Eigenlijk behoor je geen medelijden te hebben met coureurs. Wat hen ook overkomt, het hoort bij het vak en ze hebben er vrijwillig voor gekozen. Maar vandaag was het moeilijk om je dat te realiseren, want de Fransman Nicolas Crosbie van de Agritubel-ploeg (gisteren was zijn ploeggenoot Christophe Laurent ook al heel lang vergeefs in de aanval) koos al na een kilometer de ruimte en hij realiseerde een voorsprong van maar liefst 80 minuten. Maar toen ging het licht uit bij de 25-jarige Fransman en hij leverde – zoals Michel Wuyts dat opmerkte - een halve minuut in per uitgesproken zin. 14 kilometer voor het einde werd hij bijgehaald door de Fransman Samuel Dumoulin en de Oekraïner Andriy Grivko. Ze lieten hem ter plaatse om kort voor de streep zelf ook weer ingelopen te worden. De trein Boonen was toen al hoog en breed op de rails en Tom maakte het wederom feilloos af. Victorie nummer 9 van dit seizoen kon in de boeken worden bijgeschreven. Als Boonen zich beklaagt over de druk die het publiek en de pers op hem legt, dan moet hij wel bedenken dat hij daar zelf de aanstichter van is. Of probeert hij iedereen zand in de ogen te strooien en wil hij die gele trui (met dank aan Harry Hermkens, ik heb het nu ook zelf gezien) gewoon zondag op de Boulevard des Anglais ook nog dragen. Weer een triomf voor de wereldkampioen, maar voor mij was het de dag van Nicolas Crosbie. Pauvre Nicolas! www.agritubel-cycling.com)

Voor de volledige resultaten:

http://www.cyclingnews.com/road/2006/mar06/parisnice06/?id=results/parisnice062

Geplaatst door Fred van Slogteren, 7 maart 2006 16:49

België is een fantastisch land voor het cyclisme met een mooie wielercultuur. Het Vlaamse wielerpubliek is ook zeer deskundig en het verafgoodt de Belgische renners die tot de top behoren. Kritiekloos vaak. De Belgische pers holt daar trouw achteraan om de lezers, kijkers en luisteraars maar zo veel mogelijk informatie te verschaffen over hun held(en). Mensen als Van Hauwaert, Ronsse, Kaers, Kint, Schotte, Van Steenbergen, Ockers, Van Looy, Merckx, De Vlaeminck en Maertens waren in hun grote jaren belangrijker dan de koning, de regering en het parlement bij elkaar. Helaas is er ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 7 maart 2006 9:03

“De fietsenmaker Teun Visser was vele jaren een begrip in Rotterdam en omgeving. Aan heel wat renners heeft hij een prachtige maatfiets geleverd en hoewel de zaak al lang niet meer bestaat wordt de naam ‘Visser’ nog steeds met respect uitgesproken. Teun was een oomzegger van Gerrit Visser, de bekende soigneur uit de jaren zestig en een volle neef van Ton Visser, die evenals ome Gerrit soigneur is geweest en wel bij de bekende Rotterdamse amateurploeg Trio Bubble Gum. Teun Visser had ook nog een zwager. Dat was een ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 7 maart 2006 9:01

Henk Theuns (1951)

Je zou het niet zeggen, maar de renner op de foto is onze Henk Theuns. Henk van de truitjes, zal ik maar zeggen. Bij veel mensen in zijn omgeving is de woensdag al lang geen gehaktdag meer, maar truitjesdag. Henk is geen groot renner geweest en hij is de eerste om dat te beamen. Maar Henk is wel een warm mens en iemand op wie je kunt bouwen. Als ik hem bel voor wat nieuwe voorraad dan reageert hij altijd met zijn standaardzin: “Dat komt helemaal goed”. Dat is voor mij genoeg, want dan weet ik dat de kleurige foto’s van een voorraadje wielertruitjes binnen het uur in mijn mailbox zitten. Henk wordt vandaag 55 en omdat hij behalve wielerfotograaf, wielerverzamelaar en wielerdier ook oud-renner is hoort hij vandaag in deze rubriek thuis. Van harte Henk, nog vele jaren en morgen komt het truitje van … Nou ja, kijk zelf maar!
Is het zo goed Marcella?

Wie vermeldt het geboorteregister nog meer?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 6 maart 2006 23:00

Dat zei Michel Wuyts op Sporza toen Tom Boonen door een misverstand met een ploeggenoot eerder dan verwacht in de eindsprint op kop kwam. De wereldkampioen maakte het echter vakbekwaam af en maakte geen fout. De Australiër Allan Davis kwam lengten te kort. TomTom pakte gelijk met de ritoverwinning ook de gele leiderstrui. Zijn achtste overwinning al weer in dit nog zo prille seizoen.
Het was een saaie rit. Het was koud en guur en de sneeuwresten lagen nog overal in de bermen. Twee Fransen gingen op 140 kilometer van de finish op avontuur en ze werden pas op 10 kilometer voor de meet teruggepakt. Stéphane Augé en Christophe Laurent , de eerste van Cofidis, de andere van Agritubel. Ze reden zich in de kijker, maar daar is alles mee gezegd. Het werd een massasprint met Hans Dekkers, de Eindhovense sprinter die dit jaar voor Agritubel rijdt, op de tiende plaats. (© Cor Vos)

