Ottavia BOTTECCHIA (1894, overleden 16.06.1927)

Een fantastische coureur die pas op zijn 27e jaar beroepsrenner werd. Dat was in 1922 en een jaar later debuteerde hij in de Tour de France, als lid van het fabrieksteam van Automoto een beroemd rijwielmerk. De kopman was het Franse idool Henri Pélissier, die dat jaar de Tour ook zou winnen. Bottecchia deed nauwelijks voor hem onder en werd tweede. Een jaar later domineerde de ‘Metselaar van Friuli’, zoals de bijnaam van Bottecchia luidde, de Tour van de eerste tot de laatste dag. In de dertiende etappe kwam zijn zege even in gevaar toen hij een zware val maakte door een overstekende hond. Het zag er ernstiger uit dan het was en Bottecchia kon zijn weg snel vervolgen. Hij was overigens niet de eerste renner die de gehele Ronde aan de leiding stond. Eerder presteerden Maurice Garin (1903) en Philippe Thijs (1914) dat ook. Bottecchia was wel de eerste die de gehele Tour in het geel reed, want de maillot jaune is pas in 1919 ingevoerd. Hij was ook de eerste Italiaan die de Tour won. Twee maal zelfs, want ook in 1925 werd hij winnaar. Zijn erelijst in de Tour met twee eerste plaatsen en een tweede uit vier starts is dan ook uitzonderlijk. In de Ronde van Italië was hij minder succesvol. Hij reed de Giro slechts één keer en eindigde als vijfde. Over zijn raadselachtige dood schrijft Peter Ravensbergen op 15 augustus a.s. een stukje in zijn rubriek Uit de stalling van Peter R. de Fiets.

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 31 juli 2006 22:00

© Otto Beaujon

"Edmond Gentil was de oprichter van Alcyon. Dit aloude merk (van 1902) verloor de slag in de jaren vijftig toen de kaars langzaam uit ging. De eigenaren verkochten het merk aan een Belgische groothandel en het ging moeilijk traceerbaar van hand tot hand. De naam van de oprichter, Gentil, bleek ook als merk gedeponeerd en kwam terecht bij Kessels, een gerenommeerde groothandel en fabrikant in Oostende. Het belangrijkste merk van Kessels was Main d’Or, maar hij had nog wel een dozijn andere in zijn assortiment. Waar Kessels vooral bekend door is geworden, is het feit dat hij voor een jonge Eddy Merckx maatfietsen bouwde.
De naam Gentil is ook om ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 juli 2006 8:00

Sinds de uitsluiting, door hun eigen werkgevers, van Ullrich en Basso uit de Tour is er een discussie gaande wat we hier aan kunnen doen. Er zijn drie opties. Doorgaan met het huidige beleid, doping geheel vrij geven of de verantwoordelijkheid volledig bij de ploegen leggen. Na de zaak Landis ben ik van mening dat het laatste de voorkeur verdient boven de andere twee opties. Doorgaan met het bestaande beleid betekent dat we steeds weer geconfronteerd zullen worden met positieve gevallen. Voor het vrijgeven is veel te zeggen, maar dat krijg je er nooit door, omdat nationale wielerbonden ook te maken hebben met de wetgeving in hun land. Het is nu al zo, dat een bepaald medicament wel in België, maar niet in Frankrijk mag worden toegediend. Daarom lijkt mij de derde optie het meest doeltreffend. Als een renner positief is bevonden en de contra-expertise bevestigt dat, dan moet de ploeg een sanctie krijgen en in ernstige gevallen uitgesloten worden van de grote wedstrijden. Als die regel al had bestaan dan zou een ploeg als Phonak niet aan deze Tour hebben deelgenomen, vanwege recente dopinggevallen als van Hamilton en Camenzind. Die hebben bewezen dat deze fabrikant van gehoorapparaten horende doof is. Het zou betekenen dat de contracten die de sponsors met hun renners afsluiten vol komen te staan met eisen aan de renners die hen rechtstreeks in hun portemonnee raken. Dat is geen garantie dat de doping wordt uitgeroeid, maar wel dat de kans dat overtreders (renners én sponsors) er mee weg komen, minimaal is. En dat is het hoogst bereikbare als we het over schone sport hebben.

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 juli 2006 5:31

We hebben een fantastische leuke en boeiende Tour achter de rug en iedereen heeft benadrukt hoe aantrekkelijk het is als het een keer niet zo voorspelbaar is. Er werd in de dagen erna nagenoten en de criteriums werden weer massaal bezocht, als teken dat ook het grote publiek het spektakel had gewaardeerd en er optimaal van genoten had. En toen kwam gisteren de desillussie met het bericht dat Tourwinnaar Floyd Landis positief was bevonden. Zoals ik in het begin van de Tour al heb geschreven: de renners die zich ondanks alles nog steeds blijven drogeren spelen met vuur. Uit eigenbelang brengen ze de toekomst van de hele wielersport in gevaar. Want als de sponsors het voor gezien houden, dan stort het hele kaartenhuis in elkaar. Een achtenswaardig bankiersinstituut als Rabobank – en hetzelfde geldt voor de andere banken, verzekeringsmaatschappijen en concerns die een reputatie hebben hoog te houden – kan het zich niet permitteren in één adem te worden genoemd met bedriegers en fraudeurs, ook al zijn hun eigen ploegen misschien schoon. Dat is het gevaar, want met het terugtreden van Rabobank is in Nederland de wielersport niet meer mogelijk. Dat is de angst die ik heb en die is sinds de zaak Fuentes en nu het geval Landis alleen maar groter geworden. Ondanks die geweldige Tour. (foto: © Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 juli 2006 5:18

