“Vandaag precies 44 jaar geleden won de Reus van Goirle, ofwel Huub Zilverberg de zevende etappe van Quimper naar Saint Nazaire voor Bas Maliepaard uit Willemstad. In 1996 keek hij in Wieler Revue op die overwinning terug: ‘Het was een lange vlakke rit in Bretagne. Er werd de hele dag ontzettend hard gereden. Toen ik mij weer voorin meldde, nadat ik Manten Desmet na een lekke band had teruggebracht, bereikten we het aankomstcircuit. In het gedrang om de goede posities ontstond er een valpartij. Ik kon nog net langs die kluwen van benen en fietsen manoeuvreren en ik ontdekte tot mijn verrassing dat ik met een man of vijftien op kop zat. Er kwam een motor langs en Bas Maliepaard sprong daar direct achteraan. We haalden hem terug, maar even later ging hij er weer vandoor. In mijn eentje sprong ik naar hem toe en ik realiseerde me meteen dat Bas in de sprint veel rapper was. Dan maar een gok gewaagd, dacht ik en ik ging op vierhonderd meter van de finish voluit de sprint aan. Zo’n lange machtsprint op hoop van bzegen en gelukkig had Bas daar niet van terug.’

Tot morgen!”

Jan Houterman

Geplaatst door Fred van Slogteren, 30 juni 2006 8:00

“Vandaag precies 43 jaar geleden won Jan Janssen in zijn debuutjaar de zevende etappe van Angers naar Limoges. Dat was op zich een wonder omdat de gebrilde Nootdorper die ochtend naar het plein in Angers reed waar de vorige dag de etappe was geëindigd. De start was echter ergens anders. ‘Ils sont déjà partis’, riepen de laatste toeschouwers. Met ploegmaat Dick Enthoven moest hij ruim tachtig kilometers vol in de beugel om het peloton te achterhalen. Met bezwete koppen sloten ze aan en Jan was fantastisch gerodeerd voor de finale die door Rik Van Looy werd ingeleid. De Belg ging er vandoor, maar een Van Looy laten ze niet lopen. Het groepje werd teruggehaald en toen knalde Janssen er uit. Met slechts enkele tientallen meters voorsprong denderde hij het atletiekstadion van Limoges binnen en hij won zijn eerste Tourrit. Drie dagen later kreeg hij in een afdaling een klapband en dat resulteerde in een heupfractuur.
Twee jaar daarna won Jo de Roo de achtste etappe aan de westkust van La Rochelle naar Bordeaux. In 1974 won Henk Poppe de tweede etappe en dat was de eerste keer dat de Tour op Engelse bodem reed. Het was een rondje met start en finish in Plymouth. Op 29 juni 1976 won TI Raleigh maar weer eens een ploegentijdrit. Dat was het eerste deel van de vijfde etappe. 29 juni is tevens de verjaardag van de Amerikaan George Hincapie (1973). Eveneens jarig is de Fransman Pascal Poison (1958). Hij was een knecht van Bernard Hinault en hij won in 1984 de twaalfde etappe naar Blagnac. Ik denk niet dat Hinault hem heeft ingehuurd vanwege zijn naam.

Tot morgen!”

Jan Houterman

Geplaatst door Fred van Slogteren, 29 juni 2006 8:00

“Vandaag precies 42 jaar geleden won Jan Janssen de zevende etappe van Champagnole naar Thonon les Bains. Twee andere Nederlanders waren op 28 juni eveneens succesvol. In 1971 won Rini Wagtmans de derde etappe van Straatsburg naar Nancy en in 1976 was het Hennie Kuiper die de vierde etappe won die van de mondaine badplaats Le Touquet Plage naar het Belgische Bornem voerde. Vooral de zege van Wagtmans (op de foto geïnterviewd door Fred Racké) was opmerkelijk, want de Brabander was als knecht gecontracteerd door de Molteni-ploeg van Eddy Merckx. Dat betekende weliswaar een goed inkomen, maar tevens het kaltstellen van de eigen ambities. De door hem gewonnen rit eindigde in Nancy echter op een assepiste een paardenbaan bedekt met koolas en dat betekent weinig grip voor de smalle racebandjes. Daar was de behendige Wagtmans heer en meester omdat hij geen angst kende. Hij kwam als eerste de baan op en hij klopte gedecideerd de tien medevluchters net voor Barry Hoban die er op het gebied van durven ook wat van kon. Op diezelfde dag werd de Britse tijdritspecialist Christopher Boardman drie jaar. De latere werelduurrecordhouder zou in de Tour drie maal in een tijdrit zegevieren. Ook de Italiaan Pietro Guerra (1943) is op die dag jarig en zijn belangrijkste wapenfeit als wielrenner is een etappeoverwinning in 1971.

