Op 31 januari beëindigde ik mijn medewerking aan wielrennen.blog.nl met de mededeling dat ik nog niet wist wat ik zou gaan doen. De reacties op de blog en in mijn mailbox waren talrijk en hartverwarmend. Ik heb daarna lang nagedacht en het idee om met een eigen weblog door te gaan ging steeds meer leven. Ik ben tenslotte professioneel schrijver en wielerliefhebber, ik heb een uitgebreid netwerk in de wielerwereld, een alleszins redelijk archief en de medewerking van een aantal mensen – zie hun namen in het colofon - die er net zo’n plezier in hebben als ik om dagelijks met jullie te communiceren over wat ons zo intens bezighoudt: die prachtige wielersport.
Gelukkig heb ik in ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 februari 2006 23:05

De UCI-wedstrijdkalender van maart 2006

1 – Memorial Samyn – Fayt-le-Franc (B.)

1-5 – Vuelta Ciclista a Murcia (Sp.)

3-5 – Driedaagse van West-Vlaanderen (B.)

4 – Milaan-Turijn (It.)

5-12 – Parijs-Nice (Fr.)

6 – Giro della Provincia di Lucca (It.)

8-14 – Tirreno Adriatico (It.)

9-12 – GP Intyernacional PAD 2 (Por.)

15 – Nokere-Koerse (B.)

18 – Milaan-San Remo (It.)

19 – Chôlet-Pays-de-Loire (Fr.)

19 – GP Rudy Dhaenens

19 – Stausee-Rundfahrt Klingnau (B.)

20-24 – Setmana Catalana (Sp.)

21-25 – Settimana Ciclistica Internazionale (It.)

22 – Dwars door Vlaanderen (B.)

25 – E3 Prijs Vlaanderen (Fr.)

25-26 – Critérium International (Fr.)

26 - Brabantse Pijl (B.)

28-30 – Driedaagse van de Panne (B.)

31 – Route Adélie de Vitré (Fr.)

NB. De gemarkeerde wedstrijden gelden voor het ProTour-klassement

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 februari 2006 23:00

“Veel mensen denken altijd dat Koga Myata een Japans merk is. Dat is gedeeltelijk juist want Myata is de merknaam van een Japanse buizenfabriek die voor het bouwen van de Koga’s werden gebruikt. Voor de rest is er niks Japans aan, want de Koga fietsen komen uit Heerenveen. Of het verhaal klopt weet ik niet, maar Heerenveen is al heel lang ook de vestigingsplaats van Batavus. Die fabriek had ook een race-afdeling en toen die werd opgedoekt begon een van de medewerkers van die afdeling voor zich zelf. Die man heette ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 28 februari 2006 8:00

Jan Boven (1972)

De Rabobank ploeg heeft renners in dienst die je vrijwel nooit in uitslagen tegenkomt. Jan Boven is er zo één, net als Grischa Niermann. Zij zijn er om de kopmannen te helpen. Dat doen ze allebei kennelijk geweldig, want hun positie staat in Holten nooit ter discussie. Jan is er al vanaf het eerste jaar (1996) bij en ik denk dat hij er nog wel een paar jaar aan vastknoopt. Behalve een uitstekende helper is hij ook een man voor de moraal. Altijd vrolijk en goedgemutst straalt hij optimisme uit. En dat is veel waard als het de kopmannen eens tegen zit. (© Cor Vos)

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 februari 2006 23:00

Ook vandaag weer genoten met weer een knappe winnaar. Nick Nuyens die met de zegen van Boonen perfect naar de overwinning snelde. Kuurne, een harde koers. Nog kouder en winderiger dan gisteren. Afzien, beuken en weer kwamen een handvol jonge Belgische talenten bovendrijven. Nederland deed op de eerste rij mee met Matthé Pronk en Folkert de Haan. Eerder op de dag zag ik Joost Posthuma indrukwekkend een gat dicht rijden, maar in de finale was hij er niet bij. QuickStep domineerde en de kwaliteit van Boonen is dat hij net zo blij is met een zege van een ploeggenoot als met eigen winst. Het lijkt Raleigh wel. (© Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 februari 2006 21:00

“Op woensdag 27 februari 1985 werd de eerste Grote Prijs Wielerrevue verreden in het Gelderse 's-Heerenberg. De koers over 187,2 kilometer had een moeilijke start. Door de dikke mist (minder dan 60 meter zicht) moest de start een uur worden opgeschort en werd op aandrang van de politie besloten een grote lus door de Achterhoek uit het koersschema te verwijderen. In plaats daarvan werd de finale verreden op een omloop van 14 kilometer lengte, die in de oorspronkelijke opzet vier keer genomen had moeten worden. Johan Lammerts (foto © Cor Vos) uit de Panasonic-ploeg werd de eerste winnaar van deze koers nadat hij met nog acht man reageerde op een demarrage van ...