IN DUE CONTRO IL TEMPO

diverse auteurs en samenstellers

"Dit boekje is er één uit de Italiaanse serie La Biblioteca del Ciclismo. In iedere uitgave van die serie wordt de geschiedenis van een of twee Italiaanse wedstrijden uitvoerig behandeld. Dat wil zeggen dat er een routekaart in staat, de volledige uitslagen en complete wedstrijdverslagen per jaar met enkele foto’s. Er wordt ook uitgebreid aandacht besteed aan de winnaars met een redelijk complete palmares met de data erbij. In dit exemplaar wordt de Trofeo Baracchi en de voorloper daarvan de Omloop van de provincie Milaan beschreven. Dat waren koppeltijdritten en de laatste Omloop van Milaan is in 1943 verreden en de eerste Trofeo Baracchi vond in 1949 plaats. Het ging eigenlijk in elkaar over, met dat verschil dat de Omloop van Milaan een puur Italiaanse aangelegenheid was, terwijl de Trofeo Baracchi is ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 juli 2006 10:00

“27 juli is de laatste datum waarop in het verleden door Nederlandse renners successen in de Tour de France zijn behaald. Voor dat eerste succes gaan we 67 jaar in de tijd terug naar 27 juli 1939. De laatste Tour voor de tweede wereldoorlog zeven jaar lang het grote wielerspektakel onmogelijk maakte. Het gebeurde in het derde deel van de zestiende etappe van Bourg Saint Maurice naar Annecy. De Tourdagen werden in die tijd vaak opgesplitst in twee of drie korte etappes. De in Frankrijk wonende Nederlander Albert van Schendel (foto uit het archief van Wim van Eyle) ontsnapte kort voor de finish met de Luxemburger Pierre Clemens en die was in de sprint geen partij voor de oudste Van Schendel, die dat jaar overigens een puike prestatie leverde door vijftiende in het eindklassement te worden. Dat was overigens nog zes plaatsen achter een andere Nederlander, de Limburger Jan Lambrichs.

In de jaren vijftig is de mythe ontstaan dat ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 juli 2006 8:00

“Begin 1980 kreeg Nederland er een profploeg bij. Het Amsterdamse beveiligingsbedrijf HB Alarmsystemen stapte in de wielersport. Veertien renners kregen een contract bij de nieuwe ploeg en oud-renner Henk Koopmans, de zoon van wielericoon Bram Koopmans, werd ploegleider. Het was een mengeling van routine en jong talent en het grootste talent was ongetwijfeld Jos Lammertink. Jos was een topamateur die in de belangstelling stond bij vele profploegen. Ook bij TI-Raleigh van Peter Post, maar toen die in de laatste weken ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 26 juli 2006 8:00

“De naam Feijenoord staat in Rotterdam voor veel meer dan voor het roemruchte voetbalbedrijf op Zuid. De wijk waar De Kuip staat, heet ook Feijenoord en die heette al zo voor de vereniging werd opgericht. De voetbalvereniging gaat overigens sinds de jaren zestig toen er voor het eerst internationaal werd gevoetbald door het leven als Feyenoord, omdat Feijenoord in veel landen onuitspreekbaar is. In die wijk is ook een honkbalvereniging met die naam ontstaan en natuurlijk ook een wielervereniging. De Rotterdamse Renners Club (R.R.C.) Feijenoord. Die vereniging had vroeger eigen fietsen. Dat waren fietsen van diverse fabrikaten die echter in de clubkleuren (wat dacht je? Rood en wit, natuurlijk!) werden afgeleverd. Ik heb er één – een baanfiets - omdat ik voor ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 juli 2006 10:00

"Er zijn drie Tours die door Nederland met een gouden rand dienen te worden ingelijst. In de eerste plaats natuurlijk 1968 en 1980, de jaren toen een Nederlander de Tour won. Maar ook 1953 komt voor die onderscheiding in aanmerking, want het resultaat was nog ietsjes beter dan het eindrapport dat Rabobank dit jaar kan overleggen. Vijf etappezeges, het algemeen ploegenklassement en een vijfde plaats voor Wout Wagtmans in het eindklassement. Verder nog vier landgenoten bij de eerste twintig. Behalve de vijfde plaats van Wagtmans waren dat een dertiende voor Wim van Est, een zeventiende voor Gerrit Voorting en een negentiende voor Jan Nolten. Het was de eerste keer dat er in Nederland echt Tourkoorts heerste. Iedereen leefde mee en in alle fabrieken en kantoren stond een radio opgesteld om de reportages van Jan Cottaar direct mee te beleven. Enkele dagen na de ronde werd de ploeg gehuldigd in een uitverkocht Olympisch Stadion.
Woutje Wagtmans reed ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 juli 2006 8:00

Ik wist dat Theo Sijthoff al geruime tijd ernstig ziek was, maar toch kwam zijn doodsbericht vandaag als een verrassing. Hij was lang geleden een wielrenner met talent die het als beroepsrenner niet heeft gemaakt. Wel heeft hij in zijn tweede carrière als modeontwerper die wielertijd altijd gebruikt in zijn onmiskenbaar geniale PR. De Rotterdammer was een van de weinige wielrenners die openlijk uitkwam voor buitensporig dopinggebruik in een tijd dat dat overigens nog niet verboden was. Zoals de Amsterdamse innercrowd in de jaren zestig heftig aan het experimenteren was met coke, speed, LSD en hasj, daar was de Rotterdamse wielerwereld in die jaren synoniem voor overmatig amfetaminegebruik. Met Theo voorop. Hij heeft er nooit over gezwegen, maar zich zelf wel vaak als wielrenner groter voorgedaan dan hij was. Maar je hebt van die types die je dat niet kwalijk neemt. Hij overwon knap zijn ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 24 juli 2006 17:19

2 3 4 5 6 7 Volgende »