Tot morgen!”

Jan Houterman

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 juni 2006 8:00

“Op 27 juni 1958 won Gerrit Voorting de tweede etappe van Gent naar Duinkerken en zes jaar later zegevierde Henk Nijdam in de zesde etappe van Freiburg naar Besancon. In 1971 won De Karst het tweede deel van de eerste etappe die van het Zwitserse Basel naar het Duitse Freiburg ging.
Cees Priem (foto) pakte in 1975 ook zo’n halve etappe mee en ook weer van de eerste rit, maar nu het eerste deel. Dat was geheel op Belgische bodem van Charleroi naar Molenbeek. Die rit stond op het verlanglijstje van de grote Eddy Merckx. Racing White Daring Molenbeek was de favoriete voetbalclub van De Kannibaal en als geboren Brusselaar (Molenbeek is een deelgemeente van Brussel) wilde de grote Eddy daar triomferen. Het liep anders. Merckx kwam voorop met enkele renners onder wie Priem en niemand twijfelde aan zijn winstkansen. Maar de Belgische god werd gehinderd door een verkeerd opgestelde politieman en Cees Priem reageerde attent en doeltreffend.
In 1979 won Gerrie Knetemann de proloog in Fleurance. 1980 was een ware reeks van Nederlandse etappeoverwinningen. Die begon met winst van Jan Raas in het eerste deel van de eerste etappe van Frankfurt am Main naar Wiesbaden. In de middag was er een ploegentijdrit over 46 kilometer in omgekeerde volgorde. Er stond toen geen maat op de mannen van Post die in deze specialiteit jarenlang onverslaanbaar waren. Een jaar later was het rond Nice weer raak. In 40 kilometer was Raleigh wederom onverslaanbaar, waarna Johan van der Velde de tweede etappe won van Nice naar Martigues. Vandaag is Patrick Sercu (1944) jarig, de Belgische pistier die ook heel succesvol was in de Tour. Hij won in totaal zes etappes en droeg enkele malen het geel. Een andere jarige uit België is Paul Wellens (1952), winnaar van twee bergetappes.

Tot morgen!”

Jan Houterman

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 juni 2006 8:00

“Vandaag precies 41 jaar geleden won de Arnhemse coureur Cees van Espen (1938) het eerste deel van de vijfde etappe Saint Brieuc–Chateaulin. De Tedlevizier-renner zat in een kleine kopgroep waarvan ook zijn ploeggenoot Cees van Dongen deel uitmaakte. Om beurten demarreerden de twee net zo lang tot Van Espen weg was. Om het succes compleet te maken worn Van Dongen de sprint van de rest van de kopgroep en Pellenaars stak die avond een extra dikke sigaar op. Van Espen reed die Tour overigens niet uit. Door een ernstige val in de achtste etappe en de extreme hitte gaf hij in de elfde rit op. Op dezelfde dag dat Van Espen zijn beste prestatie leverde stond in het Amerikaanse plaatsje Lakewood een taart met vier kaarsjes op tafel voor de kleine Gregory LeMond, die op dat moment geen idee had wat de Tour de France was, de superrondrit die hij drie keer op zijn naam zou schrijven.

Tot morgen!”

Jan Houterman

Geplaatst door Fred van Slogteren, 26 juni 2006 8:00

“De juli-maand is traditioneel de maand van de Tour de France. Daarom deze keer geen uitweidingen over andere wedstrijden, maar per dag de resultaten van de Nederlanders in de eerste Tourweek met hier en daar aandacht voor een geboortedag. En natuurlijk de prestaties van mijn grote idool: Eddy Merckx. Omdat de Tour in de jaren vijftig en zestig al in juni startte beginnen we onze opsomming op 23 juni.

Vandaag precies veertig jaar geleden vierde Nederland een dubbel succes. Eerst won de Televizier-ploeg van Kees Pellenaars in de ochtenduren de ploegentijdrit. De ploeg bestond uit de renners Jo de Roo, Cees Haast, Huub Harings, Gerben Karstens, Bas Maliepaard, Henk Nijdam, Jos van der Vleuten, Leo van Dongen, Rik Wouters en Huub Zilverberg. In de middag won Karstens ook nog de rit Doornik-Duinkerken. De Karst was aan de haal gegaan met de Belg Jos Boons en in de finale zag het er naar uit dat de twee het niet gingen redden. Maar dat deden ze wel, zij het met maar één seconde voorsprong op het jagende peloton. De olijke Leidenaar won niet alleen de etappe maar ook de prijs voor de strijdlustigste renner.