Voor de volledige resultaten:

http://www.cyclingnews.com/road/2006/mar06/parisnice06/?id=results/parisnice061

Geplaatst door Fred van Slogteren, 6 maart 2006 16:09

Zo zag Dik de zege van Kneet in Wieler Revue (© Dik Bruynestein)

Onze bloemlezing van vandaag begint op maandag 6 maart 1978. De eerste etappe van Parijs-Nice voerde de renners van Creteil naar Auxerre over 201 kilometer. Gerrie Knetemann was zo vroeg in het seizoen al in topvorm, want hij had een dag eerder de proloog gewonnen met 5 seconden voorsprong op Joop Zoetemelk. En 6 maart is voor de Kneet een speciale dag, want hij vierde zijn verjaardag en hoe kun je dat nou beter doen dan met een klinkende overwinning. In de eindsprint van de kopgroep van 29 renners was hij veruit de sterkste. Slim als hij altijd was, liet hij Jean-Luc Vandenbroucke lang in de waan dat hij kon winnen om er vervolgens vlak voor de streep overheen te wippen. Joop Zoetemelk werd in de ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 6 maart 2006 9:00

Wielerpubliek gedraagt zich doorgaans fatsoenlijk. Zeker als je het vergelijkt met voetbalpubliek. Daar moet je tegenwoordig dan onmiddellijk bij zeggen of schrijven dat 95 procent van het voetbalpubliek uit keurige mensen bestaat, maar daar heb ik soms twijfels bij. Verbaal geweld in stadions is een ziekmakende beleving en ik kan me niet voorstellen dat het maar een handjevol schreeuwers zijn die het Hi-Ha-Hondelul tot ver in de omgeving uitdragen. En dan heb ik het nog over de meest fatsoenlijke tekst. De vraag of je daar als ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 6 maart 2006 8:26

Servais Knaven (1971)

Ik word altijd een beetje vrolijk van die jongen als ik hem zie. Bepaald geen chagrijn, maar iemand die gewoon van zijn vak geniet. Hij heeft mooie wedstrijden gewonnen, met als hoogtepunten zijn Nederlands kampioenschap in 1995, zijn zege in Parijs-Roubaix in 2001 en zijn etappeoverwinning in de Tour van 2003. Er had meer in gezeten, maar Servais geeft er al jaren de voorkeur aan zijn beste krachten in dienst te stellen van anderen. Museeuw en Boonen hebben veel aan hem te danken. En als hij er gelukkig mee is om zo af en toe een hoofdprijs te pakken, wie zijn wij dan om daar kritiek op te hebben. Het absolute kopmanschap is een zware druk waar menig talent aan kapot is gegaan. Types als Armstrong, Hinault, Merckx, Janssen en ook Boonen zijn met de maarschalkstaf geboren en hebben daar geen enkele moeite mee. Aangeboren leiderschap is voor een kopman onontbeerlijk, want er bestaat geen opleiding voor. Servais wordt vandaag 35 en ik hoop dat hij nog een paar jaar doorgaat. Als is het alleen maar om zijn aanstekelijke lach als hij weer eens geïnterviewd wordt. (© Cor Vos)

Wie vermeldt het geboorteregister nog meer?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 5 maart 2006 23:00

Een paar jaar geleden leek Bobby Julich afgeschreven. De Amerikaan was na zijn derde plaats in de Tour de France van 1998 (de beruchte dopingtour) een beetje op een zijspoor geraakt en hij dacht er al over te stoppen toen hij een aanbieding kreeg van Bjarne Riis om bij CSC te komen fietsen. Dat was in 2004. Dat eerste jaar kwam het er nog niet uit, maar in 2005 volgde de wederopstanding. Hij won Parijs-Nice en hij won de Eneco Tour Benelux. Aan het eind van vorig seizoen maakte hij bekend nog twee jaar bij CSC te blijven en zie: in het eerste ProTour treffen van 2006 is hij al weer succesvol met winst in de proloog. Hij startte als laatste vanwege het rugnummer 1 en de Kazach Andrej Kashechin van de Liberty Seguros ploeg werd tweede op slechts een seconde. De Belgische journalisten voelen zich weer helemaal het mannetje met drie landgenoten bij de eerste tien en hun Nederlandse collega’s – mits aanwezig – moesten het doen met een negentiende plaats van Joost Posthuma. (© Cor Vos)

Voor de volledige resultaten:

http://www.cyclingnews.com/road/2006/mar06/parisnice06/?id=results/parisnice060

Geplaatst door Fred van Slogteren, 5 maart 2006 18:12

Het zal zo’n acht jaar geleden zijn dat ik rijdend in de auto zat te luisteren naar Tijd voor twee een lunchprogramma gepresenteerd door Frits Spits. Daarin zat destijds een dagelijkse rubriek – het tweeminutenpodium geheten – waarin mensen in 120 seconden een pleidooi mochten houden voor een onderwerp dat hun na aan het hart lag. Toen Jan Derksen werd aangekondigd wist ik het al: Jan zou het over de baansport hebben. Iedereen dacht dat het baanwielrennen op sterven na dood was, maar Jan betoogde dat als er maar wielerbanen waren het talent vanzelf weer zou komen en we internationaal weer zouden gaan meetellen. Hij was in die tijd de enige die dat geloofde. In de jaren die volgden kreeg Alkmaar een prachtige overdekte wielerbaan en werd de open baan in Amsterdam Sloten overdekt. Aan de voorwaarde was voldaan.
Het is nu ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 5 maart 2006 15:00

« Vorige 1 1 2 2 3 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Volgende »