Doelstelling
www.wielersport.slogblog.nl is een digitale stamtafel waar echte wielerliefhebbers van gedachten kunnen wisselen over het verleden, het heden en de toekomst van de wielersport. Iedere oprechte wielerliefhebber is welkom aan te schuiven. Het liefst onder eigen naam en met respect voor andermans mening.
Colofon
EditorT&T Tekst & Traffic - Zeist

Redactie:
Fred van Slogteren
fred@slogblog.nl

Medewerkers:
Otto Beaujon, Louis Bovee, Patrick Cornillie, Wim van Eyle, Jan van der Horst, Jan Houterman, Rob Kat, Ad van der Linden, Jos van Nierop, Philip van der Ploeg, Peter Ravensbergen, Evert de Rooij, Joep Scholten, Henk Theuns, Miel Vanstreels, Wiel Verheesen, Jac Zwart.

Meewerkende fotografen:
Fotopersburo Cor Vos, Hans Middelveld, Philip van der Ploeg, Arjan Schuurman, Henk Theuns.

Archieven:
Wim van Eyle, T&T Tekst & Traffic
www.dewielersite.net
Piet Kessels
e.a.
Reacties
André: Bertus & Bertus Richard Boogmans: RIBO Fred: Robin Hage Michiel: Concorde Stelvio marcoV: lamp Roy: Bridgestone submariner wim van eyle: Weekje wel Harry Hermkens: Baard marcoV: Bontekoe Robert Swankhuizen: Sparta Bert Visser: Hardleers....? Han de Gruiter: Over hardleers gesproken Han de Gruiter: Je komt als geroepen Bert Visser: Wil de echte idioot opstaan..... Han de Gruiter: Wil de echte idioot opstaan? Ton Castricum: Een halve eeuw Barend Fox: Een halve eeuw wielersport Fred: Maas van Beek Jan: uurrecord Jan van Doesburg: Klaas Renes Cosmo: Cees van den/der Burgh Ad van der Linden: werelduurrecord Jan: Claude Criquelion overleden gerard: rugnummer Ad van der Linden: Herman Perfors Fred: rekenwerk Piet vd Meer: Cees van Espen in het geel Johan Roovers: Colega Klaas J. van de Corput: Trainer Klaas Fred: het geel van Cees Ton Castricum: verwonderlijk Han de Gruiter: Bedankt William! William van Peer: Wulp William van Peer: Wulp Han de Gruiter: Om Wulps van te worden Han de Gruiter: Schulte in het geel?i Michel: verwonderlijk Ton Wensveen: hjalmar Andersen Piet vd Meer: Cees van Espen Ton Castricum: Shirts en de gele trui andré stuyfersant: Wulp/Kaser Fred: van der Wulp Theo ten Dam: Liberty Seguros Han de Gruiter: Tinus van der Wulp Ton Castricum: Shirt Liberty Seguros jan zomer: Rik van Looy Fred: Lammerts Maja Renes: Klaas Piet van der Meer: Als je de Tour niet gereden hebt Jan v d Horst: Foto Ton Castricum: foto club kampioenschap Jan v d Horst: Wijk bij Duurstede Theo ten Dam: Wijk bij Duurstede Harry Hermkens: reportages Arjan: foto Harry Hermkens: Foto Kirsten Renes: Prachtig! willy de groot: gijs pauw wim van eyle: Puck Brouwer Ernest Hamstra: Welk jaar?
Zoeken

« Vorige | Home | Volgende»


Gisteren bereikte mij het droevige bericht dat de Limburgse oud-coureur Jan Hugens ernstig ziek was en door de artsen was opgegeven. Ik schrok ervan want niet eerder had ik gehoord dat er iets met Jan aan de hand was. Vanmiddag is hij overleden en zojuist werd ik daarover gebeld door mijn goede wielervriend Bennie Ceulen. Jan Hugens zal voor veel jongeren een onbekende naam zijn, maar deze coureur die vrijwel zijn hele leven in Amstenrade onder de rook van Hoensbroek woonde, was een van de grootste talenten uit de Nederlandse wielerhistorie. Vooral als tijdrijder was Jan een grote die in zijn tijd regelmatig de degens kruiste met Jacques Anquetil, vijfvoudig Tourwinnaar en een van de grootste tijdrijders aller tijden. Jan reed bij de beroepsrenners van 1960 tot en met 1968. Hij realiseerde in die periode een aardige erelijst, maar die was niet in verhouding tot zijn overvloedige talent. Hij miste een aantal ...

 

... essentiële eigenschappen om een echte grote te worden en hij heeft op cruciale momenten vaak pech gehad. Zoals in 1966 toen hij in de finale van de eerste Amstel Gold Race absoluut de sterkste was van de kopgroep. In de beslissende laatste meters schakelde hij verkeerd of zijn derailleur weigerde dienst en Jan had het nakijken. Het was oud-wereldkampioen Jean Stablinski die de eerste winnaar werd van de enige Nederlandse top-klassieker. Organisator Herman Krott was in de zevende hemel met zo’n grote naam als eerste winnaar, maar ik had het Jan van harte gegund. Hij heeft het jaren gezien als een gemiste kans, een van de gemiste kansen in zijn carrière. Na zijn afscheid werkte hij als betonvlechter in de bouw om vervolgens jarenlang een plichtsgetrouw conciërge te zijn op een scholengemeenschap. In 2001 ben ik eens bij hem thuis geweest en ik had enkele dagen na nieuwjaarsdag een bijzonder leuk gesprek met hem en zijn vrouw met een schaaltje oliebollen midden op tafel. Een gesprek waaruit bleek dat hij de tegenslagen in zijn carrière nooit goed heeft kunnen relativeren. Het toonde zich echter een bijzonder fijne vent en ik realiseer me dat een in potentie groot renner en een warmvoelend mens is heengegaan. Ik wens zijn vrouw, kinderen en verdere nabestaanden alle sterkte toe. Jan, rust zacht. (Foto: archief Wim van Eyle)

2 Reacties op "Jan Hugens (1939-2011)"

Een Limburger waar ik in mijn jonge jaren veel plezier van gehad heb. Hij hield onze provincie hoog en was een geweldige renner. Een echte sportman.Helaas veel te jong van ons heen gegaan.

[Geplaatst door Jos Bloebaum , 14 Maart 2011 15:54]

Jan was conciërge op de HKLS in Sittard, de lerarenopleiding. Ik heb bij hem nog verschillende readers gekocht. Ik denk overigens niet dat zo veel studenten wisten wie hij was. Ik hoorde het toevallig van een van de docenten omdat er nogal wat wielerfans in onze groep zaten

[Geplaatst door Paul , 16 Maart 2011 16:01]
Voeg reactie toe
Onderwerp
Tekst
Je naam
Email
Web
Neem het nummer over: authimage