Aleksandr Vinokourov, de Kazack die dit jaar de overstap maakte van T-Mobile naar Liberty-Seguros, maakte al maanden geleden bekend dat hij dit jaar alles op de Tour de France zou zetten. De rest was bijzaak. Natuurlijk moest hij koersen om in juli te kunnen pieken, maar het was niet echt belangrijk. Toen ik het in januari las, dacht ik: rubbish, dat kan hij niet. Die vechter met die grote witblonde kop kan zich niet gedeisd houden. Die moet knallen. En zie, het seizoen is nog maar net begonnen of Vino laat zich zien. In de vijfdaagse Ronde van Castilla y Leon kon hij zich niet beperken tot trainen, maar moest hij vlammen. Met twee ritoverwinningen schreef hij deze ronde op zijn naam. Onze landgenoot Laurens ten Dam van Unibet eindigde op 5 minuten als 27e in het eindklassement. We zullen nog veel van Vino horen, maar de Tour winnen? Ik hou van dat soort renners, maar ik denk dat hij daar iets voor tekort komt. (© Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 24 maart 2006 19:46

De Belgische wielerwereld is weer in rep en roer nu vandaag bekend is geworden dat er een gerechtelijk onderzoek loopt tegen een tiental renners en oud-renners bij wie de politie gisteren een inval heeft gedaan. Er worden ook al namen genoemd. Zoals die van Dave Bruylandts, de Antwerpse coureur die in 2004 betrapt werd op het gebruik van Epo en vervolgens voor achttien maanden werd geschorst. Op 1 april aanstaande zou hij weer zijn intrede doen in het peloton, maar dat wordt dubieus nu bij hem thuis verboden middelen gevonden zouden zijn. Bruylandts ontkent vooralsnog dat er iets gevonden is. Er worden nog meer namen genoemd, maar geen enkele van deze renners is nog aangeklaagd en het parket wil in het belang van het onderzoek geen enkele naam bevestigen. Rest de vraag: hoe dom moet iemand zijn, die na het bijna uitzitten van een lange schorsing en wetende wat Marc Lotz en anderen is overkomen willens en wetens verboden middelen in huis heeft? Ik kan het me haast niet voorstellen en daarom wordt dit ongetwijfeld vervolgd. (© Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 24 maart 2006 9:15

© Otto Beaujon

“Ik weet niet meer precies wanneer Raymond Impanis er mee opgehouden is, maar hij heeft tot ver na zijn zestigste bij zowat elke profkoers in België de koersradio verzorgd. In de tijd dat we bij Wielerrevue zelf nog geen scanner met koersfrequenties konden betalen, moesten we voor het vertrek bij Impanis een koersradio lenen. De meeste journalisten hadden toen zelf nog geen ‘bakkie’ en voor hen was Impanis natuurlijk een geschenk uit de hemel. Hij haalde er dan een uit zijn kofferbak en als de draadjes aangesloten waren, kon je als volger meeluisteren naar Impanis die ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 24 maart 2006 9:00

Enkele jaren geleden publiceerde ik in Wieler Revue een serie van zes artikelen onder de kop ‘Waar blijven de opvolgers van Boogerd en Dekker?’. In het afsluitende artikel kwamen de twee bondscoaches – Gerrie Knetemann en Egon van Kessel – aan het woord. Dat er in die tijd maar zo weinig talent uit de jeugdrangen doorkwam, kwam volgens hen door het beleid in het opleidingstraject van Rabobank. Met name het feit dat de vele talenten in het team van Nico Verhoeven, toen nog Trade Team III geheten en nu Continental Team, niet allemaal kopman konden zijn, waardoor de meeste van hen tot een knechtenrol verdoemd waren, was volgens de twee bondscoaches niet goed voor hun ontwikkeling. We zijn nu drie jaar verder en Thomas Dekker, Pieter Weening en Joost Posthuma lijken in niets op renners die hun plaats niet weten. Integendeel het zijn zelfbewuste wielrenners geworden, die exact weten wat ze kunnen en geen schroom hebben de aanval te kiezen. En in Normandië buitelen de talenten van Rabobank nu over elkaar heen met de reële mogelijkheid dat ze straks met drie man op het erepodium staan. Wat is er gebeurd? Heeft Nico Verhoeven zich de kritiek aangetrokken en heeft hij het een en ander in zijn beleid veranderd of is hij gewoon verder gegaan in het vertrouwen dat hij en niet de bondscoaches gelijk had? (© Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 24 maart 2006 8:33

Piet Hoekstra (1947)

Zijn profcarrière stelde niet veel voor, maar als amateur was deze fors uit de kluiten gewassen Fries een kanjer. In 1968 en ’69 behaalde hij 37 overwinningen bij de amateurs, waaronder een etappe in de Tour de l’Avenir en het kampioenschap van Nederland achtervolging. Toen werd hij prof bij Caballero en daarna nog een jaar bij Gan-Mercier, waarna hij weer tot de rijen der amateurs toetrad. Van 1973 tot 1978 behaalde hij nog eens 44 zegepralen, waaronder de Ster van Zwolle. Na zijn carrière werd hij gevangenisbewaarder en ploegleider. Als bondscoach bij de vrouwen maakte hij eens een ongelukkige opmerking over dikke konten, die eraf moesten en het merendeel van zijn selectie ging aan de lijn. Aan de hongerlijn wel te verstaan. Er gingen er een paar bijna onderdoor, maar gelukkig is het allemaal weer goed gekomen. Piet is nu een vaderlijke ploegleider van de Skil-Shimano-formatie. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 23 maart 2006 23:01

