“We beginnen vandaag in 1978. 27 maart was paasmaandag en Cees Priem (foto © Cor Vos) van de TI-Raleigh ploeg won de tweede etappe van de Ronde van België tussen Waarschoot en Mol over 163 km. Hij won de sprint van een kopgroep van elf renners bestaande uit acht Belgen en drie Nederlanders. Ferdi Vandenhaute werd tweede gevolgd door Roger Rosiers, Ludo Peeters, André Dierickx, Michel Pollentier, Walter Planckaert, Freddy Maertens, Piet van Katwijk, Frans Van Looy en Jan Aling. Een knappe overwinning gezien de samenstelling van de groep. Later in de week werd André Dierickx gehuldigd als winnaar van de Ronde van België 1978, Piet van Katwijk was met de zestiende plaats op bijna 9 minuten achterstand de beste Nederlander.

In het weekend van 26-27 maart 1983 wonnen ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 maart 2006 8:01

Erik Dekker heeft het niet gered op de tweede dag van het Criterium International. Zijn sprintwinst in de etappe van zaterdag was niet genoeg om zich Ivan Basso van het lijf te houden. In de tweede etappe van Vieilles Forges naar Montherme greep de Italiaan de volle winst en Erik moest 15 seconden toegeven. In de daarop volgende tijdrit nog eens 18 seconden. Het was ruimschoots genoeg voor de tweede plaats. Aanleiding voor dit stukje is echter de mooie foto die ik gisteren van Philip van der Ploeg ontving. Zo te zien is Basso er nog niet helemaal klaar voor, maar in juli zal hij gladgeschoren en ontdaan van zijn wintervacht hoge ogen gaan gooien in de Tour. Hij is vooralsnog mijn favoriet, deze bescheiden Italiaan.

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 maart 2006 7:46

Matthé Pronk Sr. (1947, overleden 25.03.2001)

Matthé was er één uit het Noord-Hollandse schaatsgeslacht der Pronken. En een schaatser heeft ook altijd een racefiets in de schuur staan. En in het geval van Matthé ook een baanfiets, want Alkmaar was dichtbij en Amsterdam was ook te doen. Martin Wierstra, destijds de bondscoach der stayers, raadde hem aan het eens achter de motor te proberen. Hij had veel inhoud, souplesse en de kracht een tandje groter te rijden dan de concurrentie. En Noppie Koch, de beste gangmaker die er toen was, was beschikbaar. Het duo werd twee keer wereldkampioen. Van een veelgevraagde stayer werd hij na zijn afscheid een honkvaste timmerman met een grote liefde voor de natuur en huisdieren. Hij was supergezond, dacht hij in 2000, toen hij voor de eerste keer in zijn leven met een klacht naar de dokter ging. Pijn in zijn keel en dat bleek kanker te zijn. In slechts enkele maanden werd dat oersterke lichaam gesloopt. Het was een emotioneel gesprek dat ik twee jaar later met Matthé junior had. Het werd me duidelijk dat die rustige, zwijgzame man in de families Pronk en Giling een grote leegte had achtergelaten. Lees het hele verhaal van Matthé in Wielerhelden van Oranje

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 26 maart 2006 22:01

Waren de Nederlanders gisteren in de E3 Prijs met uitzondering van Vierhouten vrijwel onzichtbaar, vandaag in de Brabantse Pijl buitelden de landgenoten over elkaar heen. Op een gegeven moment reden er zelfs drie op kop. Tankink, De Groot en Clement. Ook Kroon en weer Vierhouten lieten zich zien. Maar de slag in deze zenuwachtige koers viel pas in de laatste vijftien kilometer en de man die het forceerde was Oscar Freire. Hij kreeg zijn land- en ploeggenoot Flecha mee, alsmede Nick Nuyens en Karsten Kroon. En de Zuid-Amerikaan Duque als vijfde man. Toen Nuyens op de Kerkeberg aanging kon alleen Kroon hem volgen. Duque moest definitief lossen en Flecha sleepte Freire – wat een koele kikker is dat toch – naar het leidende duo. Twee van Rabo, een van QuickStep en een van CSC. In de sprint bergop was Freire superieur. Vorig jaar met een solo en nu in de sprint. De Spanjaard is in topvorm. Kroon werd tweede en maakte een heel sterke indruk, Nuyens derde en Flecha vierde. (© Cor Vos)

Voor de voorlopige resultaten:

http://www.cyclingnews.com/road/2006/mar06/brabantsepijl06/?id=results

Geplaatst door Fred van Slogteren, 26 maart 2006 15:21

Dit was de zaterdag van de Nederlandse veteranen. Aart Vierhouten derde in de E3 Prijs en Erik primus in de eerste etappe van het Criterium International. In de eindsprint bleek hij de snelste van een viermanskopgroep. Zijn tegenstanders waren niet de minsten. Tourfavoriet Ivan Basso werd tweede, Andrej Grivko derde en de wereldkampioen van 2003 de Spanjaard Igor Astarloa eindigde als vierde. Morgen zal blijken of Dekker ook in aanmerking komt voor de eindzege. Eerst rijden de renners een rit in lijn en de tweedaagse etappekoers wordt afgesloten met een tijdrit. (© Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 maart 2006 17:52

