen maakte Rik II een idiote manoeuvre waardoor het een chaotische sprint werd, waar Beheyt toevallig als winnaar uit kwam. Van Looy sprak van verraad en Beheyt had zijn eigen lezing. De enig juiste beslissing had diskwalificatie van de twee moeten zijn, maar dat durfde de jury niet aan. De Vlaamse wielerwereld verdeelde zich in twee kampen, één voor en één tegen Van Looy en de discussie heeft jaren geduurd. Beheyt heeft niet veel vreugde aan zijn wereldtitel beleefd, want Van Looy maakte hem het leven zuur, overal waar hij aan de start verscheen. Drie jaar later hield de Belg het voor gezien en hij stopte al op 26-jarige leeftijd met de wielersport. De vloek van de regenboogtrui, Benoni Beheyt uit Zwijnaarde kan er over meepraten.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 26 september 2006 22:00

2 3 4 5 6 7 Volgende »