EEN EEUW NEDERLANDSE WIELERSPORT

door Wim van Eyle

“Dit is mijn eerste boek geweest en het is een neerslag van mijn verzameling. Ik hoefde er dus nauwelijks de deur voor uit, hoewel ik natuurlijk ook in krantenarchieven heb zitten neuzen. Er zijn er twaalfduizend van verkocht en dat is een aantal waar ik best wel trots op ben. Er zit ook nog een leuke anekdote aan vast, hoewel de uitgever dat niet met me eens zal zijn. Op de cover staat linksboven een Tourfoto uit een ver verleden. Daarin zie je een renner in een auto stappen. Je krijgt de indruk dat hij opgeeft, maar hij wil op de vuist met de chauffeur omdat die zojuist over zijn fiets is heen gereden. Als je goed kijkt dan zie je dat die chauffeur in grote haast probeert rechts uit de auto te stappen. Die foto zit in mijn verzameling en ik dacht dat ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 23 maart 2006 9:00

Hein Smeets (1932, overleden 1988)

Het verhaal wordt eentonig, maar Hein Smeets was ook een van die Limburgse talenten die in het begin van de jaren vijftig tot de top van het Nederlandse amateurkorps behoorde. Ook bij hem kwam het er als prof niet uit. Zijn zevende plaats in het Nederlands kampioenschap op de weg in 1956 was zijn beste prestatie.

Geplaatst door Fred van Slogteren, 22 maart 2006 23:01

Dwars door Vlaanderen een mooie koers van 204 kilometer lengte tussen Kortrijk en Waregem. Al na 16 kilometer gaan er vier man vandoor. De Belgen Kevin Neirynck van Landbouwkrediet en Frederik Veuchelen van Chocolade Jacques, de Fransman David Boucher van Unibet en de Oostenrijker Harald Starzengruber van Elk Haus. Ze bereiken een maximale voorsprong van bijna 20 minuten. Dan gaat het tempo in het peloton omhoog en Veuchelen en Boucher blijven met zijn tweeën over. Dan wordt het in de laatste 15 kilometer een spannend secondenspel, met dien verstande dan de seconden er met grote snelheid vanaf gaan. Veuchelen is de sterkste vooraan en met nog 5 kilometer te gaan moet Boucher lossen. Met nog anderhalve kilometer tot de streep heeft hij nog 15 seconden. En ze komen niet dichterbij, want de rivaliteit tussen Boonen en Steegmans haalt er keer op keer de snelheid uit. De rivaliteit tussen de twee grote Belgische formaties is groot en Veuchelen profiteert daarvan. Het peloton spurt voor de tweede plaats en wie wordt het: de Engelsman Jeremy Hunt. Frederik Veuchelen een kleine Belgische renner wint in zijn derde profjaar zijn eerste koers. Een onderhoudende wedstrijd, met Aart Vierhouten op de tiende plaats. www.jacques-vlaanderen.be)

Voor de volledige resultaten:

http://www.cyclingnews.com/road.php?id=road/2006/mar06/dwars06

Geplaatst door Fred van Slogteren, 22 maart 2006 16:04

© Henk Theuns

“Deze trui is van Johan Capiot geweest uit de tijd dat hij voor een Italiaanse sponsor reed: de keramiekfabriek Refin, gevestigd in Salvaterra nabij Milaan. Johan reed maar één seizoen voor die Italianen, want hij heeft het grootste deel van zijn carrière voor TVM gereden. 1995 was ook niet zijn beste jaar, want hij won slechts twee kermiskoersen en een wedstrijd in Duitsland. Wel werd hij in 1995 zowel vijfde in Parijs-Roubaix als in Parijs-Tours, wat aangeeft dat hij een veelzijdig renner was. Op zijn palmares staan ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 22 maart 2006 9:00

Leontien Zijlaard-van Moorsel (1970)

Ik heb haar wel eens een handje gegeven, maar ik heb haar nooit gesproken. Toen ik haar portret voor Wielerhelden van Oranje moest schrijven, was ze intensief bezig met de voorbereiding van haar aanval op het werelduurrecord in Mexico. Niet storen dus. In plaats daarvan ben ik naar Kaat Mossel gegaan, het restaurant van schoonvader Joop Zijlaard. Van hem hoorde ik nog eens gedetailleerd wat ze er allemaal voor deed en weer raakte ik onder de indruk. Zoals ik al zo vaak onder de indruk van haar geraakt was. Wat ik het meest in haar bewonder is het feit dat ze ondanks al het beulswerk steeds vrouw is gebleven. Ze kon er wel eens slecht uitzien van al dat getrain, maar als ze zich in burger moest presenteren, dan stond er iemand. Ze heeft niet alleen in haar ontwikkeling als wielrenster geïnvesteerd, maar ook in haar ontwikkeling als mens. Dat kunnen alleen de groten in de wielersport. Karakter en persoonlijkheid, het gaat vaak samen. (© Cor Vos)

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 21 maart 2006 23:00

« Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 10 11 11 12 12 Volgende »