Guur en winderig, soms een bleek zonnetje. Klimmetjes en kasseienstroken wisselen elkaar af. Een lastige koers die E3 Prijs Harelbeke. Met nog 173 kilometer te gaan breekt het peloton in twee stukken. 26 man zitten op kop. Het wordt een afvalrace. Tal van toprenners geven op. Op de Taaienberg met nog 55 kilometer te gaan forceert Andreas Klier een afscheiding en acht man komen op kop. Vier van hen moeten lossen en Klier, Burghardt, Geslin en Murro blijven over. Elf man gaan in de achtervolging en sluiten aan. Bij die elf Boonen, Van Petegem, Hoste, Devolder en Ballan. De beslissing is echter nog niet gevallen en op 40 kilometer voor het einde ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 maart 2006 15:48

Dit weekend staan in België weer twee aansprekende semi-klassiekers op het programma. Vandaag voor de 44e keer de E3 Prijs en morgen voor de 46e keer de Brabantse Pijl. Bij Rabobank denken ze nog graag terug aan drie jaar geleden toen op zaterdag Steven de Jongh de E3 Prijs won en op zondag Michael Boogerd de Brabantse Pijl. Steven de Jongh – nu in dienst bij QuickStep – was de snelste van een kopgroep van drie, want Steffen Wesemann en Stijn Devolder hadden geen schijn van kans tegen de snelle Alkmaarder die al weer vele jaren in België woont. Het was die dag de tweede zege voor een Rabo-renner, want Niels Scheuneman won enkele uren daarvoor de Zesbergenprijs voor Espoirs.
De Brabantse Pijl is ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 maart 2006 9:20

“Ik noemde mijn fiets toen ik wielrenner was altijd mijn werkijzer. Hij hoefde voor mij ook niet superlicht te zijn, als hij maar betrouwbaar was en dat gold ook voor de banden. Ik heb nu een Wilier. Dat is een vermaard Italiaans merk, waar vroeger nogal wat ploegen op hebben gereden. In de ProTour competitie rijden Cofidis en Lampre nu op dat merk. Het is een topmerk, maar dat zegt me niet zo gek veel. Ik heb natuurlijk wel een band met die fiets, maar niet zo als sommige mensen die zich laten verleiden tot bijvoorbeeld speciale hoge flensen of hoge velgen, dichte velgen en dat soort dingen. Als je het een beetje volgt zie je dat ze uiteindelijk toch weer ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 maart 2006 9:10

De dopingvondst die het parket van Turnhout gisteren bekendmaakte heeft in ieder geval tot gevolg dat de advocaat van Dave Bruylandts het bezit van verboden middelen bij zijn cliënt heeft bevestigd. Ook van Geert Omloop (foto) is het bekend dat er iets gevonden is en Unibet.com, de sponsor van Geert Wielerronde, heeft hem direct op non-actief gezet. Opvallend is het bericht dat de Belgische sportarts Chris Goossens zich ernstig zorgen maakt over de middelen die zijn gevonden. Clenbuterol, Nandrolon en Epo zijn al niet zonder gevaar, maar het insuline-achtige product dat ook gevonden is, is zelfs levensgevaarlijk, aldus Goossens. Het stimuleert namelijk de groei van alle organen en dat kan met name bij het hart direct dodelijk zijn. Ik zou zeggen: mogen alle rechtsdienaren in België en andere wielerlanden hun levensreddend werk voortzetten. (© Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 maart 2006 7:34

Wim van Est (1923, overleden 01.05.2003)

Hij was de eerste Nederlandse renner die in de Ronde van Frankrijk het geel veroverde. Dat weet iedereen, en ook dat hij daarmee het ravijn van de Aubisque in stuurde. Minder bekend is dat hij ook de eerste Nederlander is geweest die een klassieker op zijn naam bracht. Dat was Bordeaux-Parijs een monsterrit die grotendeels achter een derny werd afgelegd. IJzeren Willem won die koers drie keer. In 1950, ’52 en ’61. Bordeaux-Parijs bestaat niet meer, omdat de laatste editie in 1988 werd verreden. Er zijn ongetwijfeld mensen die het daarom geen echte klassieker zullen vinden. Om die de mond te snoeren: Wim van Est was ook de eerste Nederlander die een echte klassieker won. De Ronde van Vlaanderen in 1953, dus daar kan geen misverstand over bestaan. Hij was vooruit met de Belg Keteleer en ze werden opgehouden door een gesloten spoorwegovergang. Pierre Pellenaars, de oudste zoon van d’n Pel de ploegleider van Van Est, weet het nog precies. “Ons pa stapte uit en praatte even met Keteleer en ik weet zeker dat er na afloop wat Pontiac-geld van eigenaar gewisseld is.” Met Wim van Est-anekdotes zou ik een boek kunnen vullen, want hij was een stripfiguur, zoals Tim Krabbé ooit schreef. Ook als die verhalen niet allemaal kloppen zou zo’n werk het waarheidsgehalte van ‘Het IJzeren Uurwerk’, waarin Van Est zijn eigen leven vertelt, ver overtreffen. Maar misschien kan Wim van Eyle dat boek eens van zijn boekenplank halen?

Wat staat er nog meer in het geboorteregister?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 24 maart 2006 23:01

« Vorige 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 10 11 11 12 12 Volgende »