Geplaatst door Fred van Slogteren, 27 februari 2006 8:00

Piet van Katwijk (1950)

De beste van de drie broers Van Katwijk uit Oploo. In de Raleigh-ploeg van Peter Post ontwikkelde de kleine Brabander zich tot een vechtertje, een bijtertje die in de voorjaarsklassiekers vaak tot de smaakmakers behoorde. Opgeven was er niet bij. Hij kotste liever de longen uit zijn lijf, dan dat hij afgaf. Mentaliteit, karakter en intelligentie. Hij heeft er alles uitgehaald en gelouterd stapte hij na zijn carrière het bedrijfsleven in als ondernemer. DGA van Havenco, een bedrijf in verzorgingproducten. Hij heeft me er eens rondgeleid en ik was onder de indruk. In de showroom stond een skelet voor onderwijsdoeleinden. Mijn voorstel om hem ludiek met dat skelet in de armen te fotograferen wees hij van de hand. Hij was liever de man met de cape, zoals in de sterspot voor Sandeman sherry die in die tijd nog dagelijks op de beeldbuis was.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 26 februari 2006 23:00

Het was een Omloop Het Volk uit het boekje. Koud, wind en een bleek zonnetje en overal publiek. Kleine maar soms onoverbrugbare verschillen. Een dominante Boonen die het toch niet kon afmaken en een tartende Geert Steegmans die de wereldkampioen steeds weer tot actie dwong. Van de Nederlanders liet Van Bon zich goed zien en ook Marc de Maar reed opvallend goed. Maar de Belgen stalen de show. Het is niet alleen Boonen. Ook België barst van het talent. En het grootste talent van de dag in die keiharde Vlaamse koers was een Waal. Philippe Gilbert nog maar 23 reed de sterren van de hemel. Hij was vandaag de beste en een verdiend winnaar. Na afloop werd hij geïnterviewd door de Vlaamse televisie. De vraagstelling ging in het Frans en Philippe antwoordde in het Vlaams. Ik verstond er geen woord van, maar ik realiseerde me dat dat twintig jaar geleden onmogelijk zou zijn geweest. Chapeau? Nee, petje af!!! (© Cor Vos)

Geplaatst door Fred van Slogteren, 26 februari 2006 21:00

Cor Wals (1912, overleden 05.04.1994)

Een heel goede wielrenner deze Hagenaar. Hij blonk vooral uit op de baan en hij reed vele zesdaagsen. Een aantal daarvan met Kees Pellenaars. De journalist Pierre Huyskens heeft eens een prachtig boekje geschreven over D’n Pel. Daarin komt Wals prominent voor en heb ik kunnen lezen hoe goed ‘De Slingerplant’, zoals zijn bijnaam luidde, wel was. Hij was ook immens populair tot hij in de oorlog eens aan het NK stayeren meedeed gehuld in een trui met daarop de gehate letters SS. Het werd hem niet in dank afgenomen en na de oorlog werd zijn naam doodgezwegen. Toen ik mijn vader eens vroeg wie Cor Wals was, wilde hij er niet over praten, zo verontwaardigd was hij nog over het foute gedrag van Wals in de oorlogsjaren. Hij is – samen met de atleet Tinus Osendarp – het symbool geworden van de foute sportman. Dat is jammer en zonder dat boekje van Huyskens had ik dat beeld nooit kunnen nuanceren. Het is nog wel te koop op wielerbeurzen en ik beveel het hierbij van harte aan.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 25 februari 2006 23:00

Paul van Schalen (1972)

In zijn zevende jaar als beroepsrenner won Paul van Schalen tot ieders verrassing de semi-klassieker Veenendaal-Veenendaal. Dat is een pittige koers die niet onderschat mag worden, dus heeft Van Schalen een imponerende prestatie neergezet. Hij staat nu aan het begin van zijn achtste profseizoen in de nieuwe Ubbink-Syntec ploeg, de voortzetting van zijn oude ploeg Axa. Zijn carrière wordt gekenmerkt door een gestaag stijgende lijn en ik hoop dat hij daar nog een paar jaar mee kan doorgaan.

Wat vermeldt het geboorteregister nog meer?

Geplaatst door Fred van Slogteren, 24 februari 2006 23:00

2 3 4 5 6 Volgende »