Tot 26 juni!

Jan Houterman

Geplaatst door Fred van Slogteren, 23 juni 2006 8:00

Oplettende bezoekers van mijn weblog zal het zijn opgevallen dat ik de laatste weken wat weinig actuele informatie heb gepubliceerd. Dat komt omdat ik bezig ben te verhuizen. Dat is een hele operatie die veel tijd vergt. Bovendien moet het werk doorgaan, want klanten hebben wel begrip voor de situatie maar niet altijd de mogelijkheid om projecten ter wille van mij uit te stellen. Aanstaande donderdag staat de verhuiswagen voor en de dag erna wordt alles in de nieuwe woning geplaatst en geïnstalleerd. Alles is bijna ingepakt, ook mijn archief. Ik ben daardoor nu zo onthand dat ik heb besloten even een weekje uit de lucht te gaan. Voor het begin van de Tour de France ben ik er weer en ik zal jullie om te beginnen aantonen dat het misschien helemaal niet zo zeker is dat het dit jaar tussen Basso en Ullrich gaat. De geschiedenis bewijst dat.
Ik hoop op jullie begrip voor mijn situatie op dit moment, reageer lekker door op oude berichten en ik hoop dat jullie me trouw blijven, want ik heb voor de rest van het jaar de nodige leuke (wieler)plannetjes.

Tot horens,

Fred

Geplaatst door Fred van Slogteren, 18 juni 2006 6:53

Adrie van der Poel (1959)

Een renner waar ik een ontzettende bewondering voor had. Altijd rustig en weldoordacht bezig met een fantastische carrière. Hij heeft het nooit cadeau gekregen en er daarom altijd keihard voor gewerkt. Een erelijst ter lengte van de Eiffeltoren. Een trainingsbeest en dat kon je in zijn actieve tijd aan die kop zien. Alsof hij van zijn épouse niet te eten kreeg. Maar het medelijden was gauw over als je naar die ogen keek. De ambitie knalde er uit. Hij heeft alles uit zijn carrière gehaald wat er in zat, al zal hij het daar zelf niet mee eens zijn. Hij had zo graag nog Parijs-Roubaix aan zijn erelijst toegevoegd, maar dat zat er niet in. Op http://cyclingranking.com is hij na Joop Zoetemelk de beste Nederlandse renner aller tijden. Ik ben het daar niet helemaal mee eens, maar als je puur cijfermatig te werk gaat kan ik me er iets bij voorstellen. Vandaag de dag is Adrie nog helemaal wielersport en veel gasten van Rabobank zullen in zijn gezelschap volgende maand weer de dag van hun leven beleven. Poupoeleke gefeliciteerd en een prettige dag vandaag. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 16 juni 2006 22:00

“Zephier is het merk van de firma Jako, dat staat voor Jacob van den Kommer. Jacob, zo vernemen we nu, was altijd een man van aanpakken, vroeg opstaan, direct doen wat je nog moet doen en je zoons opvoeden volgens het gezegde ‘Zuinigheid met Vlijt bouwt Huizen als Kastelen’. En wie zijn de zoons van Jacob van den Kommer? Dat zijn de oprichters van de AGU: zoon Jaap (de oudste, inmiddels met pensioen) en Peter van den Kommer hebben op de grondvesten van de rijwielgroothandel van hun vader een voornaam sportkledingbedrijf opgebouwd. De AGU is trouwens ook ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 16 juni 2006 8:00

Addy Engels (1977)

Hoe komt het toch dat niet ieder talent bij Rabobank uit de verf komt en wordt afgedankt. Een man als Patrick Lefevere, de grote baas van QuickStep is daar alert op. Hij pikte – na een goed woordje van Jacques Hanegraaf - eerst Addy Engels op en later Steven de Jongh en Remmert Wielenga. Remmert is nog steeds een vraagteken, maar Addy en Steven zijn inmiddels gevestigde waarden geworden in de zo succesvolle Belgisch/Italiaanse formatie. Addy is geen winnaar, maar wel een uitgesproken ronderenner die met name in de Giro al het een en ander heeft laten zien. Dit jaar miste hij op een haar na een etappezege. En een overwinning staat boven aan zijn verlanglijstje, want de teller van de geboren Drent staat bij de profs nog op nul. Ik denk dat daar dit jaar verandering in komt. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 15 juni 2006 22:00

2 3 4 Volgende »